Bahaya Ke Cyst Semasa Hamil?

Assalamualaikum dan selamat malam Hari ada appointment dgn doktor scan baby.. Masa tengah scan tetiba doktor jmpa cyst.. Ada effect apa2 ka dekat baby nanti? Saya baru pregnant 2 bulan.

Bahaya Ke Cyst Semasa Hamil?
22 Balas

Sy mula2 peknen dlm 8weeks mcm tu jumpa cyst.. Mula2 ukuran 3.5cm mcm tu.. Next mnth check dia naik 4.3cm mcm tu.. Risau teramat sgt.. Tp doc ckp, jgn risau slalunya cyst aku mengecut dan hilang bila dah ada placenta.. So tgu dan lihat.. Weeks ke brp tah sy xingat, bila check, cyst dah xde sbb placenta dah membentuk.. Hehehee so jgn stress2 ok..

4y ago

Placenta tu apa

Saya mase scan mule2 mmg sume xnmpaknlg kantung jantung baby..kali ke 2 scan mse 8 weeknor 9 week nampak ada cyst skali 2x5cmcmtu..kali ke 3 scan di kk dah 3x5 until now blom.scan lg tgu 30hb ni scan tok cyst..rata2 doc ckp hormon mse mgandung ni..sblom 16 week harap die hilanh laa..saya dah masuk 16week dah harap2 xada pape laa...

3 bln lepas sy teman akak di hspital..time tu ada trjmpa seorg mkcik..brcerita ttg ank ye ada cyst..cyst tu dpt thu ketika dh nk brsalin..dia amalkn mkan pucuk belalai gajah(try google)mkn setiap hari ktika dlm pntang..alhmdulillah dgn izin Allah cyst tu dah hilang..cuba la sis..mna tahu blh tu salah satu penawar

saya first scan 5w doc jumpa cyst tp x besar . scan lg 2minggu (7w preg) dic kata saiz cyst x berubah..Alhamdulillah... third scab after 2minggu lps tu (10w preg) cyst dh hilang. insha Allah jgn bnyk fikir ..doa moga cyst sis tu hilang..kkdg tu faktor hormon. normal klu di awal preg. 😊

Sy pn ade cyst ukuran 4cm. Detect mse scan 16weeks. Smlm repeat scan size cyst masih sama. Doc kta xperlu risau sb cyst x membesar dan x ganggu perkembangan baby. Cuma perlu monitor. Doc kta biasanya cyst akan mengecut sendiri. Cuma kurangkan mkn daging merah & soya

InshaAllah takde apa apa sis. Doa byk2. Saya bulan 6 hari tu operate buang cyst. Time tu mengandung 15w. Alhamdulillah rezeki saya Allah permudahkan segalanya. Baby pon membesar dengan sihat. Now tgu hari nak bersalin je.. Hihi. Keep on prays😉😉

Saya ada fibroid 8x8 alhamdulillah skrg dh 7week cuma kne monitor ke pakar sebulan sekali.. Fibroid tidak akan aktif kerana kita xda period dh... Sentiasa positif anggap la fibroid tu kawan baby kita... Sentiasa ckp dgn fibroid jgn kacau baby ye.... Hihi

InsyaAllah xde pape sis.. Kalo bawah 5cm x perlu operation.. Sy aritu pown time 8 mgu doc scan ada 3 cyst & fibroid.. Tros g bukak buku merah.. Pastu kk kuarkan surat refer hospital.. Mgu lepas scan 17 mgu.. 3 cyst da xde la.. Fibroid jer still ada lg

4y ago

Aamin.. Time kasih..

Insha allah,,takde apa kot tu sis. Sy pun ada cyst jugak. 1x2 . Doc kata klau under 5cm, ok lagi. Ats dari tu tak sure. Doc pesan jaga makan. Less sugar & less rice. Kalau nak makan nasi pun, cari brown rice atau praboiled rice. 😊

Saya dah mengandung 3 bulan lebih ada cyst jugak insyallah tak dak apaii tapi dokter ckp kalau cyst tu koi membesar kena buang,alhamdulillah 4 kali dah scan perot cyst dok besaq tu jaa dy tak membesar.harapii cyst tu nanti hilang😊