vaksin pregnant

hai. mamy tgh pregnant sekarang dah cucuk vaksin ke? mcm mana ade ape effect tak?#ingintahu

30 Balas

Nak share pengalaman saya. Saya dapat tau saya hamil lepas vaksin 2nd dose ( prifzer) lepas sebulan. tu pun sebab saya dapat alahan mual mual dan muntah terlampau lama. Ingatkan side effect vaksin. Saya tak perasan saya hamil sebab saya masih period( spotting). Tergerak nak check UPT dan alhamdulillah tve. Bila scan kandungan dah almost 3 month. Setakat ni kandungan ok dan nampak normal.Doakan saya.

Sy dah complete 2 dose. 1st cucuk mase 32w5d tak de pape effect pon just lenguh tgn je. 2nd cucuk mase 34w5d sakit tgn lebih sikit pastu jd letih n xlarat sgt tp xdemam pon.. alhamdulillah sehari je rase cmtu pastu ok.. baby pon sihat je gerak mcm biasa. jgn takot cucuk vaksin, insyaallah utk kebaikan mummy n baby pon dpt immunity sekali ❤️

3y ago

Kite niat vaksin utk lindung diri n baby. Pape tawakal je kt allah. Yg penting kite dah usaha amek vaksin utk lindung diri. Fikir yg baik2 je ❤️

Saya pula 1st dose @ 19 weeks... takde demam apa, lenguh kat tempat cucuk je, boleh buat semua kerja macam biasa... 2nd dose @ 22 weeks... lenguh kat tempat cucuk, tak demam, tak sakit kepala, tapi badan lesu, tak larat, saya layan tidur je... baby bergerak macam biasa...

3y ago

alhamdulillah.

saya dapat dos pertama 26/7 , waktu tu 14minggu 1hari. second dose 16/8 ni in Shaa Allah. jangan takut untuk vaksin. kita dah usaha utk lindungi diri dan bby. selebihnya tawakal kpd Allah. lepas cucuk tangan je sakit. tapi tuam dgn kain panas dh okay dah

3y ago

sory pakai account suami pulak komen🤣🤣🤣

I got first dose (week 15 pregnant). hopefully everything is fine , kinda worry if too early get the jab but my husband encourage me to take it. after the jab I experience pain on the injection site on next day and feel nausea.

alhamdulillah setakat ni ok jer,hri khamis 29.07 bru dapat dos pertama,usia kandungan 22w1d...sakit sikit kat tgn yg lepas suntik,tpi hri ni dah ok...jumaat-30.07 harap² dos ke-2 nnti 19.08 pun mcm ni😉

First dose 28w, tgn kebas, demam sehari & lapar sgt2. Second dose 30w, tgn kebas, tp tkd symptoms lain. Baby gerak mcm biasa. Insyaallah jgn risau sgt sis.

saya 1st dos msa 31w..vaksin jenis pfizer..Alhamdullillah xde dmm apa..cuma berasa skit lenguh dkt lengan yg dicucuk tu..tp 2ari je..lps tu dh ok 😊

3y ago

17/8 nie sis 😊

lps vaksin..kalo blh rest jgn byk buat keje..time cucuk tk rse skit lgsg..pbykkn doa dpermudhkn..lps cucuk je lenguh sket2 je kat bahu..yg penting rest

3y ago

hehe tq sis atas nasihat. in shaa allah...

dah lengkap 2 dose...dose petama okey cuma bngkak sikit tmpat cocok..dose kedua sakit badan+demam.....ok laa mungkin badan nk terima ubat.....