Coffee dan Caffeine

Assalamualaikum Ibu2 ✨. Saya ingin tanya ibu2 yang suka minum coffee dari sebelum pregnant macam mana ibu2 kawal ya untuk minum coffee semasa pregnant? Saya dari sebelum mengandung memang akan buat coffee atau 3 in 1 every morning, sebab saya bekerja sebagai pembantu peribadi. Kalau saya tak ambil susah untuk fokus dan buat kerja. Pernah tukar rutin minum tea setiap pagi. Tapi susah juga. Seminggu sahaja bertahan lepastu berubah minum coffee semula. Saya ada terbaca kalau boleh waktu pregnant kurangkan minum coffee dan minuman bercaffeine. Ibu2 ada solusi tak 😫😫.

6 Balas

Hi saya pun coffee lover tegar hehe faham sangat perasaan ni sebab dari awal pregnant memang this is one of my biggest concern. Throughout my pregnancy first trimester i memang elak coffee completely sebab ada complications sikit awal tu but now masuk 2nd trimester i try to learn more on coffee consumption during pregnancy. Susah sikit if awak crave for the caffeine effect of coffee (rasa cergas/tak mengantuk) tapi kalau awak macam saya yang rasa coffee tu cukup untuk rasa okay, you can try decaffeinated coffee. Tapi kena ingat decaffeinated coffee pun ada caffeine cuma sikit so kena pandai pandai consumption. Satu cawan venti size decaf starbucks coffee tu cukup one day untuk had kan caffeine intake allowed. Harap boleh lepas gian sikit pun okay la kan. Hopefully this helps!

Saya ni kerja kedai kopi sis. Sebelum pregnant mmg hari hari minum kopi😂. Satu je, kena kuatkan mental. And try minum air lain yg takde caffeine. Mcm saya, saya minum air saffron, so ketagihan caffeine tu lama lama hilang.Alhamdulillah sejak pregnant saya tak pernah minum kopi. Jgn minum teh tau, teh lg tinggi caffeine dari kopi.

12mo ago

Okay sis, thank youu 🤍✨✨.

sy pn mmg coffee lover sebelum niee . hari2 wajib minum nescafe tuu .. sejak dh taw pregnant trus stop sentuh .skg dh masok trim2 Baru sy minum smula tp limit laa sminggu kdg skli jer sbb tringin sgt2 ...

Try minum seteguk ja begitu. Kalau byk, nanti kencing manis pla. Lepastu mkn ubat yg dibekalkan klinik sebelum 2 jam minum yg berkefein, dan selepas 2 jam. kalau x, ubat tu xberkesan.

sy pon suke minum coffee sblum pregnant tapi bila pregnant sy x ambil...x taw nak ckp..cuma kene kurangkan amik kafien...cuba slow²..minum air soya ..sy ubah minum soya

minum je. beli nescafe yg decaf punya. xde caffeine

12mo ago

Salah tu awak. Decaf coffee still contains caffeine. It just the percentage of caffeine is lesser.