Duk uma mertua

Sy tkda tempat dh nk crta. Sy stress sbb sy xnk dh duk uma mertua. Suami plak gaji ckup mkn je utk nk duk uma lain tu tak mampu. Sy nk keje, suami tak bg sbb keadaan skrg covid. Tp mental sy penat sgt sgt. Taktau la dorang ni anggap sy org gaji ke, apa ke. Tapi sy xleh duk senang lenang. Dorang jadi panas hati. Sy ni mmg jenis tido ptg. Sbb dulu niaga, mmg akan tido petang. Baru kawin 5 bulan. Nak adapt life baru. Mcm mana nk ckp eh. Dorang ni jenis amalkan give & take. Aku buat ni, kau buat tu. Tp sy plak jenis, kau nk buat, kau buat. Taknak buat, takyah buat. Selalunya dorang masak, sy yg akn bersih2, basuh2, kemas2. Pdhal dulu sblm kawin ramai nasihat, jgn biasakan basuh pinggan ipar duai. Nnt drang naik lemak. Tp sy endahkan sbb xnk ada yg bermasam muka. Ipar sy ada 3 prpuan, 1 lki. Yg lki dg kwin duk tmpt lain. Yg prpuan smua 1 ngri. Dekat2 je uma. Semua dh kawin ada ank. Ada sorang rumah dia dkt sgt dgn uma mil. Jalan kaki 2minit je. Dorang ni semua ada tabiat dtg uma mak dia ni (mil sy), dorang ni semua bab mulut no 1. Kalau ko lawan mulut dgn dorang ni mmg xkn menang. Husb sy sendiri takut nk lawan mulut dgn dorang ni. Husb yg bongsu dgn yg no 4 ni jual bundle. So smlm husb dgn husb no4 n 5 ni g cari bundle, n belah la kat bawah rumah (duk flat), sy ikut la husb turun, drpd duk bilik je, sbb sy mmg tak suka duk luar sgt. Sbb sy main phone jgk. Bkn bt apa pun. Sy tlg husb n husb no5 utk kemas bju yg nk buang. Banyak gila la. Pstu naik uma dlm pukul 2. Bawak jag air, cawan, periuk n pinggan nasi. Sy naik uma, sinki penuh. Sy pun basuh jela apa yg sy bawak naik. Bkn sy makan, sy nk basuh buat apa yg lain tu. korang kt atas knp tak bsuh? Korang yg mkn kn. ank ko yg mkn. Kalau sy lawan alasan dorang, dorang dh masak. Sy yg kena basuh. Jd sy bg alasan sy skit kpla, kalau bg alsan preg, baru 4minggu. Over sgt plak. Kena cop pemalas. Dorang dh suka dtg uma mil, balik lewat malam, kadang tidur sini. Yg no4 tidur sini dekat 2w sbb rumah dorang xda air. Paip empangan bocor. Duk uma mil aircond most of the time. Tapi tak byr bil. Sy yg duk uma ni jd tak selesa la. Bayar jugak rm100. Rumah ni tak bayar dah. Pstu kalau masak kat uma ni, selagi tak habis….. faham2 jela.. Dorang jenis suka makan petang. Sy plak tak minat sgt lgpun dorang yg nk mkn, dorang la buat. Kalau husb sy nak, sy buat la. Ini aku plak kena buat. Yg no 2 plak, mmg akn tidur uma mil hujung minggu.. yg ni sy hormat la sbb kak ipar, lgpun dia x mcm yg no 4 n 5 tu.dia ni tenang sikit. Cuma kalau dah semua bising, dia pun jd anti la dgn sy. Haih, semua benda tak kena.. Rumah ni sy kena buat semua kalau boleh. Dorang tau dorang masak dorang makan. Aku tak masak ni jadi tak sedap nak makan. Selama ni sy basuh jemur lipat baju takda plak sy berkira. Ni sebab husb aku xda duit je. Lauk aku nak masak pun tak best sbb bukan aku beli lauk. Kalau duk dlm bilik, cop pemalas. Padahal dorang dtg bawak laki dorang, aku nk jaga aurat aku. Engko tak kisah la, aurat engko, engko tak kisah. Pstu katakan dorang dtg, laki2 dorang keluar skli. Kadang2 aku ada gak duk skli kat ruang tamu tu. walaupun aku ni silent mcm org bisu. Aku xlayan cite2 yg korang layan, sbb aku tak minat. Tp aku duk jugak. Tapi penat la, ruang tamu bukan besar mana. Sofa bukan luas sgt. Penat tau tak penat. Aku rasa mati lagi baik 😭

