meroyan

Assalamualaikum mommies Sya bru di app ni, Sy nk crita skit tntang mslah saya, Saya selamat bersalin czer anak kedua sy tnggl 14.06,2019 Anak prtma sy pon czer, Slpas blik dri hospital sy mcm stress sbb rmai orng perli sy sbb sy brslin czer diorng ckp sy xboleh dpt anak bnyk,lgi² diorng mcm cucuk² suami sy,diorng ckp sy xboleh bgi anak laki² dan slalu ckp bila tua nnti anak prempuan xboleh jga mak ayah dia,sy sedih tiap mlm sy skitkan bdn sy sndri,bila xboleh control sy gigit lengan sy sendiri,smpai suami pluk sy kuat² bru sy boleh tenang,sy rsa sy bodoh sy mcm xboleh bgi ap yg sy nak,suami sy memang x tekankan dia slalu tenangkan sy tpi bila sy sndri kt rmah bila smua dh tido,rsa tu dtang blik? ad tak mommey yg mcm sy,? Ada tak dzikir yg boleh buat sy tenang? Tq mommies Wassalamualaikum wr.wb

13 Balas

saya pun czer jugak. masa tengah jalan tekedek kedek kesakitan tiba tiba terdengar kata kata dari relative sendiri. "haa tu belum bersalin yang betul. baru czer." pastu saya naik tangga diorang cakap "eh best nye boleh naik tangga, orang bersalin takleh" saya jadi sakit hati. padahal kat wad semalam ada je yang beranak normal selamba je dia jalan tak tekedek pun. turun tangga pun biasa je ngan suami dia. yang tu mungkin tak berjahit. saya tertanya tanya kalau czer ni memang orang pandang rendah ke macam mana.. tak bersalin betul-betul? apa maksud dia? kira baby tu tekeluar dengan magiknya ke camana? ada burung tolong bawakkan letak depan rumah ke? saya nak pergi tandas pun merangkak rangkak lagi, boleh diorang kata "senang la czer je, takyah pikir sakit" ehhh geram pulak 😭

pasang YouTube zikir penenang hati..maafkan dorang sebab maafkan orang ni bukan untuk sesiapa tapi untuk diri kita sendiri..dan abaikan ape orang lain cakap..pk yg kita lahirkan anak berkualiti dari kuantiti..setiap kali orang cakap, angkat bontot, masuk bilik.. Allah aturkan yang terbaik untuk kita, kita nak Allah pandang kita tapi bukan manusia, so kita jgn pandang manusia² yg negative.. InsyaAllah.. maafkan saya atas silap bicara.. kita dok pk orang cakap pasal kita tapi dorang tak pk pasal kita..jadi harap sangat awak jgn cederakan diri sendiri..orang seronok tak pk pasal hati kita ni, jgn pk kan dorang..sblm pk kan orang, pk pasal diri kita dan keluarga kita dulu..

Puan..pngalaman sy,4 org ank perempuan termasuk dlm kndungan ni juga ank perempuan..sy xperlu org luar bckp,suami sy sndiri bckp yg dia nk sgt bby boy..tapi jika tuhan tu dh beri bby perempuan.. apa blh sy lakukan..sy terima jika sy tiada rezeki,sbb tu semua kuasa ALLAH..kalau sy ikt kn sgt perasaan kecewa,hampa sbb xdpt beri suami bby lelaki..lg akan bt diri sy tertekan..so dgn cara matang sy bfikir.. ank perempuan atau lelaki itu semua hadiah istimewa dari anugerah tuhan amanah sy seorg ibu mnjga dan didik mereka..dan ank permpuan akan mmbawa ibu bapa kesyurga..biar apa pun org bkata..yg hidup kita..baik cari kehidupan bt diri kite bahagia bkn dgn tertekan kata2 org

2y ago

dalam ilmu sains , yg boleh tentukan anak kita laki ke perempuan semua dari lelaki . sbb lelaki ada kromosom X & Y . kita perempuan ada X je . jadi kalau anak berderet perempuan , bukan salah kita , salah laki . tapi apa apa pun berbalik pada Allah , semua nya rezeki dari dia . dia yg tentukan

