Berapa lama utk sembuh luka czer

Berapa lama utk luka betul2 sembuh. Especially luka bahagian dalam sbb tak nampak kan..

3 Balas

Bergantung kepada individu & cara penjagaan luka. Kalau luka di luar nampak baik & mommy pun rasa tak sakit, In Sha Allah dalaman pun baik. Alhamdulillah saya luka czer cepat baik. Saya banyakkan makan makanan yg cepatkan pertumbuhan daging, luka pun saya jaga betul2 & saya limitkan pergerakan waktu dalam pantang. Yg penting jgn stress, mindset kena happy & ada support system.

Bergantung kepada individu. Saya setahun 5 bulan bersalin masih ada sesuatu di tempat czer. Kawan2 saya yg rahim mudah pecah , 4 tahun masih tak ok dalamannya. Ada yg 7 tahun masih terasa kesan nya. Rahim mudah pecah juga. ikut je nasihat doktor jarakkan 2 tahun utk anak seterusnya. Amalkan juga pemakanan dan gaya hidup sihat dan baik.

sebab tu kena jarakkan kehamilan at least 2 tahun. mungkin tempoh tu lah yg badan kita ambik utk betul² heal.