Ganti puasa?

Blh x sy ganti puasa mase kandungan 2 bulan? Sbb nya puasa sy byk lg x terganti ?. Sy takut effect pd kandungan, sbb rmai yg x suggest tuk ibu hamil puasa. Help me please #firstbaby

18 Balas

Blh sis.. sis try je utk first day tgok keadaan if bdn xlemah means blh tahan truskn..! tpi jika sbaliknya bbuka la. Dlu sy bby first sy xlarat.. dgn ank myusu bdn lgi cpt lapa pulak. Cuba² buat skali sy rsa blh trus gnti pose 😅 Kandungan pertama mgandung d bln ramadhan.. sbb pernah ada bleeding doc suggest (utk tdk bpuasa krn tkut mmudaratkan kndungan) My second baby.. ngam² je bpantang dlm bln ramadhan 30 hari jgk kna ganti. Alhamdulillah sy blh buat smpai ke hari ini sy still ganti 😂 baki 7hari lgi. Doakan sy kuat. #positif #makesuresahur #staminakenakuat

Thun lepas saya berpuasa di madinah, time tu bru 20 minggu. Memang mencabar, dgn cuaca panas, wktu dia lg lama dr malaysia, morning sickness lg. Hari2 fikir tk nak puasa, tp last2 puasa penuh smpai ke hujung nya. Kena tukar mindset sis, doa byk2 supaya dpt brtahan dr lapar dan dahaga dan diberi tenaga utk berpuasa. Klau asyik fikir mcm ni, smpai bila2 pun tk gnti puasa

Try je sis.. Ikut kemampuan.. Ad org boleh, ad org xboleh.. Sy 27 weeks lebih alhamdulillah boleh puasa.. Sy sahur, dengan mlm tu minum air banyak2.. Tp kalau awl kehamilan sy xboleh sebab mabuk teruk..xboleh perut kosong nnti muntah2.. Sis cuba je, boleh tahan, puasa je..

boleh, wk2 sahur gosok2 perut gtau baby "hr ni kita puasa.." sye stiap kli puasa buat mcm 2, alhamdulillah da selesai ganti puasa 10 hr, skrg puasa sunat sebulan 3hr plk, persediaan utk ramadhan ... 😊 #6bln

Consult dr.. Sy dulu mengandung masa awal2 puasa.. Sempat juga habiskan dlm 20 hari lebih.. 3 hari ja tak dpt puasa sbb demam.. Lain2 hari ok.. Tp sy tny dr dlu lah sbb kdg kita rasa kita kuat pdhl tsk..

Sy pon blom abis ganti lg 20hari..tp xmampu nk start puase lg sbb alahan n myusu ank.. Suami pon mmg xbg puasa lg sbb sy smemangnye xde tenaga..hrp2 alahan cpt abis sbb nk smbg ganti puase..

Huu sy mase bulan puasa tahun lpas, 1st trimester. Mmg asyik nk pitam, sakit perut. Dpt puasa 5hari jr. Skrg ni tgh ganti puasa. Baby fully breastfeed. Try test dulu

skrg sy 38w1d harini hari ke7 puasa...last day ganti..Alhamdulillah..bby gerak okay...klau awk pregy 2bulan..btter bia besar skit lgi baru awk ganti

Boleh je.. Saya 20 minggu pun still ganti puasa. Cuma kalau awak xlarat sangat baDan dah start lemah better berbuka la time tu. Ikut kelaratan awak.

Saya msok 3bulan dh start ganti semua puasa .. Alhamdulillah dipermudahkan , yg penting sahur makan knyang2 💪