Boleh minum coffee ke pada awal trimester ?

Usia kandungan dh masuk 8 minggu , sy peminat coffee . Sebelum ni mmg hari2 minum coffee . Tpi waktu mengandung mmg tk boleh minum coffee langsung ke ?

11 Balas

Saya selalu minom coffee, kadang nescafe buat sendiri kadang starbucks or g mamak since saya pregnant. Masa first 1 trimester saya minom 2 kali seminggu tapi saya kan topup 2 ke 3L air kosong. Now da masuk 20weeks plus saya setiap hari minom coffee. So far Alhamdulilah semua ok. Baby n Hb pon ok. Ikut badan masing2 kot.

Saya addicted to coffee, tapi since tau pregnant smpai sekarang nearly 14w, xpernah sekali minum coffee , kadang teringin juga tapi fikir baby, lupakan je niat tu 😅

dokter saya ckp, bole minum tapi jangan selalu. contoh kalo dulu,sblm mengandung hari² minum kopi, apabila suda mengandung, bole minum seminggu sekali ja

Elakkan dulu, smpai buat ujian darah masa buka buku di kk. Kalau detect hb low mmg xboleh minum, risiko dkt awk & kndungan.

Kalau saya mmg stop trus, takut apa2 jadi kat kandungan, banyak saya pantang, Ais, kaffien, kdg minum jus je

saya sblom pregnant kerap mnom kopi ,,, lpas preggy xtau la minggu ni xterfikir pulak nk minom 😂

sy pun coffee lover. hari2 minum smpai 2 cawan. bila pregnant mmg tk ambil lgsung

kopi boleh pekatkan darah or jdi hb low x silap.. sekali sekala ok lah kot..

Masuk 3trimester baru saya minum coffee tu pun tak selalu , seminggu sekali

beh minum.. tp kuantiti yg sedikit.. dan jgn terlalu kerap