Salam mommy. Sy 18w gdm diet control. Boleh x share apa tanda utk seorang ibu buka puasa.

Sy dh puasa smp kul 4pm. Skrg nak continue masak. Tp x lrt dah ni. Pening kepala mcm nk gelap mata. Klu continue baring sy rasa ok bileh bertahan tp sbb ada kerja rumah lg. Patut x sy buka puasa?

5 Balas

Jangan bebankan diri sendiri dengan baby . Risaukan diri dengan baby yang penting. Islam tu tak zalim pada kita 😊 Saya 21w pon tak larat nak puasa sebab tak boleh tahan lapar . Sahur dah makan tapi pukul 10 dah lapar balik . Saya pon gdm diet control . So far bila doc tnya puasa tak saya cakap tak sebab taktahan lapar, doc pon ckp okey tak ape

1y ago

tq sis. sy dah buka td. dah cuba puasa tp nmpk gaya mmg x boleh teruskan. nnt ganti ja.

sy pon gdm on diet doc kata blh je kalau nk cuba puasa ikut kemampuan lagi pon bacaan bsp sy cantik tapi kalau hypo bacaan bawah 4,rasa nk pitam,lapar/haus sgt atau betul ii tak larat sampai tenaga pon kurang buka jeee sis sbb gdm nii kalau kurang air dlm badan and kurang gula dalam badan bahaya jgk utk baby so jgn ambik risiko tahan puasa

saya 18w gdm on insulin, even insulin tak tinggi doktor sruh try puasa mmg tak blh thn smp brbuka. jadi saya berbuka aje , ingat satu je . puasa boleh ganti , anak yg dikandung jika tiada , dh tkde pengganti. lagipula kita ni kencing manis so bhy utk ksihatan.

saya gdm dc.. 20 weeks.. walaupun xkena buat BSP, saya pantau je gula 2 kali sehari.. dalam pukul 10 Dan 3 petang.. takut hypo.. spanjang puasa 2 kali x puasa sebab hypo..

Allah. Jangan tahan2. Risau terjadi lain pulak nanti.

1y ago

thank u sis sy dh buka td kul 4