Balik Kampung

nak tanya ibu2 dlm ni. kalau 1st trimester kan bole ke berjalan jauh? sbb ingat nak balik kg beraya dari kemaman-johor. lepastu raya ketiga dari johor-hulu terengganu balik rumah mil. anggaran perjalanan dalam 5-7jam. bole bagi pendapat tak mcm mana? risau apa2 jadi dgn kandungan. 🥲#SeriusTanya #newmom

15 Balas

boleh, tapi kena make sure sentiasa hydrate (kerap minum air) & berhenti every hour sebaiknya utk stretching kaki. perjalanan tanpa henti ditambah dgn kurang minum air akan tingkatkan risiko jadi darah beku, in which masa pregnant darah kita dah sedia jadi pekat. ini more kepada ibu lah sbb baby kebiasaannya kalau scan ok, takde masalah.

4w ago

terima kasih 🥰 jawapan awak sangat membantu saya.

Boleh dear.. should be no problem. Sy masa awal pregnancy pun travel 9hours straight flight 🤍 Alhamdulillah okay.. nak diikutkan naik flight lagi tough sbb kerusi dia takleh adjust as much as naik kereta 😁 So insya-Allah okay je, layan je.. sediakan makanan & minuman byk2 supaya badan tak lapar dan hydrated.

Boleh jer, kalau sebelum ni pun memang takde sebarang masalah. Cuma bila jalan nnti tu, jangan lupa bawa pillow untuk support pinggang belakang. Jangan lupa jugak bawa minyak angin & plastik kalau sis alami alahan/morning sickness. Sekali sekala berhenti tepi jalan atau mana² laa untuk bagi stretching sikit tu badan

4w ago

ohh terima kasih atas pendapat tu 🥰

Boleh.. sy dari muar ke kelantan,masa tu baru nk masuk 2nd tmstr.. sy bawak bantal untuk apit pinggang & perut..sbb jalan xberapa nk elok kan..pastu kena kerap berhenti sbb xelok ddk lama2..kalau loya kena standby siap2 plastik & minyak angin…

sy dulu duk johor rumah fil tiap bulan balik terengganu. dr awal sampai 36w duk johor pastu pindah duk kl, 38w balik terengganu pastu dh tk travel lepas anak 1m baru balik kl, pastu fil pindah perak tiap bulan gilir balik terengganu & perak

blh je mcm sye orng singapore dpt husben orng utara.. so mse 1st trim sye blk kg dri singapore ke sp 4hri lpstu ke langkawi then sehari dri langkawi blk ke kg muar plk.. so far okay now sye dh nk msuk 23weeks

boleh je sis just bawa barang2 penting buku pink , panadol , minyak angin , pastu bawa bantal sbb komfem lenguh duduk dlm kereta lama 😊

semoga dipermudhkn urusan awk ,lancar perancgn selamat bby dlm kndungan in shaa allah.. 😊

kalau mmg takde masalah, boleh je. cuma better kerap berhenti. Keluar kereta, stretching sikit

4w ago

terima kasih bg pendapat 🥰

Atas badan seseorang juga, kalau orang tua biasa cakap jgn berjln jauh kalau masih baru