Folic asid

Just na tnye. Sya start dri first preggy smpai skrg sya jenih x mkan ubat termasok folic asid sya x pena mkan. Sya bru 11week, x ap ke??

20 Balas

Maaf. Sy nak tanya. Kenapa taknak makan folic acid ye? Folic acid penting untuk bayi. Ada byk kes baby dilahirkan ada masalah disebabkan kurang pengambilan acid folic seperti anencephaly dan spina bifida. Memang itu ketentuan Allah tp kita sebagai manusia perlu berikhtiar. Dah masuk trimester 2 perlu ambil vit yg ada pelbagai zat mcm obimin, zincofer, iberet etc. Bagi sy bagus makan. Dlm pemakanan seharian kita pun belum tentu cukup pengambilan vit b, c dan sebagainya. Kalau puan alah dengan ubat tertentu. Dpt kan nasihat doc .

Kena makan. Better late than never. Sepatutnya mula makan seawal 3 bulan sebelum hamil sampai abes 1st trismeter untuk mengelakkan baby kena spina bifida atau masalah lain. 2nd trimester baru doktor akan bagi vitamin tambahan lain untuk perkembangan baby.

Dh buat buku?? Slalunya nurse akn tya pngmbilan folic acid? Sy hrap puan mkn la folic acid tu. Klu mhai nk beli kt farmasi, mnx dgn nurse. Klu susah, beli shopee...murah. Folic acid utk baby...

Seeloknyer mkn sis.. Jgn skip.. Kesian baby x ckop vitamin nnt.. Mmg sumenyer ketentuan Tuhan.. Tp kite pown kene usaha gak.. Ada jer folic asid yg jual kat farmasi.. X smpai rm2 pown..

Kalu korg tahu ape kepentingan asid folic tu mmg korg x kan miss makan. Kalu syg kt baby tu makan la. Kalau x sayang x yah la makan ape ape ubat pon.

Btol.. Syg baby makan.. Kalau nak baby sempurna kejadian makanlah.. Memang la semua kehendak Allah tp kite usaha makan nk baby yg sempurna sifatnye..

saya pun xmakan lagi folic asid.skrg ni prggy lg.masa anak petama mkn sebiji ke 2biji je.pastu xmkn dah.alhmdlh xde ppe..

Terpulangla nk mkn ke x.. Doc bg ubat tu utk ape?? Klau utk kebaikan bby sila la mkn.. Klau jd pape jgn slahkan doc plak..

Acid folic penting dr awal smpai 12 weeks... Kalau awk da bukak buku pink... Nurse akan tnya awk makan acid folic ke x...

Asid folic perlu untuk tumbesaran baby dlm perut. Antara vitamin yang sangat perlu waktu pregnant ni. 😍