Due bulan 12.

Assalamualaikum mommies, saya due bulan 12.. skrg bulan 7. Baru 18w. Awal sgt ke kalau nk beli brg2 baby.. huhu.. sy taktahu nk beli apa, taktahu apa yg penting kena ada.. baca checklists jadi taktahu nk beli apa 🥲. Firstbaby. Ldr dgn suami. Taktahu nk pantang kt uma mak sendiri ke uma mertua. Suami rancang nk ke ausie, tapi dia skrg keje kt kl cari duit sementara nk lulus ke ausie. Nk pantang uma mak sendiri, banyak kekurangan dgn abg sy merokok dlm rumah. Dia takkan tolak ansur nk rokok kt luar rumah sbb adik sy pun pregnant lahir bulan 10. Abg sy plak tak suka sy.. Nk pantang rumah mertua, adik beradik suami tak suka sy.. taktahu kenapa 🥲. Suami pulak takda dgn sy nnti. Sy skrg duk rumah mak sy. Takda rumah sendiri, sbb masalah kewangan :”). Maaf tolong jgn kecam sbb sy duk uma keluarga. Rezeki sy mcmni..

2 Balas

ape kate suruh husband tangguh dulu pg aussie tu. awk lagi penting tau. yg awak kandung kan tu anak dia, bukan anak org lain. pantang kt mne xtau lagi. brg ape xde lagi. sapa yg awk nk harap kan tolong nnti masa nak bersalin kalau bukan suami? nak azan or iqamat kn anak lagi. nak bwk pg hospital lagi. checkup bby lps bersalin lagi. awk nak buat semua sendiri ke? kalau xde mslh lain lps bersalin, xpe lah. kalau kena jahitan terbukak ke tumpah darah ke. tu blm lagi kalau kena czer. lain pulak cara nya nnti. lain lah kalau husband tu dh siap kan cl utk 44hari sepanjang tempoh awk berpantang. dah siap beli kn brg3 bby. siap kn driver utk hantar jemput awk pg hospital. sedia kan tmpt selesa utk awk berpantang dgn bby. sediakan org gaji utk jaga awk dgn baby. bukan kecam awk sbb duduk rumah keluarga. xde mslh pon duduk rumah keluarga. sbb bukan kawin2 terus mampu nak sewa rumah dan sebagainya. tpi as husband ptut suami awk kena fikir, isteri nak bersalin, tpi die pulak nak pg aussie. tmpt bukan dkt. nak balik pon perlu kn duit jugak. awk pulak, mesti lah nak husband ada masa bersalin kan? nak2 lagi 1st baby kan.

2y ago

dah pegi sana, nak balik bukan sng tau. my friend kerja sana 2 3 tahun sekali bru balik. sbb tiket nak balik pon hrga boleh tahan jugak. lagi 1 nak kerja sana kena hati2. tkut nnti kena tipu, nak2 lagi kalau pakai agent ni. dkt sni pon still boleh crik duit lebih sbnr nya. kl sana tu kalau buat grab food ke shopee food ke lagi byk hasil dri kerja office. situ antara tmpt org ramai bekerja, jrg masak.

sama lh kita due bulan 12..sy pun skng 18 minggu..😊 tp bgs jgk klu sruh suami tangguhkan dulu pergi aussie..bincang dgn dia lepas awak beranak lah pergi sana..insyaallah kalau dah rezeki tak kan kemana..yg penting doa..

2y ago

sama2 sis..🥰 terima kasih..semoga sis juga dipermudahkan bersalin juga nanti❤️btw sy belum beli lagi..ingat nk beli masa kandungan dah 7 bulan nanti..tp xda beli apa jgk sbb baju2 anak yg lepas dh ada cuma sgla balm2 baby,pampers dan sebagai nya jer..dah tu ubat pantang sendiri jer😊