Baby susah tidur

Assalamualaikum. Anak sy 2 bulan 20 hari,tak suka orang dukung dia cara baring. Nak kena dukung cara berdiri je skrg. Kalau dia ngantuk,nk dodoikan pun susah sebab dia akan makin nangis bila dodoi cara baring tu. Boleh x bagi tips cara utk dodoikan baby selain dari guna cara baring tu? Kalau dodoi cara berdiri dia taknak tido plk😵‍💫

5 Balas

anak sy masa dlm usia dia 3bulan susah sgt nak dodoikan tido.. bgi buai taknak.. dukung baring nangis dukung berdiri nangis.. last last sy bgi dia berendam dulu dlm tab mandi baru dia ok sikit.. siap mandi baru laa sy cuba lgi tido kn bby.. akhirnya berjaya tido kn bby dgn cara berdiri.. ada laa dlm 3 4hari jgk dia buat perangai nk tido berdiri je.. lepas drpada tu dia ok balik dh boleh tido berbuai n baring.. lagi2 dgn cuaca skrg panas kalau sy tgok badan bby melekit berpeluh, sy mandikan je bgi dia selesa nk tido.. kalau bby menangis lgi susah nk tido lgi ada laa tu benda lain x kena.. kena cuba la cari punca

sama anak saya. tp saya bedung dia kalau nk tidur siang mlm tk berani dh sbb dia dh pandai balik badan , lepastu bg susu pastikan dia tak berpeluh, pampers pun okay tk penuh nanti dia lelap sendiri . kalau dia mengamuk jugak baru saya tegakkn dia letak kt bahu sambil tepuk badan dia dodoi sikit nanti dia lena . tk jln jugak sy baring letak dia atas dada sy . kalau malam dia pandai tidur sendiri lepas susu . sebab sy awal awal lepas maghrib dari dlm pantang mmg gelapkn bilik , pukul 830 je dia terus tidur sekarang ni . siang jelah tk dpt rentak dia lagi

kalau saya pulak , anak 2 bulan lebih kalau bawak jalan jauh akan meraung kalau nak tidur sebab overtired . penat duk dalam kereta walaupun dia tidur je tapi maybe sbb gegar gegar jadi tidur taklena .. so far kalau takjalan jauh alhamdulillah okay tdur mcm biasa . siang tidur buai sebab nak setel keje rumah .malam tidur katil . lepastu ajar beza siang malam . mcm saya siang Sy bukak je lampu walaupun panas kalau malam saya bukak lampu tidur takterang sgd . start nb da ajar cmtu . alhamdulillah setakat ni nampaknya berjaya bezakan siang dan malam ..

same dgn ank sy.. kdg xnk baring, nk dukung berdiri tu.. klo dukung berdiri tu sy letak kt dada then tepuk2 mau tdo.. skrg ni klo dia ngantuk sy dukung je cara baring tu pastu tepuk kuat2.. nnt mata dia auto terkedip2 nk tdo.. ataupun baring kt bwh n tepuk kuat2.. entah la stiap hari berubah2 perangai nye kne cuba mcm2 cara 😂

12mo ago

tepuk dkt bahagian punggung ke? kira tepuk pampers la kan? siang2 nk bwk g mana2 susah la sbb dia nk tido tapi x leh

Boleh je sebenarnya tidurkan bayi cara dukung dia didirikan kalau dia memang dah mengantuk. Hayunkan sikit badan kita. Lama2 dia tertidur la