Jahitan luka

Jahitan luka bersalin normal ni amik masa berapa lama nk sembuh ya, saya dh hari ke 20, tqvm.

5 Balas

Sy dh 25hri bpntg, Alhamdulillah luka dh sembuh.. 2 mggu awal tu sy x jga leklok ssbb tkut. Bila kene sembelit teruk mggu ke2 bpntg luka jahit sy kene infection, so sy bwak ke klinik private n doc tu suggest cuci dgn air garam n ubat kuning beli di farmasi. Every 3 jam tkr pad n cuci luka, InsyaAllah smggu dh sembuh. Luka sy pun smggu dh sembuh. Now dh blh fokus jaga baby n bpntg je lg.

Saya harini hari ke 23 pantang.. tapi tak pantang mana pun 😂. Ais semua sy bedal. Tapi saya ambil protein cukup. Sayur2, buah oren. Benang dh tanggal 2 helai dlm 3-4hari ni. Ada lg sikit je rasanya. Sy banyak bergerak juga.

Hmm depends pada cara sis jaga kebersihan. Saya hari ke20 benang dah lerai, luka dah kering cuma tinggal parut and rasa ngilu ngilu sikit. Rajinkan kegel juga ya

anyone tau tak bila nk duduk atau bgn rasa asa benda menyucuk , hari 3 bru rasa, sblm ni okey jaa tak sakit apapum

ikut atas cara penjagaan luka masing²