Cara mandikan anak / baby

Assalam. Sy nk tanya soalan, maybe bg ibu² lain agak entah apa² soalan ni tapi sy nak tau mcm mana ibu² lain mandikan anak mcm anak sy ni. Anak saya nak masuk 10 bulan, selalu sy mandikan dia atas kerusi ni.. dia akan baring elok je. Tapi sejak dua menjak ni dia da taknak duduk kat situ dia nak berdiri je, kalau sy cuba dudukkan tanpa baring pun dia tetap nak berdiri. Masalahnye dia tak kuat berdiri lagi. Dia dah pandai diri tapi belum kuat, pastu acah² lepas tangan sebelah taknak pegang tandas duduk (tu je yg boleh dia berpaut). So agak sukar kalau sy nak cebok berak dia ke atau mandikan dia. Byk kali juga nak terjatuh. So korang buat mcm mana ehh, ibu² yg ada pengalaman mandikan anak mcmni? Ada tips tak? 😂😅

Cara mandikan anak / baby
5 Balas

Saya sekarang mandikan kat sinki, mujur rumah sinki dapur tu separate dengan sinki utk tetamu so boleh mandikan baby kat situ. Lapik dengan getah supaya tak licin. Memang dia akan memanjat, berpaut kat kepala paip sinki tu. Kena hati-hati la. Kalau ada orang datang saya mandikan dalam bath tub dia. Mainan mesti ada bagi dia leka.

8mo ago

Hahaha sama. Bagi sy mandikan kat sinki tu memudahkan nak cebok dia ke apa senang.

sy tukar kerusi dia. sbb kerusi ni dh xmuat dgn dia sbb dy rse xslesa sbb makin lama dia makin besar . sy beli yg macamni. ank sy 10 bulan 5 hari, insyaAllah msti dia okey. ank sy mula2 cmtu jgk dy dh xnk duduk yg tu skali sy beli jenis cmni plk. smpai skrg guna sis😁 sy beli dkt tiktok

ank sye 7m sye beli kn besen besar yg muat2 kn bdn die je. mndi kn dlm tu sng. so time mndi tu die leka dgn buih2 sabun dlm tu jdi die xde lh nk berdiri sgt. ni cuci berak sye diri kn die bgi pgg dkt toilet bowl kite tu. lgi mudah dri beli benda2 mcm ni 🤣

mandikan atas lantai je, dia paut saya atau ada tong air dekat bilik air tu.. kalau nak sabun bagai biasanya dia duduk je atas lantai tu, bila nak bilas baru saya tarik berdiri..

Sy punya cara: berdiri / duduk atas kerusi yg ada pemegang kiri kanan / duduk atas lantai. Bath tub tinggal kenangan je 🤣

9mo ago

ada gambar contoh x sis. nak tgok boleh 🤭