Bolehkah berpuasa?

Assalamualaikum mommies. Salam zulhijrah.. bln ni kita digalakkan bpuasa .. sy 1st puasa unt zulhjrah. Sy preggy 11w.. sy blh tahan lapar&dahaga.. tp masalahnya sy muntah2, ni pon muntah2 kuning yg pahit... Bahaya ke bg bby ibu brpuasa awal trimester ni? Sy ingt nk puasa lg hri2 strusnya..mmndgkn sy ada baki puasa ganti lg..adakah digalakkan @ elak dlu? Tq mommies smua🥰

14 Balas

wsalam..bg pndpt sy better hold dlu tuk puasa sbb kita pun tw kondisi kita skrng contoh mcm puan kata puan alami muntah2 dkt situ pun dh nmpk puan xbrp nk ok...kondisi puan . nk2 ms spnjng preggy ni kena pstikan bdn kita sntiasa ok kekal hydrate bg elakkn diri mengalami hydration..skrng musim pns sgt mudah tuk alami hydration pd ibu hamil dan juga blh kena strok haba jika bdn tak tahan panas pd suhu skrng jika kurang air dlm bdn.. nak puasa bila2 nnti blh puasa..bby pun br nk build ..puasa ramadan puasa sunat puasa gnti kita blh buat bila2 shj bila kita ok dan sihat..tp jika bby dlm kandungan kita brlaku sesuatu yg memudaratkan pd dia dkt dlm tu yg kita tak nmpk mcmne?? dan buatnya rezki kita dpt yg ni je akn dtg xtw bgaimn..jd jgla elok2..org lain puas ttc tggu.. islam tu mudah puan.. mmg kita kata blh tahan ..tp bby?? maaf jika kata2 sy ni mengguris perasaan puan...hrp dpt maafkn sy...disini sy sharekan ss ttg puasa..even dia cerita ttg puasa ramadan..tp harap apa sy share ni dpt mmbntu puan dan mnjwb persoalan puan .mg dpmudahkan segalanya amiin...

10mo ago

trimksh atas pekongsi puan... sy sgt hargai😊

saya kandungan nak masok 15week..saya puasa arafah shj...dok fikir kalau xtahan saya memg nak buka..tp Alhamdullillah 🤲🏻 boleh tahan..dan haritu xmuntah pulak..kalau muntah memg saya buka..ikotkan saya ni jujur ckp kalau puasa hari pertama rasa ketaq lapaq mcm gila...hari kedua baru ok.sebab saya ada gastrik...tp baru ni Alhamdullillah 🤲🏻..tp memg hampir nak buka..tahan ja fikir lg berapa jam...tp kepala pening tak tahu la bgtau mcmna..sebab panas terik sgt..air kurang..memg pasni ganti puasa pun rasanya hold dulu...tmbah baca posting ni..memg saya hold smpai betui² sihat lepas bersalin dan pantang nanti..sebab saya nak dpt baby ni pun tngu hampir 11 thun 🥲 acid folic dan lain² semua amal dr awal pregnancy...susu semua...risau la bila baca baby xcukup nutrisi ka apa..semoga dipermudahkan segalanya bg awak dan ibu² yg tgah mengandung 🤲🏻 amin..

Sis kne faham, Asal hukum berpuasa dibolehkan bagi ibu mengandung. Tp Islam itu mudah. Islam beri keringanan bg ibu hamil. Dan dibolehkan berbuka bg yg tidak berkemampuan (puasa yg wajib tau). Ibu hamil berisiko mcm awal trim, muntah2, GDM, low HB dan lelain SANGAT TAK DIGALAKKAN BERPUASA! Bahaya utk diri dan kandungan apatah lagi puasa sunat. Jgn risau, sis masih boleh buat amalan sunat lain. Pahala ibadat ibu hamil lebih tinggi dr yg tidak hamil. Allah juga tidak melihat kpd byknya amalan seseorang tapi keikhlasannya dlm beribadat. Kadang2, mungkin hanya dgn menjaga anak saja pun pahala berganda lebih besar dan diredhai Allah dr amalan sunat yg membahayakan diri

kalau sampai muntah kuning/pahit tu dah bahaya. tak pregnant pun tak bagus muntah sampai keluar bile reflux tu. lgpun ni puasa sunat je & awk dah tak boleh fikirkan diri sendiri. puasa ganti boleh buat lama lagi nanti. ni pun belum masuk tahun baru, boleh relax dulu. dehydration amat bahaya utk awk & baby. lg musim panas ni. sy yg dah bersalin 3 bulan pun smlm puasa kering tekak amat ya. sy ni lg ada 20 hari nk ganti puasa, baru setel 7 hari😂

