Excited!!

Assalammualaikum dan salam sejahtera to all ? Nak tanya, masa umur baby brp bulan ma and pa bawak kluar jalan²? Macam mana perasaan ma and pa, first time bawak baby jalan² tanpa stroller? Masa keluar tu, apa je yg ma and pa bawa dlm bag baby selain baby wipes, extra pampers, extra baju, minyak² baby...? Mcm mn pengalaman mommies bf kn baby dkt luar?

12 Balas

Habis pantang dah boleh keluar rumah.. Tp dlm pantang pon boleh je bwk baby jln2 depan laman rumah, ambik udara segar. Kalau tak nak guna stroller boleh guna baby wrap. I prefer baby wrap sebab senang kalau nak shopping pilih2 brg & baby tak mudah meragam sebab dia rasa sentiasa dipeluk. Lg mudah kalau berjalan bwk bag pack instead of beg yg sangkut kat bahu. Baju 1 psg, diapers, baby wipes & minyak angin.

5y ago

Thank you 😍

Klu mase 1st bby siap bwk beg khas utk bby siap segala bj pampers sume la keperluan padahal nk keluar kejap je and xjauh. Risau nnt bby bocor boleh tukar baju, tkot pampers xckup. Skrg bila da ade bby 2nd brg2 nk bwk pon xbyk sb da tw. Sudahnye handbag mommy mrangkap bag ank2 ☺️ Klu bf plg penting nursing cover sb kdg2 susah nk cr nursing room atau surau bdekatan.

5y ago

Tu laa.. First time sy bwk baby g klinik sbb sy nk jarum apa tu yg lps cs.. Hiparin ka apa tah... Bawak bag baby mcm nk g bemalam kat klinik 😂😂😂 bnyk survey².. Hooo baru tahu apa yg perlu d bawa...

Sy ank no2 kluar mse abes pantang, kluar p shoping brg bby lg kt jpo. Hahahaha.. Alhmdulillah bby ok jek.. Tp kalo bby jnis bf, mumy kne stnby bf cover, pastu pampers wet tissue n plastic smpah.. For cover bby, pkai kan topi n blanket.. Tu jek.. Mse mula2 ni, bby mg xnk pkai botol kn, so lg senang. 😉

5y ago

🤩 thank you..

Seeloknya 3bulan la. Dia dah dpt suntikkan yg pertama. Bukan apa skrg bnyk sgt virus2 kita yg tua ni kalau sakit tahu nk ckp baby x boleh nk ckp. At least masa 3bulan dah bnyk juga suntikkan imunisasi yg baby dah dpt

5y ago

Tq for sharing 💖

Saya lepas ja pantang terus bawak anak keluar g shopping complex , tp baby tdow . Haha . Bawak pampers , baju salin & minyak baby jaa . Skrg kn ada penutup untk ibu yg bf jd senang laa .

5y ago

Xsbr rasa nk bwk baby jalan.. Tp xabis pantang lg... Bosan ddk rumah trus.. Tp tu la.. Xda pengalaman lg... Xtw bole ke dak handle sendiri klu luar dr kwsn rumah... 😄😄😄

Hari2 saya bawa anak keluar. Sebab nak pegi klinik. Dah takda ikut pantang orang2 tua yg cakap tak blh bawa baby keluar jalan2 sebelum habis pantang.

5y ago

So do i.. Nk nk kena jarum hiparen 2x sehari.. Gab 12 jam.. Klu wkt pg ok la tp yg sblh ptg tu kesian baby.. Syukur alhamdulillah slsi dh semua...

Saya blm lagi bawa keluar,pergi klinik saja .sbb takut skg bnyk virus so drmh saja ,😂

5y ago

Ya risau sangat sis,selalu ipar sayapun cakap* bising dia banding*kan ngan anak dia dulu,sbb anak dia dulu belum satu bulan dah bawa pergi mana*,trs saya cakap saja,Cuaca dulu sama skg x sama.betul kan,

Boleh standby plastic roll sekali khas untuk buang pampers baby.

5y ago

Ni wajib... 😊

I brought my baby out at the month second XD

5y ago

How is that feel for tge first time?

better after 3month,