Dah cucuk Vaksin Pfizer tapi pregnant 6 weeks..

Assalamualaikum hai semua mommy ..ada yg thu x..KLU pregnant boleh ambil vaksin ke..??tapi cmne KLU dah cucuk Vaksin tapi bru thu pregnant 6 weeks...ada kesan pada kandungan x..

19 Balas

Sy masa first dose tu xtahu pregnant mgkin awal lg masatu 3-4minggu .. lpas cucuk tu terus bleeding byk .. 3 hari berturut2 berketul2 keluar .. lpas tu mcm xsedap hati cek pregnancy test double line .. p jumpa doc .. doc kata dh complete misscarriage .. mgkin sblum tu sy pernah gugur rahim xkuat ke ape xpasti .. tapi skrg alhamdulillah pregnant balik so second dose sy mmg postpone .. sbb dkt klinik tu ramai yg abort sbb awal pregnant so xtahu .. sstgh badan org xsama .. so depend .. Sbb sy first dose tu sinovac .. lpas cucuk muka hbis bgkak .. mgkin xssuai ke ape .. So skrg mmg tggu baby besar sikit baru cucuk .. after 14weeks .. 😣

Hi sis. Saya pun sama mcm sis. Saya taktau saya pregnant 2 weeks masa ambil 1st dose. Tapi doc suggest saya teruskan 2nd dose (masa tu dah tau pregnant 6 weeks). Doc kata better ambil sbb risiko tak ambil vaksin lebih tinggi. So saya tawakal dan harap yg terbaik sahaja. In shaa Allah semua baik baik saja. Lagipun kkm dah galakkan ibu utk ambil vaksin tak kira kandungan dah brp weeks. No worries ok mommies 🥰

sy mengandung sblm first dose utk sec dose sy positive covid lepas habis kuarantin pergi ppv utk bincang doktor ppv paksa amek vaksin waktu kandungan 6 mggu jumpa doktor kk pun paksa amek vaksin. bukan suruh amek tp paksa amek, hmm masalahnya bln 3 tahun ni anak sy meninggal dlm kandungan kalau apa2 jd dekat kandungan sy kali ni kkm tak nak bertanggungjawab kalau apa2 jd sy pula buntu 😭😭😭

Just take the 2nd vaksin….same situation wth me,insyaallah tiada apa..skrg guideline kkm dh tukar as long as pregnnt dh boleh vaksin xperlu tunggu sehingga 14w mcm sblm ni..tp pilihan dkt tgn mami if mami nk tnggu smpai 14weeks boleh je

sy pon msa cucuk dose 1 pfizer tk thu tgh prgnant ..msa tu dh 4w..msa second dose g dr kata kna tgu 14w dlu bru boley..yg dose 1 tu tkpa sb mmng prgnant kna cucuk . yg second dose je kna tgu 14w ke atas tkot baby x kuat kalau cucuk skrg

3y ago

Aamiin..smgo semua baik² Sja..dan bby sihat..@jiejahku .@ azmirasoleha Ibrahim

Hi boleh sy tau awak ambil vaksin dos yg berapa? Bcause i also hv same condition. I just knew i pregnant n lusa is my appointment for 2nd dose tp i masih xtau lg samada nak proceed or delay. I tgh cari2 info

3y ago

Tq sis semua. I will just ask the doctors at ppv and see wht they advise me. Mmg skg ni masih belum ada ckup data to prove this matter and kita pun mampu tawakkal je skg dgn saranan doktor kan.. 😌

sya 6week cucuk pfizer sya tk tahu prengnant..ni dah dose dua 8mggu tnye dktr kt tmpt nk cucuk tu dia kata ok boleh cucukk..dh settle second dose dh..harap bby pon sihat la..bru harini last cucuk

3y ago

oww okey.. semoga cpt sembuh..kita 18/9 bru nk dos 2

Sy pulak dah capai herd immunity dan lebih. Baru tahu tengah pregnant, dah 2 bulan lebih. Allahu, moga semuanya baik2 jelah. Tak sabar nak bukak buku nak scan tgk baby

memula di galakkan 14 mnggu keatas shj..tapi sekrg awal kndungan pun dia da bg..saya 12 mnggu da dpt vaksin bila ditanya..jwpan sekrg da boleh drpd x cucuk vaksin lagi bhya..

3y ago

sama ngn sy..mula2 nk tangguhkan skli Dr ckp KLU awk x cucuk risiko untuk awk... untuk awk tunggu 14 minggu tu lme taw Dr ckp..cm² boleh jdi..KLU awk da cucuk risiko untuk awk xtinggi ..so nk x nk sy kne ambil laa..28 ari tu ..

wssalam..mmg skrg digalakkn ambil sbb ibu preggy sgt2 berisiko..klau mcm awk dh ambil n x de ap effect x de kluar drh ke ap tu insha'Allah ok je tu..

3y ago

Alhamdulillah xad pew2..just cuma smlm bisa² bdn pastu panas..n sakit kepala... Alhamdulillah hari ni ok da xdmam cuma tngn tmpt cucuk sakit AG laa