Luahan hati ibu mertua

Bukan tak suka kadang2 geram bila mak mertua asyik ajak datang umah dia sebab nak main dgn cucu dia. Yelah faham tu cucu pertama dia, tapi saya ni penat setiap kali cuti or tak cuti pun dia akan tanya bila nak datang umah dia? Setiap minggu. Sumpah penat nak pack2 barang berangkut barang nak tido sana dgn barang2 baby yg banyak. Kadang sy jawab mnggu depan la saya tido sana, minggu ni penat, tup2 dia cakap ngan husband pulak ajak tido umah dia. Kita kadang time cuti la nak spend time kat umah, macam2 nak buat. Rumah mertua dekat ja dalam 20 min. Slalu jugak cakap dgn husband sy tak larat if setiap minggu nak kena tido sana. Tapi dia diam ja. Ni anak pertama dah masuk 3bulan. Saya berniaga & Masa keje pun tak menentu jadi bila ada waktu cuti sy mmg perlukan rehat. Pergi keje pun sy bawa anak ke tempat keje sbb sy keje sendiri kan. Kadang kesian kan baby terpaksa bawa dia hari2 tapi apa boleh buat. Mak mertua sy pun masih bekerja (if ada yang cadangkan minta mak mertua yg jaga kan anak). Pernah ke mommies hadapi situasi ni?

2 Balas

Kami pla x tentu sis.. Kadang tu mmg stiap minggu disuruh balik ke ruma mertua.. Nak bermain dgn cucu.. Sbb ni je cucu yg ada dkt sikit dgn dia.. Perjalanan 1jam30minit jg nak ke rumah mertua.. Tpi sy ni kalau dah tiap minggu kena balik ruma mertua rasa cm nak termuntah pn ada jg 😂😂 termuntah sbb bosan la n penat balik sna stiap minggu.. Lain lgi kos mkn mnum nk p sana.. Packing barang lg la memenatkan.. 🤦🤦🤦 Kadang tu sampai ada je brg tertinggal.. Aduh penat

Rutinkan tidur rumah mertua pada sekian2 masa. macam kami 2 kali seminggu. kalau dia nak dtg rumah kita, kata je kami ada hal . Family quality time

7mo ago

Tulah agak susah nak rutinkan sebab kmi kena ikut time cuti dia yg tak menentu 😂 kadang weekday, kadang weekend. Kerap jugak sis 2 kali seminggu. Bermalam ke?