Kira umur baby

Assalamualaikum selamat ptg.. Maaf sy nak tanya, kalau period x teratur, selain jumpa doc scan baby, ada cara lain x untuk kt tau usia kandungan kt?

3 Balas

2 cara saja tau kandungan dah berapa minggu. 1. First last period - biarpun period awk tak teratur still awk kena ingat bila first last period awk dtg dan kira cycle awk masa tu untuk awk kira kandungan dah berapa minggu.. mmg x tepat sgt sbb period x teratur tp xjauh beza jg nt bila kena scan tu.. boleh kira d google, search pregnancy calculator, tinggal letak tarikh first last period dan berapa cycle.. 2. Scan

9mo ago

Sama2 awk.

Mcm saya last period bulan 3 sb sya jenis mimg tidak teratur. Untuk thu berapa minggu suda kandungan kita hanya dri scan sb dok x blh ikut last period kita mimg jauh sangat better awak scan tuk thu berapa minggu kandungan.

9mo ago

Td sy g scan tp xnmpk pe lg.. ermmm start risau pulak 😅

period sy tak teratur pun. tp umur baby sama ikut first day last period sy. maksudnya time scan pun lebih kurang lmp sy. so awak boleh tgk lmp awak jugak. nnti scan bru confirmkan sama ada usia sama atau lari

9mo ago

sama kes dgn sy . period tak teratur . ambik darah semua katanya bacaan tinggi 2000 . last OPT juga sebab suspek luar rahim . lepas OPT tu dah 2w , scan di hospital gov baru nampak kantung usia 5w . sy siap kene ambik injection ubat kuat rahim tiap mnggu selama 2 bulan . tp sy pi 5 kali je . haha . skrg dh preggy 17w.