Duduk rumah dengan mertua

Assalam...sapa pernah dduk dgn mertua? Sy dduk umah mertua, mcm2 jadi 😭😭 dia suka cari salah sy..suami sy plk bkn nak pujuk sy..dia bela lgi mak dia 😭😭 sy prnah bgtau nk sewa umah , dia ckp dia nk dduk dgn mak nye..xnk sewa umah...😭😭 Sy xtahan dh dduk mak mertua sy 😩😩

31 Balas

saya hampir 5 tahun usia perkahwinan masih duduk gan mentua..alhamdulillah mentua baik n sporting,, kalau saya sakit dia suruh rehat n dia jagakan anak.. kalau apa² pergaduhan dia akan slh kan anak dia dulu.. dia xakan salahkan menantu dia, bagi dia anak dia bnyak kekurangan...lagi² xboleh pisah gan cucu dia...pernah cari rumah sewa masa kelahiran anak first..mentua saya menangis smpai merajuk dengan saya n suami ..lagi² baru dpt cucu dia ingat kami nak pisahkan dia dgn cucu...hihihi... dpt mentua baik pon rezeki...yang penting sma² bertolak ansur n menantu kene pandai amik hati..

2y ago

hihi kan sis....tpi saya situasi ada juga yang kdg² skit aty yang rasa nak keluar rumah..tapi bukan dgn mentua tapi dgn adik ipar..kdg² dia tahu kakak ipar ada 24jam kat rumah..,basuh baju pon nak harap kakk ipar ... kdg² kalau dah skit hati,kita basuh baju suami n mentua jee baju dia biar kan...kalau lelaki xpe ni perempuan...huhuhu .. kita pon dulu penah ank dara berkeja juga ,,rumah tetap kemas... kdg² dgn ipar yang belum khawin buat kita nak keluar rumah walaupun mentua baik sgat...

Wassalam, sy prnh lebih kurang 1 thn. Ada 3 bln berturut2 dia tinggalkan sy sorg kt rumah mertua. Dia xbg sy balik duk dgn mak sy. Mmg tertekan. Dlm rumah tu ada family abg, kkk & adik dia. Ramai & x selesa. Suami sy pn sama akn menyebelahi mak dia wlpn slh. Itu blm lg lynn buruk yg sy terima. Tak rasa mcm isteri. Sis tak boleh ke bertegas pulang rumah family if sis ada family? Ke suami baran juga mcm suami sy. Sabar ye sis. Minta tlg pada Allah dgn solat & sabar. Semoga dipermudahkan urusan sis. Semoga sis bahagia.

Cakap kt suami kenapa kahwin kalau tak nak berenggang dengan mak sendiri? Saya pernah stay tapi kita sbg menantu tetap tak selesa. Bincang dengan suami, kena tegas. Isteri amanah yang perlu dijaga, dia patut rasa tanggungjawab. Jangan jaga hati mak je tapi hati isteri terabai. Berdosa. Nanti akan bagi tekanan pada rumahtangga sis. Kena bincang, sis kena tegas. Saya doakan.

2y ago

Betul, akan effect pada kita dan juga baby. Jangan fikir orang lain, fikir diri kita dan juga baby. Orang tak rasa apa yg kita rasa

Alhamdulillah mertua sy sangat baik..Sejak sy kahwin memang sy tak buat kerja rumah sangat.. Kadang² sy pulak yang segan sebab macam takde fungsi jer dalam rumah tu 😅😅 Ni dah mengandung lagi lah mertua sy tak bagi buat kerja² rumah sangat.. Cuma uruskan suami dengan kemas bilik sendiri jer.. Rezeki setiap org tak sama.. Sy doakan semoga sis dimudahkan urusan..

2y ago

Alhamdulillah sy dah bersalin.. Sepanjang dalam pantang sy cuma susukan anak jer.. Yang lain semua suami atau mil yang uruskan..

Rezeki semua org x sama, ada yg dpt mertua baik & sporting, ada yg dpt mertua yg ada jaaa salah menantunya, ada yg dpt mertua yg nak dilayan ibarat raja/pmaisuri ja manjang.. Apapun sgt pnting utk suami mainkn peranan dlm hal cmni, kalau isteri x selesa duduk d rmh mertua sbaiknya bawa tggl d rmh sewa/rmh sndri dripada isteri trus makan hati.. Semoga hubungn sis n mertua smakin baik2 ya 🙏🏼

sis sblum Kwin lagi DH bgthu suami..sis X NK duduk serumah..masa Tu dia ajak tinggal skli dgn mak mertua..tpi sis tgaskn diri sis ckp X nak .. mcm2 Sis bgthu ..sis ckp mcm mna kalau family Sis YG jauh NK dtg melawat sis..X akn la NK kerumah mak mertua pastu duduk hotel kesian la dorang..jgn fikir diri sndri ja..nsib la lps Tu dia trus cri rumah sewa..berbincang dri sblum Kwin lagi sptutnya..

saya dulu macam² kena sis.. sampai saya rasa macam separuh nak gila 😢bagitau suami nak duk rumah sewa pun tak dilayan.. alasan dia bagi nak jaga ayah dia yang sakit.. saya yang terseksa duduk situ.. mak dia adik beradik dia mulut tuhan je tau.. saya pendam selama 6tahun.. last saya yang minta cerai sebab tak tahan.. hati dah tawar

Dah pernah lalui masa awal kawin 2019 5 bulan ja dduk dgn mertua. Lepas tu buat keputusan keluar rumahh asben . Sewa kt luar even mahal sewa tapi hati tenangg. Masa kluar rumah tu dh pregnant brapa bulan. Mmg makan air mataa la dok ngn mertua. Pura baik depan kitaa. Blakng mngumpat kita ni dgn kawan baik dia .

1y ago

betul sgt....

Sepatutnya suami yg matang die tahu, duduk rumah sekali dgn ibu atau mak mentua tak elok.. Walaupun nampak baik tp hati kita xtahu walaupun tak ada adik beradik yg lain.. Kalau alasan tak de duit nk menyewa tu masalah n nafkah yg utama perlu di selesaikan dan disediakan. Lainlah mak sakit tak ada org jaga..

Saya mertua yg duduk rumah sy. Lepas tu dapur sy, buat mcm dapur dia. Barang2 sy mcm brg die. Nak tegur mertua kang terasa hati plk. Suami plk tak pernah tanya sy selesa ke mak die nak duduk lama2. Bukan sekejap2. Makan tahun ye. Sy takut sy tak tahan nnti sy terlepas ckp plk.