Buku pink di KK atau Swasta?

Assalamaulaikum mommies, sy skrg tngah pregnant ank ke2. Pregnancy 1st dulu ada gdm on diet dan baby xmembesar dlm perut. Jd utk pregnant kali ni, pd pendapat mommies semua better buka buku pink di KK atau Swasta ya? Sy ingat nk buka swasta sbb cuti kerja sy dh hbs dan xperlu nk tggu lama. Tq in advance.

21 Balas

mana2 boleh. cuma thn lps kak ipar sy yg ttc 14 thn bersalin sama dgn sy beza sebulan je. dia wpun bersalin dgn dr imelda n checkup anak sume÷#000@ swasta sbb mmg laki dia mampu. dia pun kata check kt kk lg detail smpai dia yg byk ws i tnya itu ini. pdhal anak dia checkup dgn mmg paediatrician. klau kk depends tp sllu nurse je kan. x kira la part ibu masa preggy or masa checkup baby nnt, still kk lg detail. tp klau tnya sy better kk. sbb kk ni sangkut sikit je suruh kerap dtg. lg bgus anak kena monitor all the time. byr dgn masa n sabar tggu turn jelah. tp since sis kata cuti byk dh habis, sis nk pergi swasta okay je. sy dulu if cuti dh habis, sy ambik je cuti tnpa gaji. sbb priority sy anak no 1 asal selamat. tp situasi kita x sama kan. so sis decide je sbb dua2 ok je. ade bajet go on je. tu jelah haaa.

Bagi saya buka buku di swasta lebih mudah dan less stress also cepat. My sil cakap kakak dia buka buku diswasta dari awal checkup sampai dah bersalin rasa mudah sangat sebab tak stress ulang alik kk. And lepas bersalin boleh terus balik tak perlu dipantau oleh nurse datang rumah setiap minggu. Begitulah ceritanya. Tapi kalau diberi peluang pada saya, saya mungkin akan buka buku diswasta juga since everything looks okay. kalau boleh buka buku di swasta yang ada sediakan perkhimatan untuk bersalin lagi mudah semua buat disitu.

1mo ago

Betul. Apa yang saya tahu kalau inform nurse di kk atau kd dorang akan dtg check ataupun boleh buat checkup di kk walaupun lahir di swasta. Kalau tak inform biasa after bersalin, swasta check keadaan ibu dan boleh balik tanpa pantau di rumah. Tapi itu terpulang pada ibu mana2 yang rasa mudah.🤗

klu ada sejarah gni, sy lebih selesa di kk. sbb klu berulang case yg sama...swasta still akn minta ibu rujuk ke kk semula. mcm sy if ada appt kk..sy tak ambil fullday leave. ambil half day sahaja (minta time slip dgn dktr)..dh settle, masuk kerja semula. dan lebih selesa ambil waktu ptg sbb org tak ramai dan blh terus balik rumah. kecuali klu ada mgtt test, kena dtg pagi juga lh..but still half day leave.

1mo ago

yg tu kena rujuk HR office masing2..klu half day pun, xde salahnya sbb kita bukan cuti suka2 sbb sblm apply mesti HR minta bukti kita nk kemana. sy pun ambil half day leave klu checkup pregnant, cucuk ank. mmg salary tu kena cut sikit even bg timeslip..tp demi diri dan keluarga, sy redha. Allah tahu niat kita

Saya pun pernah ada history gugur tp saya prefer swasta yg ada pakar sbb saya boleh pilih nk doctor mana yg akan jaga saya sampai bersalin & scan pun tiap bulan. Kk tak scan tiap bulan & pakar pun bertukar2. Dulu saya ingat kk je check detail swasta tak detail tp bila dah experience sendiri kt swasta yg saya pilih ni detail je dia check. Anak first saya kk, anak second swasta & next saya akan teruskan pilih swasta 😉

1mo ago

Tq sis anon yg reply dlm comment saya ni boleh mention sekali nama hospital so mudah tt nk tau price range. Jawapan saya pemilik comment, saya fully check up columbia hospital range not more than 150 if scan & consultation only. If ada minum air gula, injection kancing gigi boleh sampai 350. So far sampai saya bersalin tak pernah sampai 400. Hb problem ke gdm or any complications dorang takkan tolak gov sebab dorang pun ada ramai pakar. Standby duit shj. Overall cost check up 1.5k. Bersalin 15k (elective czer business hour 2D1N including baby care cost) tp hospital ada bg diccount 3k so bayar 12k je. Discount ni pun depends on swasta

Bagi saya, if nak buka kat buku kat swasta, pergi specialist hospital/medical centre. Pengalaman saya, dari buka buku sampai bersalin kat tempat sama & doctor yang sama. So far okay je, stress free & doctor pun check detailed. Kat tempat macam ni usually ada facilities yang lengkap & specialists pun ramai, so jarang kena tolak ke gov bila ada issue dengan mak atau baby.

Klu ada history msalah mse pregnant, better prgi kk sis.. kk check lbih detail. Korban kn cuti utk ank dlm kndungan apa slhnya sis. Klu sis nk buka buku kat swasta pun ok je. Cuma sis kne tgk2 ada sstgh tmpt x detail pun. Sbb sy ad pglmn checkup kk & swasta, so pada sy kk jauh lg detail checkup nya

Saya bukak dedua sis. Kalau untuk KK tu, try sis nego dengan superior or manager untuk checkup. Sebab ada KK boleh provide Time Slip setiap kali check up. So from timing ni sampai timing sekian dia akan bagi time slip, kita pass dengan superior or HR. Try tanya HR lah kalau company accept time slip

sy pregnant high risk ,so pilih gov,f/u pon kk,cuma time mgtt sy req buat kt lua,sbb sy kje swasta,appt suma sy amik ptg. klau appt pakar je pagi. Alhamdulillah dpt majikan faham,gov ni 1 je masa menunggu lama,tp mgkin sy dh tbiasa dr ank ptama,kedua insha allah bln 9 ni y ke 3..

Ya, jika ada history GDM dan baby tak membesar, better check dgn KK sebab details pemeriksaan untuk ibu dan kandungan. Jika nak waktu fleksibel, cari institusi kesihatan swasta yg ada pelbagai pakar yg boleh pantau kesihatan puan dan kandungan.

First pregnancy sy, masa nk confirm pregnancy for the first few weeks tu, doc swasta sendiri pesan, - better pergi kk. Sebab kat kk akan check both mommy n baby in detail. Tapi kalau kt swasta, more to the baby. Doctor tu lah kata.