Hamil Jarak Dekat

Assalamualaikum mummy's Baby sya sekrg 10 bulan.. Last period bulan 7. Before ni pernah tak dtg 3 bulan mcm tu.. Kemudian period mcm biasa.. Baru2 ni sya cek Upt sya positif mengandung lgi.. BTW anak sya menyusu badan. Sampai sekrg anak menyusu badan.. Sya nk tnya ada tak mummies yg berpegalaman mcm sya hamil anak seblom setahun ? Sya belom buka confirm kan lagi ke klinik untuk cek lebih details.. Tapi dah 3x buat upt mmg positif.. Sya jadi takut sbb tak ready lagi.. Nak buat buku pink pun blom lagi takut kene marah dgn nurse ?

14 Balas

Tak ada apa lah awak nak risau. InshaAllah tak ada apa apa. Jaga kesihatan je. Rezeki Allah. Macam saya anak sulung saya time tu baru masuk 3 bulan. Bersalin secara czer. Asalnya pergi kkia nak cucuk anak 3 bulan. Nurse yang jaga saya tu duk cakap saya nampak lain. Disuruhnya saya buat upt. Tup tup positif, bila cek baby dalam perut dah 2 weeks. Terus buat buku pink lepas 2 minggu. Jumpa doc pun doc tak bising. Sebab dorang faham rezeki. Cuma doc dan nurse bagi nasihat untuk jaga diri. Sebab saya bersalin czer. Apa apa pun saya doa kan segala urusan awak dipermudahkan. 😊

Actually, anak saya pun belum cukup setahun , 1st baby cser.. Terpregnant lagi, Mmg doc nurse bebel la, saya pekakkan telinga dan kuatkan hati buat juga buku pink, hadap juga situasi yg agak tegang disitu. Lepas je bebel saya terus cakap takkan nak gugurkan pulak. Alhamdulillah diam juga mereka . Next appointment, jangan nak tambah kekusutan dalam kepala otak lagi, mmg nak kena maki. 😂😂 klau asyik sedih memanjang, semua urusan tergendala.. Nak uruskan anak, suami, rumah, diri sendri.. Aduhhh.. Abaikan la mulut² menyakitkan hati. Ambil nasihat yg berguna ja cukup.

5y ago

Suami pun ada ckp mcm tu.. Org laen blom ada rezeki nk anak. Ni dah tertulis rezeki.. Alhamdulillah sya Terima rezeki sya.. Anak2 rezeki sya ❤️

Sama mcm sy mommy...baby bru 4 bulan tp t’pregnnt lgi...huhu, mula2 mmg down sgt sbb baby still kecik lagi, sebulan gak menangis...tp family byk support, husband pun mcm serba salah...tp mommy kena kuat, insya Allah rezeki Allah bagi...sy dulu bila dh prgnnt dlm 5 bulan, still bf tp kerap sakit n doc sruh stopkn bf sbb takut effect baby dlm kandungan...skrg bila dh besar alhamdulillah mommy, senang nk jaga dua, dh mcm kembar...mommy just think positive k...🙂🙂🙂

5y ago

Ank sy pn mcm tu mula2, mmg x nk botol, asyik nk mengempeng jer...tp t’pkse gak bgi botol kt dye...kdang2 nangis2 la dye sbb x nk botol, tp nk buat cane kn, takut effect baby lak...tp klu mommy ok jer direct bf, boleh jer continue bf...

Saya mgandung kedua mase ank no 1 bru 4bulan..bsalin mase ank umur 1y..tp sy dpt tau pn kandungan dh 3 bpn dlm prt..sbb igtkan x period sbb myusukan ank..alhamdulillah misi xpa marah sgt..cume dia nasihat aje klo buleh lepas2 ni jarakkan kehamilan..tp ble ank y no 2 setahun sy ngdung y ke 3 pulak..n y last ni ke 4 bru jarak 4y dr ank no 3...

Xpe..g je bkk buku...da ad ank..dy nk mrh pon da baby...sis..kdg mkn/ccuk perancang pon leh dpt ank. Inikn lg xrancang.. yg tentukan ALLAH...dy lbh tau..sis akn dtg cmne..jd dy beri..mgkin itu rezeki family sis..moga jd ank soleh/solehah..think positive sis..😊

Saya pn pernah..ank sulung czer umo 7bulan,lekat adik pulak..pegi klinik nasib baik nurse n doktor ok..tkde bebel2 marah2..mungkin sbb dia tau tu rezeki allah nk bg..no.2 pn request czer..alhamdulillah..tu la hero saya..ubat segalanya

5y ago

Best nya.. Harap nt nurse ok ☺️☺️

Sy ank sulong 9bln .. Sy dah pregnant .. N then bila dpt ank kedua dah umo setahun sy pregnant lg .. Now i got 3 kiddos ... Last bby now 6mth old girl .. 2boy 1girl .. End 😅

Jangan takut lah awak . Kena jarakkan dua tahun tu sebab nak bagi badan recover sepenuhnya je . Kalau dah rezeki , insyaalalh Allah tahu masa nya sesuai ke tak .

5y ago

Ye betul.. Sya mmg plan nak jarakkan.. Tak sangke tersangkut lagi.. Betul sis ckp Allah je thu masa rezeki untuk sya ❤️ thanks mummy

Besalin normal ke..klau normal je...baby baru lahir, baby skng dah setahun lbh..klau czer mgkn nurse bising sbb brkaitan dgn kesihatan ibu jaga

5y ago

Bersalin normal sis.. Harap semua nya nt dipermudahkan ☺️

1st baby 7 bln, sy preggy lg. Now tgh tgu ms sj utk deliver for my 2nd baby..rezeki mom preggy awal.jgn stress2 sian baby dlm perut.

5y ago

Thanks mummy.. Semoga dipermudahkan urusan bersalin ye mummy ❤️ alhamdulillah sekrg dah ok.. Masa Mula2 down sikit