Boleh Minum Coffee In 6 Weeks Pregnancy?

Assalamualaikum mommies, boleh x saya minum coffee di awal kandungan 6 minggu ni? Saya takut caffeine akan menjejaskan kandungan. Tapi saya memerlukan coffee krn saya jg kerja sambil belajar. Coffee amatlah membantu utk saya lebih fokus dlm pembelajaran. Tq

13 Balas

Ok je minum coffee.tapi xboleh berlebihan.xblh minum sgt sebab boleh menghalang penyerapan iron dalam darah nanti hb rendah.better follow dr.imelda balchin doktor g&e.tgk episod 2 Tanya dr.Imelda ada cakap pasal coffee episod pasal keguguran✌️

Waalaikumsalam. Tuk 6w ni awal lagi kot nak langgar pantang semua tu. Dah lepas 3m, baby dah kuat, bedal la kopi ke apa pon sis. Kita rituh hari2 kopi&milo ais. Tapi sehari sebelum checkup hb stop kaffein. Tahan sikit je tau. ☺️

5y ago

Hehehe. Memang macam2 rasa nk makan. Rituh kita suka mkn sushi. Boleh kata tiap minggu makan. Baby dlm perut pon suka. Tapi sis kena try & error dulu tau. Makan sikit dulu. Kalau ok boleh cont. 😇

Pengambilan kafaein tak elok utk ibu mengandung...tapi mase sya 1st preg ank sulung...mengandung 2 bulan...minum...alhamdlah..ok...time tu je minuman yg boleh hilang kn rase loya..

Boleh tp limitkan 1 cup per day.. sy pun caffein addicted lagi² bila oncall malam.. tp pastikan minum aor kosong secukupnya utk elakkan dehydrated..

5y ago

Terima kasih banyak ye.. sbb ingatkan saya psl air kosong ❤️

Tak di galakkan ambil kafein awal awal kandungan.boleh bleeding. Tapi bergantung pada body masing masing.

5y ago

Baik. Tq sis ❤️

Coffee xelok sgt, sebab nanti xserap ubat yg kita makan, sebab tu xelok..nak minum pandai2 la control..😊

Cafein xbaik untuk janin lagi2 diawal kndungan,,slh satu sbb mslh pd anak

Bole jee minum , to x bole byk .. Nescafe tolong elak kan yee

Caffeine merosakkan janin..

better elakkan