Baby jatuh katil

Assalamualaikum Maaf saya nak tanye ape akan jadi bile baby jatuh dari katil ? anak saya baru 5 bulan masa tido dia terjatuh katil , baby tido dgn saya atas katil . Pernah tak terjadi dkt anak awq? Saya risau kalau terjadi apa apa luarah alhamdulillah okey tak ade benjol atau kesan lebam .

10 Balas

Anak saya masa dari start 4 bulan kerap jatuh katil, sebab nak terangkan pun susah. Kadang bila malam saya letih sangat tak perasan dia takde sebelah saya. Tahu² dgr suara dia menangis apa lagi mengeriau darah terkejut. Risau jgn cakap la, tapi suami paling relax dia kata kalau anak tak demam, muntah dan sawan maknanya dia ok je. Mcm mana la perasaan si anak bila jatuh, kita pulak yg tak lena tidur. Sekarang dah 3 tahun mmg lasak dia boleh tahan gak. Anak saya lelaki, sampai sekarang saya mmg akan menjerit kalau dia melompat. Semoga anak puan pun dalam keadaan baik2 sahaja.

10mo ago

Bile anak dah mula aktif nie memang kena pantau seram tngok kalau terjatuh katil tapi alhamdulillah skrg anak sihat dan tak ade ape ii . semoga anak awq pun terus sihat

Anak pertama saya dulu pun 5 bulan dah jatuh katil. Katil agak tinggi sebab tilam jenis tebal. Anak menangis kuat masa tu pun saya risau sangat. Dia jatuh terlentang, memang tak nampak la benjol ke luka ke. Saya terus call dr paediatric yang biasa dia jumpa, dr suruh pantau dulu dalam masa 24 jam kalau anak muntah, nanges tak berhenti, tak aktif atau asek nak tido je, taknak susu, macam keliru2, demam, terus bawa gi emergency. Alhamdulillah anak ok jee takde tanda2 tu semua. 😊

10mo ago

Alhamdulillah setakat nie anak masih aktif dan tak meragam susu dia okey je . Tapi saya akan pantau jgak lagi. Tq sis yg respon

anak saya masa baby sllu jatuh dri katil msa umur bawa 6 anak bulan dia kerap sgt trjatuh . smpai saya decide buang katil pakai tilam je .😅 alhamdulillah dia sehat je dah 2tahun skrang . just pantau je if ada2 yang merisaukan .jgn pndang remeh klu rasa xsedap hati pergi je chek bawa ke hospital ..

pantau dalam masa 24j. kalau tiba2 deman tinggi, muntah2. segera ke hospital. masa jatuh ada nangis tak. kalau nangis xpe. kalau masa jatuh baby diam terus bawak ke hospital utk check. 1st baby sy pernah jatuh katil, walker. alhamdulillah, masa sy pantau 24jam baby okay. sekarang dh 2tahun++

10mo ago

alhamdulillah. mudah mudahan xde pape❤️💪

klau baby tido dgn mak ayh, kena buang simpan katil.tilam letak atas lantai terus.keliling tilam boleh letak carpet foam tu. tp klau baby tido atas katil sendri yg ada pagar tu takpe la cuma bhaya bila dah pandai memanjat. tp terpulang pd parents la nk persekitaran yg mcm mana utk ank .

Kalau ada sebarang perubahan pd anak dlm tingkahlaku dan respon badan mcm muntah, xlalu mnum susu, meragam xberhenti dan menangis atau diam berpanjangan kena cepat2 bw p kecemasan.. xnak ada any trauma either head injury atau apa2 kecederaan lain..

sy ank jtuh dr stroller main ngn abg dia ..berdrah hdung..trus bwk g klnik..trus xray...alhmdulillah...xde pape...tp doktor pesan dlm 48 jam...klu bby muntah lpas mnyusu..xaktif trus g emergency..

10mo ago

subahanallah . Takutnye tapi bile anak skrg mula aktif risau kadang semoga anak terus sihat . tq respon

klu bby dh mula tido lasak, better jgn tido ats katil. klu jatuh, dlm 24jam pastikan bby tak ada muntah, atau seizure. klu ada cpt2 bawa ke emergency.

10mo ago

bby sy dh 2kali jatuh katil. mmg tido kat bawah saja skrg..tmbh mmg lasak tidonya..kita tidurkan dia kt sblh, sejam lepastu dh ke kaki kita.

Anak kecik mmg x digalakkan la tido atas katil. Letak je tilam tu ats simen mcm tu pastu alas la dgn karpet tebal ke ape..

kalau sis nk tdo atas katil jgk beli yg divider katil tu.. dkt shoppee ade

10mo ago

yup betul sgt membantu..tp jgn tinggal lama2,takut dorang boleh tersepit antara tilam dgn pagar then muka mengadap tilam boleh lemas..but at least xjatuh dr katil..