scan

Hi..assalamualaikum.. nak tnyaaa.. sy pregnant dah 5 mnggu 4 ari.. kalau sy nak scan tgk janin sy ok ke x ?, boleh ke ya? Dan bila bole buat buku pink ya? Excited slepas 2 tahun kawen xde zuriat...

19 Balas

Selalumya 5weeks xnmpk lg...n dr akan suruh dtg balik aftr 2 weeks utk tgk...kalau scan biase skrg..nnt sis y gelisah sbb xnmpk kantung bby...ataupon boleh cuba scan bwh..mgkin dh nmpk klu 5 mggu..boleh buke buku pink atra 8-12 mggu..jgn lewat dr 12 mggu..n ade jgk klijik y trime buat buku pink sblom 8mggu..y tu boleh refer kk y tdekat dgn sis la

5y ago

So? Kne cite kat doc laa yea sis

Mcm sy, sy buat buku pink Ms kandungan betul2 cukup 12 minggu..nasib x kena marah..hahahah...cuma mcm sy, sy scan utk first time ms kandungan masuk selang 3 hari Dr tarikh buka buku pink tu..so memg kena kerap ke klinik la skit...time 12 minggu tu dh nampk baby tp saiz dia sgt kecik..dlm panjang baby 5.8 cm time tu

5y ago

Tq dear.. awak pun jaga kesihatan diri n baby.. semoga dipermudhkn segala urusan alam mengandung..

sy skrg pregnant 4minggu.. masa dpt tau sy pregnant, bru 2 minggu.... lepas jek sy check upt n positive.. sy teros bg tau misi dkt klinik... nt misi akan tnye.. hari pertama last period... lepas tu dia bg tarikh utk buat buku pink dgn scan....

5y ago

22/7 baru buat buku pink...

Sy first scan ngam 5w4d. Hihi. Nampak kantung, nampak dot kecik. 6w3d pergi scan semula sbb ad bleeding sikit, dah nampak heartbeat baby 💞. Tengok pada rezeki sis. Ada orang senang nampak. Ada yang kena tunggu 8minggu baru nampak. Hehe

5y ago

Scan kat swasta sis hehe

Hai.. waalaikumussalam... better 8 week sis... sbb sy mase 5 week gi scan nmpk kantung je... law bernasib baik nmpk la bby. Tp selalunya doktor akan suh repeat scan LG 2 week.. btw, congrate sis 😊😊😊

5y ago

8week tu sy gi wat buku and doktor terus scan nk check baby.. mase tu mmg nmpk heartbeat dgn janin... sy wat kat KK.. x gi swasta sbb sebelum ni check nmpk kantung je..

Wslm sis,...blh je nk scan awal2..sy pun scan awal2 jgk..tp tu la klu sis bernasib baik, akn nmpk..mcm sy doc terpaksa scan dari bawah sbb x nmpk dgn jelas masa scan dari atas..terlindung ngan uri.....😊

5y ago

Yeke? Tp stengah doc kata tnggu ag 2 mnggu..

Boleh, tapi mungkin tak nampak apa lagi, atau nampal titik je sbb baru sgt..nak puas hati tgk la dlm 8w, itupun ada org tak nampak lagi..kalau saya nak puas hati tgk, saya scan dlm 12w..

Kalau kat tempat saya ni, 10 weeks ke atas baru disuggest buat buku pink. Ni saya 8weeks, nurse kata awal sangat bukak buku 😂 Baby first, excited laa kann 😅

Sy scan masa 10w6d. Mula2 x nampak tp doc kat swasta suruh minum air 1botol mineral besar dan scan bila terasa nak kencing. Nampak sgt jelas btuk baby n heartbeat.

5y ago

Eee..soronoknyaaa.. hope xde ape2 laa sis.. insya'allah doa yg baik2..

Sy scan 5w nampak kantung. Normally memg takkan ada baby lagi. Cuma scan awal sebab nak taw luar or dalam rahim.

5y ago

Owh yea? Ok sis.. btw thanks for info