Pendarahan

Aslmualaikum maaf ggu momies semua Sy mengandung 10 minggu .. ptg ni tiba2 bleeding banyak.sy terus ke klinik ibu anak .alhamdulillah doc scan heartbeat baby normal..baby selamat..cuma darah masih keluar dan sy masih gunakan pad .. Siapa pernah ad pengalaman mcm ni..normal ke x ye ..maaf ye sy scroll juga tapi sy x jumpa jawapan yg sy perlu kan.. Doc td sgt yakin kan sy bahawa baby mmg selamat sbb jantung aktif seperti biasa..cuma sy yg masih tak sedap hati

4 Balas

Kalau boleh sis baik pergi terus emergncy dorg lebih detail. Saya ada pengalaman, saya bleeding, masa week 6, so prgi klinik swasta dorg scan dri atas dia kata tak nmpak, so dia kata scan dri bawah, so mmg nmpak kntung, tapi kntung saiz mcm 4 minggu mcm tu. Lepas dah scan tu dorg conslt doc tu kata, sya tak nk refer awak ke hspital sbb kntung awak cntik lagi. So saya pun balik la masa tuu, balik je trus heavy bleeding bnyakkk mmg kencing keluar. Saya rasa bdn x tak bermaya dah masa tu, saya tidur, n nk bngun kencing pnggil hsbnd sbb takut jatuh ke ap, tak sngka, kantung jatuh di pad, n bila nk kencing terus nmpak seketul bulat elokk jeee, n mcm nmpak dalam tu ada isi. Menangis sya depan bilik air, hsbnd pujuk bru la siap pergi hspital, dlm prjalanan kenapa ak tak pergi hspital trus tadi 😢, tapi selalu pujuk hati kata mgkin bukan rezeki lagi, sbb yg tu kira 2nd saya gugur, lepas first gugur kantung kosong😢

Saya masa minggu ke 6. Bleeding fresh blood banyak sampai sy tadah tisu kat tangan. Dr bagi saya pill kuat rahim terus stop darah. Lepas seminggu saya scan dari bawah ada lg heartbeat. Dr cakap maybe sy buat kerja berat. Since tu sy trauma sangat. Ni baru minggu ke 9, saya masih takut.

bleeding masa mengandung x normal. nak2 lagi kalau byk and fresh blood. total bedrest dlu. sampai bleeding stop. jgn bersama sampai habis 1st trim. pantau bleeding. kalau terlampau byk sgt and ade contraction, boleh pegi emergency.

g klnik swasta sye saran kn g hosptl je trus klau bleeding.. dorg lbih alert.. klau bleading ni..sye pnh bleeding g klnik ibu ank swasta..doc ckp xde ppe.. tp sye trus bleeding bnyk balik tu.. g hosptl..doc ckp gugur