Cyst early pregnant

Ada tak mommy" dekat sni ada cyst time pregnant. Sblum nhe tak ada sejarah cyst. Lepas scan doktor jumpa cyst plak . Dr. ckp saiz cyst normal tapi sya risau😓 apa penyebab cyst ya? #seriusnanya #firstmom #ingintahu

22 Balas

usually cyst/fabroid disebabkan hormon kita sendiri..klu org ckp sebab pemakanan tu, mostly no la..tp klu boleh makan ayam organic, yg x de cucuk hormon growth kt ayam..saya first pregnant ada cyst and fabroid, first kecik pastu makin besar..tp jgn risau , dia x ganggu tumbesaran baby..lepas bersalin nnt, buang je cyst or fabroid tu..2nd pregnant ni pon sama..sebelum pregnant x de, masa preganant ada balik..tp kali ni kecik je, pastu hilang sendiri..sekarang dah 30wk pregnant, mmg hilang dah..saya makan mcm biasa, except saya beli ayam organic.. penyebab dia hormon kita..

Saya pon mcm tu jugak awal pregnant. Setiap kali checkup kk,doctor akan scan utk tngok sama ada cyst tu membesar atau tak..tapi saya punya cyst mase tu dia tak membesar pon. Lama kelamaan dia hilang sendiri. Mase tu masuk 18week dia hilang sndiri. Kecuali kalau size dia besar n ada risiko mengganggu tumbesaran janin,doktor akn refer hosp pakar. Satu pesan doktor tu pada saya,jgn terlalu stress sbb tahu ada cyst tu,and jangan terlalu fikir pasal cyst tu..nanti u overstress n akan menyebabkan kandungan u terganggu.

Masa dpt tahu pregnant 6 weeks saya pergi scan & dpt tahu ada cyst size normal.. dalam 9 minggu saya pergi kk bukak buku & dorg suruh refer hosp utk monitor. Smpai hosp 11 weeks kot cyst saya makin besar.. doktor suruh jaga pemakanan & saya pun ikut alhamdulillah kali ke 3 appt hosp 2 cyst makin kecil tpi masih under monitor. Jaga makan itu yg penting.. makan buah buahan jgk & be positive.

nanti doc check semula tengok size makin besar ke tidak, kalau makin besar doc kk biasanya akan suruh kita refer pakar hospital. doc pakar akan sahkan lg sekali samaada bahaya ke tak. mcam kes saya dulu lepas refer pakar tu doc pakar sahkan just fluid biasa cyst saya tu jd discaj. size pun akan mengecil dengan sendiri. jgn mkn produk bukan-bukan sis untum cyst ni yer

12mo ago

owhhh mcm bgitu eh . okayy terima kasih . tu lh dr. pun bagi thu tdi yg cyst masih normal . Dr.ckp jangan risau😅 tapi smpai skg risauuu psal cyst tu tba2 ada🥺

Sy pun baru tahu ada cyst bila sakit perut memulas2, masa tu baru 19w. Bila pergi PAC doc scan terus nmpak dermoid cyst sebesar 8cm. Padahal sblm ni selalu je scan, takde pun cyst ke apa. Then terus ptg tu jgk sy kene emergency czer sbb cyst dah twisted n doc tkut dia pecah. Alhamdulilah semua ok, lps operation pun baby baik2 saje dlm rahim, skrg dah 26w 😁

saya ada cyst dri sbelum khwin.. dh khwin try conceive natural xdpat.. then followup ngan o&g doc mnta rawat rahim dulu.. jdi proceed buat Laparascopy buang cyst then cucuk lucrin utk stop period 6bulan.. then lpas 6bulan turun period terus pregnant... sya pregnant bebas dri sbrang cyst

hi sye la tu! sye tw ade cyst pun sbb nk knfirmkn prgnancy.. klu nk kte sbb sakit2 perut ke period x tratur ke memg bkn.. tyme sye scan tyme tu 6 weeks, ble 8 weeks da xde.. Dr ckp sbb hormon.. asalkn cyst x mkin besar kre ok la tu..

12mo ago

kann . sya pun pelik tba2 ada cyst . sblum nhe sya tiada msalh perut sakit, sengugut pun tak, keturunan pun tak ada yg kena cyst . tba2 sya ada😓 tu yg risau . tapi doktor ckp jangan risau cyst skg normal nnty boleh hilang sndiri

Saya baru je lepas operate buang cyst awal bulan 1 haritu… time kandungan 17 week.. sebab cyst membesar.. pakar takut pecah dalam perut n bahayakan nyawa ibu dan anak.. sekarang Alhamdulillah. Kandungan dah 35 weeks.

Kalau cyst tak membesar xde masalah. pengalaman saya 19thn lepas, cyst semasa mengandung, cyst tu membesar dari 2cm x 2cm sebesar bola tennis. Jadi baby terhimpit dan x boleh membesar. Usia kandungan 17w saya keguguran.

12mo ago

Sy pun ad tpi alhamdulillah tk besar n doc tk buang pun sbb xde risiko,risiko klau mkin mmbsar je

sy pn mse preggy ad cyst . doc nmpk waktu scan 14 weeks . tp doc kate xperlu risau sbb nnti cyst tu akan kecut sndiri . mcm tu laa lebih kurg dia pnye explaination . tp smpai sy bersalin pn mmg btul xde dh cyst tu .