Allahu sis... byk kan mengucap. Time kite berpantang,suami org yg paling dekat kena ada dgn kite. kalau suami x boleh,ahli keluarga yg tdekat kena bg support.. Dlm pantang,mmg kite akan ada perasaan yg sgt sensitif sebb sy sendri alami nya masa anak sulung. Saya ada perasaan benci dgn baby,tiba2 sy cakap dgn suami yg sy x bersedia dgn ada anak. Allah.. Tak lama tu,kite mcm sedar apa yg kite buat. Beberapa hari juga saya alami nya. Sis byk kn bzikir. Buka ayat2 ruqyah. in shaa Allah hati akan tenang. Paling penting sis,pekak kan telinga dgn kata2 org. Rezeki Allah yg bg. In shaa Allah,akan ada zuriat yg sterus nya ☺️

Bawa mengucap dan selalu ingat allah.. Yg penting kita kena abaikan suara2 halus bisikan syaitan tu.. Bykkan baca 3 qul dan ayat kursi. Insyaallah hidup akk akn tenang.. Saya skrg tgh mengandung plk blh termimpikan yg laki saya curang.. Pdhal dia dok lena kt sebelah tp biasala syaitan.. Tp puas hati jgk mimpi tu sbb saya p serang betina jalang dlm mimpi saya tu pstu saya bakar rmh dan kampung2 dia skli... 😂😂😂😂 lps tu ada scene saya bjln dgn megah dgn api membara kt belakang saya. Terjaga sbb rasa kagum 😅😂

2y ago

macam saya masa megandung anak sulong suami curang saya atasi dgn setiap kali amarah datang pandang perut dan sya akan cakap ad suami atau tk lpas nie sya yakin saya boleh jaga anak sendiri bila anak dh keluar suami sya dh ok pompuan tu masih cari walaupon dia tau suami saya ad isteri .. suami saya ad cakap dgn dia tapi dia masih bertegas smpai saya yg bercakkp dgn dia dan bgitau hati perempuan dia pon perempuan takan tk boleh jaga hati perempuan semoga awak tabah menghadapi segala saya masa suami curang seminggu lagi nk beranak

Kuang asam suka ati je tentukan boleh beranak lagi x.sibuk je lah.lantak deme dear Allah yg tentukan.asal mulut puaka sgt..sapa ckp ank ppuan xjage mak ayah dia nt..heh kemonn lahh.semua Allah yg tentukan dh atur cantik.heh geram tul..apa yg dear buat jgn pk tentang tu.istghfar byk2.in Sha Allah semua baik.yg pntg jage keluarga.anak2 n suami je.kuat kan semangat .kat dunia mende semua xkene...sabor ye dear

Terima kasih sis smua sbb dh support dn bgi sy pencerahan, allhamdulillah emosi sy smkin stabil tpi sy xboleh lari dri mulut² puaka sbb yg slalu perli sy kluarga suami sy sndri,tpi sy akan brusaha untuk tetap kuat,doakan sy smoga sy kuat,dan sy doakan smoga sis smua dipermudahkan sgla urusan dan slalu dlm lindungan allah😊

Kuatkan smamgat sis .. Sy pun czer 2x dh .. For me .. Kualiti lbh baik drpd kuantiti .. Apa guna ank ramai klu kualiti x ok .. Just take care of u self and u kid .. Lantaklh apa org ckp . Yg penting suami selalu ada n support kt.

Ya allah... bawang!!!!!! Haihhh!!! Ignore je mulut org sis. Anak lelaki xsmestinya mampu nk jg mak ayah. Kalau didikan baik, anak perempuan pun lebih bagus dr segi jg mak ayah.

Mengaji Al-quran. Belajar utk tidak mendengar kata org. Biar diorang tlg awak kumpul pahala smntara depa dpt dosa. Tak sape blh tlg, melainkan diri sndr. Belajar utk syg diri sndr