Pregnant c-zer anak pertama

Assalamualaikum mommies. Ada tak mommies dekat sini yg anak pertama c-zer and pregnant anak kedua sebelum anak pertama umur 2 tahun? Bersalin second baby tu ada chance tak untuk deliver secara normal? Mana tahu ada mommies yg berjaya deliver secara normal cuba cerita pengalaman sikit😄#adviceplease #firsttimemom #newmom #bantujawab

14 Balas

Saya slh seorg nya. Tahun 2021 pregnant ank sulung emergency czer. Tahun 2022 pregnant lgi time umr si sulung 1tahun 3 bln. Tahun 2023 bulan june slamat mlahirkan ank kdua scara normal tnpa induce. Time tu ank sulung baru berumur 1tahun 11 bulan. Blm genap 2 thn. Btw time pregnant ank kdua dri awl smpai brsalin xprnh rsa sakit2 dkat czer. Bila kndungan dan mncecah 34w doc kk ada bt appointment utk refer doc pkar utk scan luka czer bhgian dlm utk decide boleh ke tak brslin normal. Dan doktor tu pun bgtau sy yg luka czer sy ok xda apa msalah dan sy blh pilih dua2 antra normal atau czer. Sy pilih utk normal dan Alhamdulilah sy dpt normal akhirnya 🥰

Mungkin bergantung dgn doctor masa tu juga. Sy ada kenalan kesihatan dia & kandungan ok ja tiada masalah, anak first dia masih 1 tahun lebih tp doctor bgtau dia yg dia kena bersalin czer juga sbb jarak x sampai 2 tahun dari first bersalin. Klu jarak bersalin lebih 2 tahun baru dorang consider utk cuba normal delivery. Tu yg kwn tu share la. Masa checkup dkt klinik masa jumpa nurse&dr sis boleh ja tanya dorang utk confirm

4w ago

yg ni sangat betul. jadi kalau sis betul2 nak bersalin normal, shop for doctors. cari doktor yg betul2 supportive. cari 2nd 3rd opinions kalau boleh.

sy anak pertama emergency czer sbb air ketuban leaking..pastu anak kedua jarak 1 tahun 3 bulan sy dah pregnant balik..2nd pregnancy dpt bersalin normal sbb xde gdm..gula pun xsangkut..hb semua ok doc bg bersalin normal..Alhamdulillah skrg 3rd pregnancy..belum tahu lg yg ke 3 ni mcm mana..belum buka buku pink..dont worry sis..klu 2nd pregnancy semua ok InsyaAllah boleh normal..take care sis..

Wsalam.. Inshaallah blh ja sis.. sy ank ke 2 czer.. ank bru 8 bln sy trpregnant smule.. mle2 mmg down.. x brsedia.. rse nk ggurkan kndungan.. atas nsihat doc, sy truskam ja prgnant.. tp mmg doc follow up rpt2 lh.. Alhmdulillah sy dpt vbac cuma trpaksa vacuum sbb sy dh skit sgt area tmpt czer and x mmpu nk teran lg. kple bby dah nmpk, dh x blh opret.. so mmg kena vacuum trus.

Waalaikumussalam. Hai mommy. Saya pun tengah pregnant anak kedua baru berapa minggu . Yang first 1y4m secara czer juga. Dia depends pada orang tu juga mommy. Cousin saya czer juga anak 1st. Lepastu anak dia tak masuk 2 tahun lagi, dah bersalin anak kedua. Alhamdulillah dia boleh bersalin normal walaupun jarak dengan anak 1st tak sampai 2 tahun. Rezeki masing2 😊

Walaikumsalam, selalu kalau xda masalah apa2 boleh ja normal delivery. Tp kalau anak breech ka uri kat bawah ka yg tu doktor akan suggest czer jgk. Saya anak 1st emergency czer sebab fetal distress, anak 2nd nak try normal tp baby breech pulak. So terpaksa czer jgk. Yg 2nd ni baru ja bersalin 31/3 bulan posa, skrg masih berpantang. 😅☺️

Saya anak pertama czer. Tpi gp jauh. 3 nk masuk 4tahun usia anak sulung baru hamil. Jadi nk bersalin normal, doktor refer sya ke pakar nak tau keadaan luka dalaman boleh normal/tak. Alhamdulillah sy dh bersalin normal bulan 2 hritu. Nnt Sis rujuk doktor ye dia akan ke O&G untuk tengok mcm mn keadaan luka luar dan dalam ibu

saya! 🙋🏻‍♀️ masa anak pertama 1 tahun lebih, saya mengandung anak kedua.. anak pertama saya czer sbb lambat bukaan..anak kedua saya normal.. alhamdulillah kalau xde pape mslh masa pregnancy pertama, pregnancy kedua boleh je normal.. luka czer saya pun okey je sepanjang pregnancy.. xrasa apa2 pun sampai skrg..

mak mertua saya,anak pertama dia czer,3 tahun jarak dgn anak ke 2 (suami sye), bersalin normal lepastu 6 lagi adik2 bawah suami semua bersalin normal.. In Shaa Allah boleh je bersalin normal..tiada masalah,baby kepala dh turun,bukaan pun lancar,sediakan je tenaga utk push..tp skrg pun ats nasihat doktor jgk kan😅

4w ago

anak sulung saya umur 6 thn czer.. skrg saya hamil anak ke 2..blh salin normal ke..

sia blh cari post2 yg sama mcm ni, ramai je ibu2 yg bersalin czer jarak rapat pregnant balik. sye sendiri 2x czer. anak 1st dlu 1y2m dh pregnant balik. cuma yg 2nd ni takdek rezeki nk normal sbb baby bsar and failed iol 😂. besar dh bdk2nye skrang 😂