Zincofer ?

Assalamualaikum mommys.. lepas balik dari KK, kandungan dah 10 minggu.. misi bagi ubat zincofer.. sy makan ubat zincofer ni jadi muntah selalu.. try makan waktu malam, terus tidur ingatkan okey dah, pastu sedar tengah2 malam muntah jugak keluar ubat, bau darah.. dah minum dgn air jus pun tetap muntah.. next appointmen bulan depan 5/8 ? ape yg perlu sy lakukan.. 1st time preggy ?

25 Balas

Sama mcm sy..normal sbb mkn ubt tu ada stgh org akn dpt effect cmtu.actually zincofer tu dos dia tggi n tbaik utk hb.sy dulu pn muntah2 jgk bila mkn ubat tu wktu pg.sy try tukar wktu mlm amik lps 2jam mkn sblm tdo.muntah jgk kdg2 tu..tp lme2 ok.mybe ubt tu bru nk sesuai ngn bdn kita.ape2 pn sis kne bgthu dktor yg sis tak sesuai ngn ubat tu.nti dia akn sarankn ubat lain yg perlu dibeli sdri di farmasi.

Sama mcm saya. Makan time perut kosong atau perut penuh sama jugak muntah. Lepas next appointment minta doc tukar ubat. Doc bagi tukar ke obimin. Alhamdulillah serasi. Farmasi ckp kalau tak boleh makan time perut kosong boleh juga makan time perut penuh. Sis cuba minta doc tukar ubat. Cari mana yg serasi. Kalau semua yg farmasi tak serasi sis cuba ikhtiar makan makanan yg elok untuk tambah darah.

Saya pon akan munth mkn ubt tu sampai darah kuar ikut hidung..mmg p.k bnyk kali nk mkn..mse p kk next app, sy bgthu doktor..doktor suggest beli ubat maltofer tablet kat farmasi..ubat ni kunyah..doktor ckp sdp..tapi sy blum beli , usaha utk habiskn zincofer tu..sbb mcm dh ok..x munth..habis je zincofer, mmg nak beli maltofer pulk

Sama mcm sy sis. Setiap kali makan mesti muntah balik. Kepala pening lepas tu cirit birit. Sy makan 3 hari je lepas tu terus stop. Sementara tunggu next appointment, sy makan folic acid je. Masa appointment nanti minta tukar. Skrg sy consume obimin. Alhamdulillah ok, selera makan pun makin tambah.

Org lain nak makan panadol yg doc bagi time prgnt pun takut.inikan pulak kita yg xtau apa2 pasal ubat nk tukar ubat sndiri sbb dgr cakap2 org. Hati2 sis sblum buat keputusan nk tukar sndiri ubat.better minta pendapat doctor dulu.pesan berpesan, ingat mengingatkan je sbb kita sama2 prgnt kan.

Sama sis. Sy mula tu obimin. Tak boleh go, kk bagi zincofer & maltofer. Tiap kali makan ja pening, muntah, apa satu kerja tak boleh buat. Dgn alahan lg. Skrg mak saya suruh stop dulu ubat tu risau sy jatuh pulak dok pening2. Next check up nak kena inform nurse.

Macam sy dulu pn cmtu, pstu sy bgitau doktor xblh nk mkn ubat yg kk bagi.. semua ubat kk xboleh telan, msti akan muntah balik.. pstu dktor suggest sy beli ubt kt farmasi, nama ubt tu maltofer.. jnis tablet hisap2 je rse cm coklat .

Ubat apa nk beli sndri tu..adoii la..🤦🏻‍♀️ jgn bg advise mcm tu bole x..sy cadangkan sis dptkan 2nd opinion drpd doc cara berkesan utk makan ubat atau cadangan kalau ada ubat lain yg bole diambil..jgn pandai2 tukar sndri..

5y ago

Ini ubat doc sarankan lah... Tuan tanya boleh rujuk doktor ya. Sy takkan suka2 advise kalau tak tahu. Sy tak pernah mkn obimin, so sy tak sebut obimin. Iberet mmg tak ada di klinik kerajaan sbb gomen tak ada peruntukan, kena beli sendiri. Sy tak paksa beli ya, sy just jawab soalan tukang tanya sbb sy dua kali pregnant, dua kk n 1 klinik swasta suggest ubat yg sama.

Baik jgn Tunggu. Kalau body reject mmg dah tak patut ambil. Our body is amazing, muntah means tak serasi. Kalau x nak wait for KK, boleh try any gynea clinic. Baby and you comes first. Lebih lebih lah first trimester plg kritikal

Beli iberet kt farmasi.. Minum dgn air sejuk InsyaAllah xkn mual.. Nnti bile nurse tnye ckp awk mkn iberet sbb x serasi ngn zincofer.. Alhamdulillah sejak mkn iberet hb sy cantik je.. Kalau x nk dpt 11 tu bukn main sush..