22 Balas

semoga urusan sis dan suami dipermudahkan. cubalah slowtalk pujuk suami elok². stress ni tak elok untuk awal pregnancy boleh menyebabkan keguguran. awal² ni ajak tidur ke rumah mak sis, cakap untuk kesihatan baby kalau ipar ada yg mempertikaikan ckp jer lain orang lain caranya kalau dia pun boleh balik rumah mak sendiri sis pun patutnya boleh and tak ada isu pun. lagi² awal pregnant ni nak kena jaga elok² emosi si ibu takut terbawa sampai bersalin. sya jenis tegas siapa makan basuh pinggan sendiri yg sya tahu pinggan suami sya basuh. lagipun kita duduk situ dan kita bayar duit bulan² dkat PIL . kalau tak nak pening² sis abaikan jer apa yg SIL ckp dan buat hal sendiri demi kebaikan sis dan kandungan sis. cuma sya nak ingatkan buat baik berpada² sbb awal² SIL dh buat mcm tu dekat sis esok smpai sis anak ramai pun dia layan mcm tu juga. saya bukan nak mengapi²kan, sbb pengalaman mengajar saya tapi mujur sya sedar awal dan Alhamdulillah suami pun jenis memahami kami pindah rumah sendiri. jangan risau rezeki tu akan sentiasa ada sya tak bekerja sbb pregnant+musim covid ni, suami pula gaji sangkut dari bulan 6 tapi sbb kami sama² positive adalah dapat sikit² rezeki dari kerja part time. baru masuk rumah, perabot pun belum nak ada tapi hati rasa gembira tak stress benda lain.

Sabar sis setiap masalah ada highway. Communication is the key. Try bincang dgn husband InshaaAllah. If husband taknak, try ajak husband duduk rumah parents sis pula. Ha baru dia rasa keselesaan sebagai menantu mcm mana. Bertindak jangan ikut emosi sis. Nanti lagi teruk masalah tu. Sis boleh juga tukar routine dgn family mil. Maybe sis pulak masak and tengok dorg ada tak nak tolong basuh tu semua. Kata give and take kan. And masuk family in law ni apapun jadi kita ni tetap menantu. So, kita kena pandai kawal emosi and ikut cara dorg juga. Memang dalam islam tak digalakkan tinggal dgn mil or parents sendiri. Gaji tak rancak bukan masalah. Biar rumah mcm pondok tapi house as a home. Tak boleh ada 2 queen dalam 1 rumah (Mother & wife). Saya dulu pernah bincang pasal rumah dgn husb sebelum kahwin lagi. Kalau dia takda sediakan rumah selagi tu tak kawin. Walau rumah sewa pun takpe. Sbb lelaki kalau sekali dah selesa bawak kita tinggal rumah mak dia, memang susah lah nak keluar. Biar keluar dari awal. Hidup susah senang sesama. Barg dapur ada yg kurang memasing hadap. Semoga Allah permudahkan urusan sis. InshaaAllah ada highway!

2y ago

Btul.. sy ada adik ipar prempuan dduk rumah mak sy. Dduk blik je. Bkn pkai tdung pn klau ke hall. Tp mmg suka dduk blik. Trun time makan je bila mak sy msk. Bsuh pgg pn pggn dia je. Mnyapu ke kemas rumah pn tak. Geram jugak tgok dia buat mak kita gtu. Kita ni balik weeknd je.

so far alhamdulillah saya dapat mertua okay..dan adik ipar yg okay...saya pun duduk dgn mertua husbnd ank sulong..berhnti keje lepas bersalin terus duduk rumah mertua..ada adik ipar dua orang..sorang xkwin lgi sorang lgi masih belajar..dua dua lelaki..kalau masak..totally memang mak mertua yg msak..kita beli brang..dia masak...pernah jugak terfikir nk pindah rumah..tapi sebab hsnd ank sulong..so tanggungjwb dia besar..now xkerja..jaga ank mertua tak bgi kerja,kalau saya nak kerja..anak kena serah dekat dia sepenuhnya..lagipun adik beradik hsbnd tak ada prmpuan..so saya sorang lh menantu sulong dapat lh ank permpuan..lagi lh dia tak bgi keluar dari rumah...alhamdulillah dapat yg okay..mcm sis saya rasa kena ikhtiar juga duduk sndri bukan apa..dri kita start gduh dgn pasngan..better dudk sndri tapi yelah kn dgn pandemik skrng ni..semoga urusan sis dn suami dipermudahkan...

1. lepas nikah jgn dok umah mak sendri atau umah mentua.. kena pandai² la cari jln utk duduk asing.. gaji tk cukup bleh buat part time job.. 2. family wlu mcmn skali pn tetap akn bela darah daging sndri selagi boleh so jgn mengharap ada ipar duai yg akan side pda kita wlupn kita tk salah. 3. itu rumah mil so ank² dia akn rasa itu rumah diorg jugak sbb mmg dri kecik kot diorg dok situ so tkkan ada istilah nk byr sewa atau apa sbb dri kecik mmg diorg dok situ tnpa sebarang kos.. 4. menantu tetap menantu bkn ank sndri.. so kena la pandai bwk dri bila kita dlm environment org lain.. key words dia kena pindah keluar dri rumah parents @ mentua bila dh nikah.. kena pandai² la pujuk suami sis utk izinkan sis keja supaya sama² bleh tampung kos hidup bila dh pindah nnt.. ini pengalaman hidup saya sndri.. harap berguna utk sis...

