Bolehkah berpuasa?

Assalamualaikum mommies. Salam zulhijrah.. bln ni kita digalakkan bpuasa .. sy 1st puasa unt zulhjrah. Sy preggy 11w.. sy blh tahan lapar&dahaga.. tp masalahnya sy muntah2, ni pon muntah2 kuning yg pahit... Bahaya ke bg bby ibu brpuasa awal trimester ni? Sy ingt nk puasa lg hri2 strusnya..mmndgkn sy ada baki puasa ganti lg..adakah digalakkan @ elak dlu? Tq mommies smua🥰

14 Balas

Saya pun xpasti masa saya puasa dulu.. saya rasa saya boleh tahan. 2 week juga saya puasa. Lepastu ada one day tu bby mengeras. Lama sangat .. pergi scan doc ckp kndungan usia bby lmbat 2 week selma 2 minggu tu dia tak membesar sebb saya puasa. For me u can try berpuasa. Kalau taktahan buka, dah rasa pening2 terus buka. Jngn jdi mcm saya. Rasa xberguna jadi mak. Nk puasa tapi anak kat dlm perut xdpt nutrin cukup.

11mo ago

Sama2 sis.. saya yakin masa tu saya leh tahan. Sebb ank time saya shur n buka je dia gerk. Jadi saya ingt dia ok. Satu hari tu baby sahur x gerak smpai tengahri. Saya rasa dia keras mcm batu dlm perut. Nngis2 saya pergi scan. Then doc tnya puasa ke sya ckp aah puasa. Kena marah dgn doc. Dia cakp anak awak sepatutnya 26w tapi ni 24w. Langsung xberkmbng sepnjng saya puasa tu. Terus lah suami bawak saya beli makan bby terus gerak2 seronok. Pesanan saya kita jngn selfish. Malas nk gnti puasa. Anak dlm perut yg kelaparan. Bila dah mkn mcm biasa baru bby berkmbng semula. Hehehehehe. Boleh cuba je puasa tapi bila pening terus buka. Klo dah pening lapar tu mksdnya bby lapar lah tu.