Tanya pendapat mummy2...

Assalamualaikum... hai mummy2 semua... betul ke org kate law baru je dpt tau pregnant jgn cepat sgt bgtau saudara mara, kawan2, ahli keluarga... nnti xde rezeki. (Keguguran)..bukan ke rezeki itu Allah yg tentu kan..

14 Balas

Waalaikumsalam...a'ah sis kadang apa org kata tu ada betulnya jg.. sblm ni taun lps sa mgndung anak kdua..masa kandungan sbulan lebih tu sy dah excited mcm nak bgtau kluarga..tp husb sy mrh katanya jgn dlu mntau xda rezeki..sy ikut ckp husb..xlama lps tu kandungan 3bln lbih sy alami keguguran trus dlm hati tfikir nasib la xbg tau sapa2 lg..bkn apa kdg ada btl nya jg..kita just nak share berita hpy tp bla jd ssuatu yg xdingini mesti ada laa tu mlut2 xbaik nak bkata..xpndai jaga kndungan laa..apa laa..xjaga mkn...hmmm... Kali ni sy mgandung kali ketiga utk menanti anak kdua dah 18w+ sy langsung xbgtau kluarga lg..yg tau hanya sy & husb aja..rasanya nak bt suprise aja😅😅😅😅 bla dah masuk LR baru nak bgtau hahahaaa

5y ago

Sama laa sis... Sa due scan 27/11 tp kalo kk bg 4/12 tp mgikut pgalaman lepas sy lbih pcaya pd due scan..dlu masa anak 1st due scan sy awal bln 10.. kk bg phjung bln 10 dkt2 nk bln 11..tp sy bslin awal bln 10 tepat2 scan punya...tp utk kali ni mana2 aja kn😅 asalkan kita2 ibu2 yg mlahirkan ni slmt...baby slmt..

Seelok diamkan dlu.masuk 3 bulan ke 4 bulan baru bgthu.ggur tgh pjlanan ats kuasa Allah.suami thu sy dah mgdung 3 bulan ank pertma..ank kedua tahu jer 4 bulan.saya pening mual apa tak.tp.bila cecah 3ke 4 bulan bru shre brita itu sb rasa konfident.ank ke 3 ggur.tu masa msuk 5 week.itu tahu mak ayah dan kakak sahaja.ni hamil usia 3 bulan lebh bru bg thu kluga.tp utk suami kwn2 dia x bgtu pun.kataya nnti bila thu hamil nnti depa buat dan beli cam2 pakat utk bby akan lahir nnti.saya ok sahaja.kata suami biarlah mrka thu sndri.saya pula jnis rendah pki tdung labuh depan jnis khimar..blkg tutup punggung habis..x nmpk berbdan 2..jadi org akan x thu sgt hii.moga d mudhkan pjlanan sis..tahnih sb hamil.tke cre❤❤

Wa'alaikummussalam.. Sy pun xbgtau in public sngt.. Just org2 terdekat n family jew tahu.. Org2 terdekat tu mcm bos n kawan2 sekerja.. Terpaksa bgtau bos sbb takot tekanan kerja.. Sbelom ni sy pernah miscarriage tuk kandungan pertama.. Pregnant yg pertama dlu pn xpublic sngt.. Ramai yg dh tahu bila dh keguguran.. So kali ni sy n husband xnk excited sngt.. Tp still berdoa supaya sentiasa dipermudahkan semua urusan proses kehamilan ni..

Rasa takda kena mengena pun. Org ckp mcm tu sbb takmau bagi harapan dekat org and takmau kita seronok sangat je. Kalau sy lagi suka bgtaw sy pregnant, suruh dorg doakan sy. Kalau doa sy tak termakbul, mungkin doa dorg tp takyah la excited share hari2 gambar kandungan tu berapa hari minggu bulan, update memanjang loya ke mengidam itu ini. Cukup up sekali je bgtaw pregnant and mohon doakan yg terbaik.

Saya bagitahu family saya, family in law & kawan rapat je. Sebenarnya ada sebab orang tua tua cakap jangan kecoh kecoh. Sebab kadang ada orang niat tak baik, kadang dengki dengan kita (pernah jadi pada kawan baik saya). Sebab tu la. Mak saya pun pesan benda yang sama. Selalunya 4bulan ke atas dah boleh bagitahu sedara mara dah. Apa pun banyakkan doa minta kandungan sihat & moga dilindungi selalu 🤗

Better xyah bagitau..sy skrng 34weeks still xade kecoh2 sgt..yg mana nampak lerut dah besar tu bila tnya sy jawab jelah..kadang kita xtau apa yg org doa tok kita..kata2 tu pun doa..memang xcited nak ngtau 1dunia, tapi kena hati2..kadang klu kecoh sgt banyak hati yg terguris lagi yg tgh usaha ttc..better xpayah post dekat socmed..lagi hari2 post, org meluat, doa yg bukan2 nnti..😊

5y ago

Semoga dipermudah semua sis..😊

Mcm sy, awal2 first trimester tu sy hanya gtau kt family sy and husband ja.. bila dh 4 bulan n perut pun dh nampk so memg x dpt nk elak..bila depa Tanya br jwb, kalau x Tanya memg x kn gtau.. pregnancy ni mcm2 bleh berlaku so x mau excited sgt...cuma Kita kena jaga elok2 la kandungan sampai nk bersalin..kt FB or IG pun sy memg x letak gambar..punya nk jaga rahsia...hehehehe.

Waalaikumussalam..yup sepatutnya mcm tuulaa.. tp husband sy yg trlebih excited nak bgtau semua org masa tu sy disahkan pregnant 5wks.. sy ckp kite bgtau family je dlu..klu ikutkan sy lps 1st trimester bru nk bgtau..😂 apa2 doakan ya moga sy n baby selamat sampai waktu melahirkan nt..aamin insha'Allah.. (now already 9wk+)

Sy bgtau family sy n family in law 😊 sbb 1st pregnancy.. diorg lebih byk pengalaman.. nk tnya apa2 pn senang.. dlm mse yg sama family bleh jga kn kita skali.. terpulanglah pd diri masing2 kn.. mcm sy, sbb sy muda lg, thats y sy bergantung pd family.. tp nk hebohkn kt social media tu is a big no la..

Kalau nk beritahu biarlah kandungan lebih dari 3 bulan atau melepasi 1st trimester. Mcm saya x hebohkan langsung pun. Yg nampak perut saya je la yg tahu saya pregnant.Bila dh bersalin org tertanya tanya bila masa pulak saya mengandung. Hehe

5y ago

Tq FOR info sis 😁