SAYA DH PERNAH KEGUGURAN 2 KALI . ADA TAK UBAT YANG BOLEH SAYA AMALKAN UNTUK KUATKAN RAHIM ATAU DOA

Assalamualaikum semua . Saya pernah keguguran 2 kali . Pertama 6w2d kedua 9w2d . Sekarang saya tengah pregnant lagi . Ada tak ubat yang saya boleh amalkan untuk kuatkan rahim atau doa2 yang baik diamalkan semasa tempoh kehamilan ini . Makanan susu etc ?? Terima kasih .#bantusharing #pleasehelp #seriusnanya #bantusharing

13 Balas

sama la sis.2x gugur.sekarang pregnant 7 weeks. trauma lama tu still ada lagi. cuma tak putus doa smoga kali ni ada rezeki kita. sy makan folic asid 5mg je. makanan sihat. nasi.ikan.ayam.daging.seafood xamik. buah epal.oren. jambu batu. air manis seminggu 1x je sy ambil. biasa buat jus buah fresh dan air masak je.. sayur bayam,brokoli,kangkung dan sawi.doa nabi zakaria.amalkan selalu.fast food memang tolak jauh.elakkan.semoga sis dipermudahkan urusan kali ni.

2y ago

Betul trauma lama tu still ada . Tapi minta doa yang baik2 pikir yang baik2 je . Semoga dipermudahkan urusan kehamilan kita semua sampai melahirkan . Amin allahumma amin 😘.

Saya pun pernah keguguran sebelum ni sis. Alhamdulillah sekarang dah 8 bulan pregnant. Saya cuma makan folic asid sebelum g klinik & proceed dengan obimin. Kalau 1st trimester tu memang alahan teruk. Selalu jugak cramp macam nak period tu tapi tak de keluar darah. Jadi saya banyakkan rehat dan kurangkan pikir yang bukan2. Lagi satu rahsiakan dulu kandungan. Kadang kita tak tahu mungkin ada yang cemburu dengan kandungan kita. Semoga dipermudahkan urusan sis 🌹

2y ago

Iyaa betul . Rahsiakan sebab masih baru .Saya pun ada rasa cramp selalu mcm nak datang bulan tu tapi takda darah . Sbb saya ada senggugut yg teruk juga la . Semoga dipermudahkan urusan awak .🥰

Ada sis ubat kuat kn rahimm dan suntikkan bg ibu mengandung kena pi klinik ibu dan anak pakar sakit puan depa akan bg ubat dulu kalau trun jgak sis kena pi lagi depa akan scan tgok darah luar atau dalam... Kalau luar x payah ccuk kalau dalam rahim depa akan ccuk ikot dos depa sya hari 2 cam sis laaa cepat2 pi klinik swasata untuk rawatan

2y ago

Ohh lebih baik pergi klinik swasta kan . Sebab kerajaan selagi tak buka buku tkda bagi ubat .

sye gugur 2kali last year. this time pregnant, sye bykkn bedrest. 1st trim sye bedrest terus. x masak, x driving, x berjalan, x kemas rumah, x basuh baju. semua husband yg buat. elakkan bersama husband. masuk 2nd trim bru start sikit2. tpi still jugak byk kn rehat. x buat kerja berat. x larat nak buat sye mntk tlg husband continue.

2y ago

yg penting awk kena byk kan rehat. kurangkan berjalan and bergerak utk 1st trimester. sye pon mcm awak, risau bila tau pregnant balik. nak amek ubat kuatkan rahim dan sebagainya. tpi nurse pesan, byk kn rehat je utk 1st trim dlu. kerja rumah semua husband settle kn. sye buat sikit2 je. and elakkan bersama husband. alhamdulillah now 5m. awk kena byk kn rehat yer. lps tu jgn stress2.

Sama sis, perna gugur 2x, saya ke doc swasta dia terus bagi ubat progesterone kuatkan rahim sebaik tahu dah mengandung lagi. Sis boleh pergi beli di farmasi sendiri ubat Duphaston. Sepupu saye yg ke kk kata mereka mmg tak beri duphaston. Sis pergi beli sendiri saja dlu. Ubat ni ade mahal sikit.

2y ago

Semoga dipermudahkan urusan juga sis🥰🙏

makan makanan yg sihat. kurang minyak, fast food, makanan proses mcm sosej semua tu. lepas tu amalkan gaya hidup sihat. pergi bersenam. tak jogging pun kerapkan jalan banyak biar peluh keluar. buat solat taubat, solat hajat dan doa lah masa tu apa pun

2y ago

Insyallah . Terima kasih sis . Semoga dipermudahkan urusan awak

Sis boleh jumpa doktor ambil Duphaston. saya dulu pernah gugur. Pregnant lagi sekali, seawal kandungan 4 minggu, saya dah kena cucuk ubat kuat rahim setiap 2 minggu dkt punggung dan consume Duphaston. alhamdulillah skrg dah masuk trimester kedua.

2y ago

Baru nk tanya pasal ni, tapi dah jumpa jawapan, saya 26/4 saya gugur kandungan week 12. Saya pantang sebulan jugak, and dah sempat sekali period, Saya hari pertama last period 1/6 sekarang saya dah lewat seminggu period, saya cek masa lewat 3 hari period dah samar2, terus beli clear blue naik 2-3. Sekarang saya takut nak ke klinik, sbb rasa takut, fobia ap yang jadi sebelum ni tapi mak saya suruh sbb saya ada history gugur tu. So sis ke klinik luar ke utk cucuk kuat rahim tuu. ? and selalunya doc yang suggest atau kita yang request?🥺. Saya tak ada sebarang spotting atau darah implantation, sekarang saya bnyak tidak terlalu mnjaga sangat, dari sebelum ni terlampau sangat jagaa kandungan saya.😥

gugur ni selalunya masalah benih yg tak cantik. boleh jd benih suami or isteri. bila kejadian tak cantik maka ia gugur,jika hidup maybe akn terjadi kecacatan. kesimpulannya dua2 kena jaga bab pemakanan, if merokok sila berhenti ye..

2y ago

Iya betul juga tu . Pikir yang baik2 je . Mungkin bukan rezeki nak dapat anak lagi . Insyallah bab pemakanan ada yang kena pantang juga dan bedrest 1st trimster . Terima kasih semoga dipermudakan urusan awak 🥰

kalau nak ubat kuat rahim kena jumpa doktor ye. saya pun pernah keguguran 3 kali. doc saran saya pakai utrogestan. beli di farmasi, tapi kena ada surat doc.

2y ago

Ohh okay baiklaa . Insyallah saya akan jumpa doktor untuk kepastian . Semoga dipermudahkan urusan awak 🥰

folic asid jela kalau ubt utk kuatkan rahim pun. and utk dalaman sy makan himalaya shavatari .. 2 tu sy amalkan sblm ni.

2y ago

Folic asid memang ambil dari remaja tanpa gagal . Insyallah doa baik2 je . Semoga dipermudahkan urusan awak 🥰