Folid Asid

Assalamualaikum momies2 Nk tnya .. Betul ke folid asid x boleh mkan sbiji sehari ? Mak mertua sya ckap x boleh mkan sngat sbb nnti anak besar dlam perut .. Doktor pulak sruh mkan sebiji sehari ? Mintak pandangan ?

75 Balas

Waalaikumsalam... Asid folik adalah penting dalam penghasilan sel darah merah dan sel-sel lain di dalam tubuh seperti kuku, rambut, kulit, saraf dan otak. Oleh itu ia amat penting bagi wanita hamil untuk pertumbuhan janin yang sihat dan sempurna serta kesihatan wanita itu sendiri. Pengambilan supplement asid folik dapat membantu mengelakkan janin daripada mengalami kecacatan kongenital utama otak atau tulang belakang, termasuk kecacatan tiub neural, seperti spina bifida dan anencephaly ( kepala bayi kecil atau tiada kepala). Wanita yang sedang hamil atau merancang untuk kehamilan harus mengambil suplemen asid folik sebanyak 400 mcg setiap hari bagi mengelakkan risiko kecacatan pada bayi ini. Sebaiknya, asid folik diambil sebulan sebelum kehamilan dan tiga bulan pertama kehamilan. Asid folik ini juga meningkatkan kesuburan wanita.

4y ago

stahu sye consume 4mg je... tp better sis refer pada doktor..

Dos yang biasa disarankan oleh doktor bagi wanita yang sedang merancang atau pada awal kehamilan adalah 400 mcg setiap hari. Namun bagi wanita yang mengalami masalah kesihatan tertentu mungkin memerlukan pengambilan dalam dos yang lebih tinggi. Sebaiknya, rujuk kepada doktor anda bagi mengetahui dos yang perlu diambil. Asid folik boleh diambil sebelum atau selepas makan. Jika terlupa ambil sebaik sahaja anda teringat. Anda tidak perlu menambah dos jika terlupa mengambil asid folik pada hari sebelumnya dan ambil mengikut dos seperti biasa.

Waalaikumussalam...Pandangan saya... bila kita nak check ttg pregnancy kita.. kita pegi check dekat dr kan, sbb kita tahu dia lebih tahu dari kita. Kalau kita x yakin dengan dr, at the first place kita tak akan pegi tny doctor pun. Kalau lebih yakin dengan mak dari dr.. lepas ni bulan2 check up, check up dengan mak je. X yah gi dr tu... nnt dia bagi ubat lain awak risau lagi kan. Pecat dr tu skrg jugak. Sampai hati dia bagi ubat nak besarkan anak awak, bukan nak bagi ubat bantu tumbesaran otak anak smua kan... buang je ubat tu.

Yg bawak anak dalam perut sapa? Awak ke mak? Kalau jadi pape kat kandungan tu, yg menanggung nanti awak ke mak? Yg lebih arif pasal hal hal mengandung ni doktor ke mak? Yg lagi banyak pengalaman hal mengandung, bersalin, gugur, kematian, doktor ke mak? So pilihan kat tangan sendiri. Banyak dah keluarkan info kenapa pentingkan folic acid ni. 3 bulan Sebelum mengandung kena makan. Masa mengandung lagilah kena makan sebab nak elakkan kandungan ada risiko.

Mrtua sy pn ckp cmtu.. tp sy wt xthu je.. mmang trase bile mertua ckp cmtu.. sy tetap makan ikot arahan doktor.. mse scan 24week berat bby 763g.. mertua msih ckp lps ni xyh mkn ubt .cume jge pemakann kyte je.. sy lebih caya doktor dr mrtua.. zmn dlu n skrg xsme. De sbb doktor skrg bg kyte ubt mse gndung.. sy lbey suke bby besar n sehat dr bby kcik n bnyk pnyakit.. nty sok2 kyte yg penat ssah aty lau ank sakit

saya makan folic acid 5mg + dgn iberet(dlm tu ada folic acid jgk sikit) hari2. masa baby dlm perut tiap kali scan mesti doc akan kata baby awak ni mcm kecik je. bayangkan makan folic acid extra pun doc kata baby kecik. tapi alhamdulillah lahirkan baby 37w berat 2.53kg. skg dah 4m26d. last timbang 14/4 haritu berat 7.1kg. hehe dah lebih sikit dari average weight. tapi lebih 1g je laa hahah

Wslm . Tk silap saya susu formula yang tk perlu minum setiap hri. Sebab tkut kandungan terlalu besar . Itu yang sy dgr dri pengalaman orang . Tpi sy tetap minum susu setiap hri utk tmbah kalsium. Sy minum susu dutch lady setiap hri, susu formula 2/3 seminggu . Asid folic sgt penting, lagi lagi dgn pemakanan kita yang skrg yg kurang vegetarian .

Wsalam..folic asid bgus utk perkembangan bayi.bgus d amal even before preggy.yg jgn d ambek takot selera mkn kita membuak ialah vit b complex. Tpi kalau selera ala kadar bgus makan supaya byi dpt nutrisi dri pemakanan ibu.salah satu yg buat bby besar ialah ibu kencing manis.jaga kndungan gula dlm minuman yer 😇

folic acid sgt pnting.. pn try gugle kepentingan folic acid utk tumbesaran bayi. pn akn fhm keperluanya. pentingnya ilmu pengetahuan ttg kehamilan espc diawl kehamilan.xsemua ibu bpa peka berkenaan folic acid ni.. mak2 kita dlu x consume pon folic acid ni😅. btw ap saranan doc tu adlh kebaikkn utk pn & bayi.

xmakan folic acid boleh meningkatkan risiko anak cacat. nak anak cacat tak? kalau nak anak cacat jangan makan vitamin yg doc bagi. kalau tak nak anak cacat silalah makan. paling worst baby dilahirkan tanpa tempurung kepala. sejam 2 dilahirkan dia akan mati. nak ke berpntang tanpa baby? sayangilah baby anda

4y ago

Ye betul , kawan saya da kena da .