Kencing kotor

Assalamualaikum. Mcm mana nak rawat kencing kotor ye? Sy skrg 37weeks 3 hari. Td nurse call suruh dtg klinik lg esok utk buat ujian UFEME sekali lg. Kali ke-3 dah ni... Mesti result hari tu +ve kencing kotor lg. Stress plk rasa. Dah lah suami xde nak temankan . 😔

28 Balas

Minum air banyak2..paling2 sejam sblm urin test minum dalam 1 litre air..sebab saya awal2 pon average 2+ hampir 3+ jgk laa sekali tu, smpi dr bg garam UTI tu utk minom, beberapa bulan tu mmg kotor jelah. Tp lepas tu, ikot minum 1 litre air bila nak checkup, lepastu ikot jgk nurse ckp bila nak urin test..basuh dlu, lap kering, bila buang air kecil tu biarkan yg awal2 mengalir keluar dulu, pastu baru ambil sample yg tengah2..

1y ago

tq sis... atas tips nya 😊

sma mcm sy hari tue,.kena test ufeme juge sbb ada protein 1+, doc amik lg kencing hntr g spital untuk confirm bacaan buah pinggang..Alhamdulillah xde ape²..mmg kena minum air putih byk² sebelum ke klinik..sampai air kencing hampir jernih..mmg x sangkut dh kencing kotor tue..

1y ago

tq sis.. esok sy cuba buat mcm tu. x larat dh nak g kk slalu sgt even sekrgni mmg kena check seminggu skali dah. ni selang 3 hari je dh kena paggil g klinik balik.

Minum air kosong 1 liter sblm p kk sis , sy bawak sebotol minum sambil2 nak tggu turn . Inshaallah tak sangkut . Jgn stress sis , dh nak beranak dh sikit je lg 🫶🏻🫶🏻🫶🏻

1y ago

aamiin.. 🤲🏼

sy pun pernh kencing kotor, sbb sllu mkn bnde mnis2.. minum je air masak byk ..pstu dh ok dh.. lg2 klu nk gi kk.. mmg sy minum air msk byk.. klu shari sbelom gi kk minum manis mmg kencing kotor lh jawabnye😁

Awk sblum g klinik tu byk kn mnum air masak.. Lpas tu nk g klinik tu biar byk mnum air masak je.. Sblum nk kencing tu pasti kan air kncing byk.. Sy pun cmtu jgk dia ckp tp sy try wat gtu alhamdullilah okay

Minum sachet ural yang utix punya 😍 saya pun sama ada masalah kencing kotor. Doc suggest minum sachet tu. Since amalkan sachet ni, kencing kotor terus hilanggg. Sedap je rasa dia macam air gas 🤣

Sy pun sngkut jgk hritu..tk lalu dh minum air putih bnyk2 last ikhtiar minum barli suam mlm minum lpstu esok sebelum nk g klinik pun minum..alhamdulillah cantik dh seminggu p kk result oke

minum yoghurt sis. tapi jangan ambil yg manis. cari greek yoghurt. benda manis memang tinggal terus. minum air banyak2, buang air banyak2, dia akan flush out bacteria2 jahat tu

Same la sis, tp pelik kena kencing kotor takde pulak rase sakit mse nk kencing, pastu jernih je air kencing nya. Minum pun byk gak air msk😅 ni test lg harap tak sangkut la

saya pun masa 34weeks sangkut kencing kotor anak mengeras teruk sampai sakit xboleh bgun..lastly saya minum air nyok n barli insyaAllah dia cuci and bykkan minum air suam..