Bayi duduk atas

Assalamualaikum ibu2.. saya dh 32w .. tp bayi masih dduk atas.. doktor cakap kemungkinan songsang.. kalau pergi jumpa bidan ke ape bahaya x utk baby ye ? 😞

11 Balas

Sy smlm pun pg scan sis.. 32 weeks scan baby melintang..smlm repeat scan baby sonsang pula😔 risau.. next scan 36 weeks, kalau baby still sonsang doc akan refer pg pakar utk proceed ecv. Doa2 moga 36 weeks nanti baby dh masuk laluan, seram juga kalau caesar😫 Tak digalakkan berurut kt bidan, nanti kalau ada jd apa2 kat baby diorg tak nak tanggungjwb..better tunggu next appt dgn doc..nanti doc akan advise mcm mane.. sy prefer suruh pakar yg pusingkan berbanding bidan😅

Jangan risau puan. Baby boleh pusing lagi. Banyakkan sujud/ senaman yg perlu kita menonggeng. Jika minggu ke-34 baby dlm keadaan begitu, doktor akan bagitahu apa tindakan seterusnya. Puan bertenang ya... supaya semuanya dipermudahkan. Bersedia je mental dan fizikal dgn apa jua tindakan supaya puan tak panik bila dapat arahan emergency ke wad bersalin. Siapkan beg hospital tau.

sy pun baby masih dkt atas lg doc kata..sy 33weeks..risau dibuatnya.. tp doc kata jgn risau terlampau atau jgn pegi urut nk pusingkn baby..biarkn je sbb ad masa lg baby nk turun.. tp tula .tetap risau jgk sbb klu bole nk bsalin normal..sb. anak 1st aritu czer..so kali ni nk try normal..

2y ago

sama macam saya sis anak 1st czer sbb kedudukan atas baby sonsang pregnant kedua ni dah 32week doktor kata kali ni allhamdulillah baby ok dah turun bawah semua normal cuma 18/7 ni kena pergi hospital kena tengik jahitan czer ank sulung kalau xde apa allhamdulillah la

Apa2 jangan pergi bidan or mengurut. Nanti kalau ada masalah dia tak akan bertanggungjawab . Baik pergi hospital. Takpe, hujung2 nanti kalau still songsang , pihak hospital yg akan cuba pusingkan.

Tak perlu jumpa bidan. Jumpa doc je. Kt hosp, doktor boleh pusingkan baby songsang tp itu nanti hujung2. Skg 32w masih awal, masih ada masa lg utk baby pusing ke bawah.

xyh jmpa bidan...nnti 36w klau bby songsang pihak hspital yg akn pusingkn bby tu,jmpa bidan tkot nnti bby trbelit ngan tali pusat je...sy msa 32w songsang ,skg 34w Bru bby trun

Jangan jumpa bidan.. Baby boleh pusing lagi.. Kalau tak pusing jugak biar doc buat dkt hospital dorg boleh pantau lagi keadaan baby sambil pusing kan baby tu..

banyak kan bersenam kat YouTube banyak tunjuk cara senaman tuk bby pusing ke bawahh..saya dah cuba bila scan bby dah pusing kepala ke bawah

banyak kan buat senaman je ais tak pun buat sujud lama in Shaa Allah membantu

saya pergi mengurut semasa 32w sebab songsang kepala atas.esoknya bleeding