Balik Kampung 😍

Assalamualaikum mommy semua. Saya nak tanya, kalau kita baru 6-7 weeks boleh ke naik kereta untuk balik kampung? Sebab saya ada baca, tak elok berjalan jauh masa trimester pertama. Jadi risau la pulak hmm. Perjalanan KL - Kelantan - Kedah.

9 Balas

Sebenarnya atas body masing2 je. Ada org ok je..blh lasak2. Ada org xblh lasak sgt. Nasihat sy, klu ni first pregnancy sis, better berjaga2 la dlu. Klu nk jalan jauh kena selalu berhenti rehat 2 jam sekali. Elakkan lalu jalan yg xelok, lubang2 semua tu. Sy dlu first pregnancy xberingat duk bonceng moto dgn husband kesana sini wlupun ada kawan pesan elakkan naik moto sebelum 4 bln. Last2 gugur masa 10w. Pregnancy kali ni sy haramkan diri naik moto huhu. Alhamdulillah skrg tggu masa je ni.

Blh je takde masalah, melainkan awak blik kg naik kuda....Sy pregy awal2 dulu semua benda sy wat, keje kuat, drive sana sini, ulang alik blk kg... ahhh mcm2 laaaa... awk sendiri je yg blh rasa mcm mana tubuh badan awk, jd org2 tu tak sama...Ade je jalan sikit blh gugur, ade je org yg zumba time pregy awal2 tu elok je... hmmm btwy kami geng2 atlet laaa😅😅

Wsalam, Masa sy 8 weeks Dr x bg balik KL - JB. Sbb sy mabuk loya muntah teruk. Nk balik kampung. Sy tggu smpai 12weeks baru balik kampung dgn sakit pinggangnya sbb dduk lama dlm kereta. Tp ok je sbb husbnd je drive. Sy x larat so sy relax je tido. Kalau awk larat balik la pda sy. Tp rehat tido jela. Baring kn seat keta tu.

klu sya mmg elakkan bjalan jauh klu baru2 takut org ckp jgn renyah2 sgt.takut turun darah sebab baru nak lekat.3 bulan baru sya berani bjalan jauh.😁..klu sis berani ok je tawakal baca doa byk2 semoga perjalanan pergi dan balik selamat semuanya

Better jangan jalan jauh. Saya pun doctor tak kasi p mana. Dia kata after 5 month baru boleh jalan jauh. Bahaya untuk kandungan sebab masih tak kuat.

Waktu sy pregnant 7 minggu saya balik kedah dari KL. Sampai kedah terus gugur. Mngkin trlalu lama dlm kereta. 9 jam sbb jam.

Boleh jer sis... Ikut pada bdn masing².. Tp kalo xpasti xpyh la.. Sbb baru lg kan

Boleh tapi jangan duduk terlalu lama, kena la cari rnr regang regang kan badan

Boleh je. Yg penting jaga keselesaan sepanjang perjalanan tu