Hilang arah dalam hidup

Assalamualaikum mommies, saya berumur 22 tahun dan merupakan single mom. anak saya dah 2 bulan lebih ( anak tidak sah taraf ). sebelum saya bersalin keluarga saya minta saya berkahwin dengan bapa kepada anak saya hujung tahun ni. Saya berhenti belajar sejak pregnant dan bergantung sepenuhnya pada partner saya, tapi baru baru ni partner saya kantoi curang dengan ex dia masa saya tengah berpantang. Bila saya confront dia cakap dia akan tinggalkan perempuan tu tapi saya tahu dia tak cakap jujur dengan saya, dia tipu saya. Dia masih berhubungan dengan perempuan tu walaupun perempuan tu tahu dia ada anak. Kejadian menjejaskan mental saya, saya rasa nak sakitkan diri sendiri dan beberapa hari ni saya selalu rasa diikuti oleh bayangan hitam. Saya tak tahu nak cakap apa dengan keluarga saya sebab ayah saya berkeras suruh kahwin. Saya rasa tidak bersedia dan takut dikhianati lagi lepas kahwin. Saya rasa hidup saya hancur, saya korban harga diri dan masa depan saya hanya untuk disakiti. Tolong jangan menghakimi saya ya mommies, saya perlukan sokongan mental, takda siapa tahu keadaan sebenar saya. saya rasa terbeban, saya rasa sakit dan hilang arah. saya rasa gagal jadi seorang ibu, saya rasa GAGAL. #pleasehelp

21 Balas

Waalaikumslm. Awak , dunia belum berakhir. kalau awak ingat awk malang, ada lagi lebih malang. Hidup kita sesingkat birth and death. pertengahnnya adalah choice. Pilihan awak. apa yg terjadi pilihan awak, awak yg decide hidup awak. jgn ikut emosi bila awak buat keputusan tp minta petunjuk dia. better awak terus terang dgn ayah awak. yg ni awk kena tegas, n bgtau hal sebenar kat family awk. sbb apa yg pasti, parents nak yg terbaik utk anak dia. tp tak guna awk nak penuhi keinginan dorang semata2 kalau menyeksa jiwa awk. Tanpa lelaki wanita sentiasa kuat awk. Jadikan anak awak tu penguat dan satu reason utk awk bangkit. jgn tunjuk awak lemah. buktikan awk boleh berjaya. semua da berlaku, awk tak boleh salahkan sesiapa. Allah bg awk ujian yg mampu utk awk pikul. Awk kena pandang ke depan sbb skg masa depan anak awk lebih penting. Awak boleh! Lelaki yg tepat insya allah akan datang bila tiba masanya. Skg awk fokus diri utk bangkit, bina masa depan bersama anak dan takya salahkan diri awak. perjalanan awk masih jauh. Move forward. semoga awk dipermudahkan.