2y ago

Sangat setuju. Semua yg sis ckp ni mmg betul.

masalah sy pula... mak mertua yg dudok dgan saya, sbab mak pak mertua dah cerai.. jd suami ajak mak yek dudok sekali dengan kami, sekali dengan adik ipar lelaki yg bujang.. masalah saya pula, mertua suka buat macam rumah dia sendiri... ape saya buat, sy hias semua die ubah dia ekot cita rasa hias cara orang dulu2... kadang sy kecik hati juga, macam sy pula yg menumpang.. mil sy pon dengan bangga kata itu rumah die...siap sound sy, tanggungjawab anak lelaki kena jaga mak yek..pula tu sedara mara makcik2,ipar2 pula rajin datang bawang dekat rumah... semua dah nampak keburukan saya pula... mcam sy pula yg menumpang rumah suami.. memang stress dan xtau nak buat ape... xkan sy nk ajak suami pula pindah sewa, sedangkan itu rumah suami sy...🥺🥺

2y ago

Apa la mak mntua. Nnt kita jd mak mntua jgn prgai gini.. ank llki mmg tggjwb dgn mak kalau mak nya fakir atau tak bkempampuan. Bgus suami awk. Klu dia baik dgn mak dia mst dia baik dgn awk jgk.Tp sllu igt2 kn dia yg awk pun penting jgk.. slow talk je tp jgn nmpk sgt yg kita mcm tak suka mak dia pulak. Sebe slh dia nnt. Pasal deco rumah tu. Awk ubah je balik. Jgn ikut kn sgt mak mntua awk. Kne keras sikit tp depan2 blembut dan amik la hati dia. Suh dia deco blik dia je hahahah

Sya sebelum kahwin dah bg syarat husb siap2 yg sy xnk sebumbung dgn mil or parents sy sndiri. Klau dia xterima, sy xnk khwin. Untungnya kami xbercinta. Jadi klau dia xterima syarat pun idc. Boleh cri org lain. Tp alhamdulillah bila dh khwin ni, sy sedar yg sy dpt suami n mertua yg baik. Skrg sy pulak yg sibuk ajak husb balik rmah mil every week (rmh parents sdri jauh hihi).

2y ago

Yelaa awk. Tapi yg luah prasaan ni dah kahwin dh pon.

betul org kata,mula mula wangi nti lama jd busuk..mcm sy yg bru kawin,seminggu skli dtg pn jd hal..7bln awal je sy dtg uma mertua lpas tu sy tgk ada je x kena,dia pulak hentam je sy..sy bls..trus sy xde blik sana lg smpi skg .dekat 8bln dh x blik sana..sy pregnant pn x kasi laki ckp dorg..nasib laki knl fmly dia..dia pn xnk sy stress sbb sy pregnant,dan x bg sy blk sana

better pindah rumah lain. sewa bilik dulu pun tak pe. pelan2... sementara tu, apply lah apa2 bantuan utk dapatkan rumah drpd kerajaan. Awak buatlah biz online utk ada pendapatan sendiri. jd dropship je pun ok. at least dpt lah bantu suami kan. Usaha daripada bawah, sikit2, lama2 jd bukit jaga diri, emosi dan fizikal ye sbb tengah awal pregnant kan.

Sy rasa nk tknk kena bgtau suami yg lebih elok puan bekerja dan sama-sama usaha sewa rumah lain. Kalau emosi tertekan mcm ni takut lama-lama jadi satu rasa benci kt keluarga suami, dah susah. Lgpun mmg disarankan duduk asing, utk lebih mudah jaga aurat dan privasi suami isteri. Kena bincang dgn suami dan minta suami fahamkan dr side puan.

itu la hakikat kita sebagai menantu, nak2 lg ada kakak2 ipar..sangat susah hidup macam ni sis..sy pun tersangkut dlm situasi yg sama..sy yg sakit kronik di pun diorg xsenang bila tngok kita duduk..hmm..harap, kalau korang2 yg baca ni adalah kakak ipar, atau bakal kakak ipar, jngn la anggap kita ni mcm robot..😢 tolong ada hati sama..

2y ago

Sy “kak ipar”. Sy balik rumah mak sy weeknd je. Adik llki bru kahwin so bwk wife dia dduk rumah mak bapak sy. Masalahnya, ringan tulang la sikit. Mak sy tgh masak dia duk tgk tv bkepit dgn suami dia which is adik sy. Kalau lpas mkn tlg basuh2 tak pa. Dtg makan je. Dduk blik all the time. Nmpk muka wktu makan je. Bkn dia pakai tdung pn dlm rumah kalau nk kata dia nk jga aurat tu. Sng cter. Ringan tulang la sikit dduk dgn mak mntua. Jgn pemalas. Sy yg balik weeknd pn tlg mak sy kt dapo. Dia sedap je dtg makan lpas masuk blik. Nk tegur kang kcik hati. Kami ipar2 nk tegur pn sebe slh takut adik llki kcik hati tak mmpu sewa luar.