10mo ago

saya pun kerap muntah kuning dan pahit atau muntah putih..pg² ja..kdg keluar kahak skali..

Saya pun xpasti masa saya puasa dulu.. saya rasa saya boleh tahan. 2 week juga saya puasa. Lepastu ada one day tu bby mengeras. Lama sangat .. pergi scan doc ckp kndungan usia bby lmbat 2 week selma 2 minggu tu dia tak membesar sebb saya puasa. For me u can try berpuasa. Kalau taktahan buka, dah rasa pening2 terus buka. Jngn jdi mcm saya. Rasa xberguna jadi mak. Nk puasa tapi anak kat dlm perut xdpt nutrin cukup.

10mo ago

Sama2 sis.. saya yakin masa tu saya leh tahan. Sebb ank time saya shur n buka je dia gerk. Jadi saya ingt dia ok. Satu hari tu baby sahur x gerak smpai tengahri. Saya rasa dia keras mcm batu dlm perut. Nngis2 saya pergi scan. Then doc tnya puasa ke sya ckp aah puasa. Kena marah dgn doc. Dia cakp anak awak sepatutnya 26w tapi ni 24w. Langsung xberkmbng sepnjng saya puasa tu. Terus lah suami bawak saya beli makan bby terus gerak2 seronok. Pesanan saya kita jngn selfish. Malas nk gnti puasa. Anak dlm perut yg kelaparan. Bila dah mkn mcm biasa baru bby berkmbng semula. Hehehehehe. Boleh cuba je puasa tapi bila pening terus buka. Klo dah pening lapar tu mksdnya bby lapar lah tu.

sy masa puasa ramadhan aritu puasa smpi kul 1 je . sbb sy ada bleeding, polip serviks dan anemia.. sahur tetap puasa tp puasa takat mmpu . kena pk anak dlm perut.. akak ipar sy puasa mcm biasa mse dia 12w. tetiba one day sakit perut keluar spotting coklat . pg cek dr kata janin da lemah. mlm tu blik rmh dlm pukul 10 mlm.. baby keluar sendiri.. dia meninggal dlm perut.. dr kata bayi x dpt nurien yg sepatutnya..

10mo ago

allahu . smoga dipermudah urusan puan..trimksh unt pkongsian puan. sy hrgai😊

boleh nak puasa. ikut badan awak.. kalau awak rasa bolehh, then boleh. kalau tak tahan sebab muntah muntah then elakkan. tapi kalau awak nak cuba, boleh cuba. kalau tak tahan then buka, jangan paksa diri. yang penting masa sahur dan berbuka banyakkan minum air masak.

yg pastinya kena byk mnum air..nak² baru lagi, kena la mkn benda berkhasiat... sy pon bulan puase haritu pon doktor tak galakkan puase..sbb high risk pregnancy.. pdhal ade niat nak puase penuh..in shaa Allah, Allah tau niat kita...☺️

10mo ago

ye. trimksh atas pkongsi & nasihat .. sy hargai 😊

Better tak perlu puasa sis. Bulan puasa hari tu sy puasa badan jadi kurang air. Kita rasa ok tapi sebenarnya dalam badan tak ok. Time tu sy tak muntah2. Sis tengah muntah2 lagi berisiko. Tambah2 cuaca panas sangat sekarang ni

10mo ago

ye puan. trimksh atas pkongsian & pendapat

Kalau boleh, hold dulu puasanya. Takut memudaratkan. Selalunya ibu ibu rasa okay je bila puasa, larat je. Tapi baby dalam kandungan mungkin tak mampu. Jadi sebaiknya tangguhkan sampai selesai pregnant ☺️