Macam mana nak tahu itu contraction?

Assalamualaikum saya pregnant first baby. Macam mana kita nak tahu tu sakit contraction ye? Saya baca orang cakap tapi saya taktahu macam mana nak tahu tu sakit contraction? Kat mana yang sakit? Atau bila contraction tu datang kita sendiri akan tahu itulah rasanya. Sebab skrg baru 33weeks. Malam malam rasa sakit sangat kat miss V. Kat tulang pelvik tu. Nak tidur memang sakit tapi bila siang okay je.

2 Balas

Itu normal. Sbb nk longgar kan tulang pelvik utk bg laluan utk bby. Contraction ni ibarat senggugut. Tapi klu rse senggugut tu kejap2 dan tak berlarutan, itu false contraction. Real contraction is senggugut & perut mengeras dlm beberapa minit. Dan berlarutan / berulang selang 5-10 minit sakit yg sama.

Real contraction dia sakit depan dan pinggang serentak.