Perjalanan jauh

Hi mommies nak tanya , saya EDD 19/9 , plan nak balik 8/9 . Berisiko tak nak balik kampung , Pahang - Kedah naik kereta. Boleh share pendapat yg berpengalaman ? Terima kasih #firstmom

12 Balas

jgn sis,,sy aritu travel jauh dari kl ke perak,,2malam 1 hari pastu dari perak ke kl,,mlm smpai umah tetiba leaking,,g spital sbb sy dduk lama dalam kereta,tekanan kat punggung n pinggang,,alhmdulillah kandungan ok smpai sekarang,,sekarang lebih kerap dekat rumah,,syy due date 8/9 ni,,nasib sikit je leaking dlm setengah cawan gitu,,😌

10mo ago

Saya nak travel one way , sbb nak balik berpantang dkt kmpg . Last kerja 7/9

Klu doktor tak bagi ni. Sbb bila2 je boleh bersalin dlm tempoh tu. Apapun buat persediaan lengkap beg hospital, buku pink, dokumen nak daftar masuk bersalin dll yg perlu. Makanan bagai semua yg senang nak ambil dlm kereta jika apa2 berlaku emergency dlm perjalanan ya. Bantal utk keselesaan pun perlu. Air secukupnya.

10mo ago

Kalau tak sign and symptoms of labor rasanya boleh kot travel balik . Tq sis

sy n9. kampung kedah. tak balik pun. sebab risiko travel jauh. skrg travel 2 jam maximum , tu pun dah asyik nak tekencing. sakit pinggang. kalau awak balik kampung sebab nak berpantang bole je kot. sbb one way travel. tpi kalau nak pegi pastu balik pahang balik mcm risiko jugak. kalau tkde hal urgent tkyahlah balik

10mo ago

oh kalau nk berpantang dekat sana,,ok je sis,,cuma kena kerap berhenti,,renggangkan badan,,mmg bahaya kalau dduk lama dalam kereta hujung2 prggnt ni sis,,

Kalau boleh transit. Sy sama edd dgn awk. Last week balik kuantan dari kl (3 jam) pun dah lenguh pinggang. Dan baby asyik menekan sbb tak selesa kot. Ada stop 2 kali utk renggangkan badan tp still rasa mcm tak selesa sgt. Dan bila sampai rumah, baby jd kurang gerak.

blh je makesure barang dah lengkap semuanya sis, pengalaman sy thun lepas EDD 30/10/22 gerak dri melaka-kedah 8/10 smpai kg keesokkannya terus bersalin 9/10 hahaha ... masa tu dah ngam2 37weeks, tak sempat nak inform kk dkt kg terus bersalin.

10mo ago

haha bestnyaaa.. sy pun nk balik kg selangor-kedah 25/8 ni.. esok tu dh ckup 37w.. hrp² bersalin terus laa mcm awak🤣 kakak dia dlu 41w1d bru keluar🤭🤭

boleh je sis..sy kl ke kelantan Alhamdulillah ok..cuma doc pesan kena bnyak berhnti..pastu msa berhnti tu kita jln2 skit. kaki pun xbengkak klau bnyk berhnti. sy baring kat seat belkang, husb letak toto n bantal..selesa skit

sy EDD 17/9 tapi 25/8 dh nk balik kg.. Selangor - kedah.. ngam² cukup 37w.. sy tnya nurse, nurse ckp ok je blh balik sbb x da risiko.. apa² pun awak consult dgn nurse yg jaga awak dlu yee...

10mo ago

Nurse saya cakap kalau xde sign and symptoms of labor boleh je nak travel . Kalau rasa sakit singgah hospital terdekat . Harap sempat bersalin dkt kmpg . Tq sis

Kalau takda sign,symptoms labor tu, boleh travel tapi kena kerap2 stop and sediakan bantal punggung gitu ikot keselesaan mommy okay. semoga dipermudahkan ♥️

Edd 9/9 Alhamdulillah sudah Smpai kampung 9/8..xda masalah,cuma suami kena hati2 la bawa kereta..takut tertujun lubang ke apa ke..

Saya EDD 18/9, plan balik 1/9 KL-Kedah. Insyaallah semua dipermudahkan dgn selamat.

10mo ago

Harap allah permudahkan segala urusan . Semoga baby kuar bila sampai kampung . Huhu