Langkah pertama

Hi mommies, Anak sy baru 10 bulan tapi dia dah berani buka langkah 😂 so far paling kerap 2 langkah je. Sy tak paksa dia utk berjalan ke ape, sy biar kan dia buat sendiri ikut kemampuan dia. Tapi normal ke kalau 10 bulan dia dh start ada step. Ouh ya kalau berdiri tanpa sokongan tu dlm 5 ke 6 saat. Tapi seriously, sy tak ajar dia pun utk buat step. Dia kerap berdiri pegg sofa, lepastu dia bejalan kt situ la smbil pegg.. agaknya dri situ kot dia berani.. soalan sy tu normal ke ea baby 10 bulan mcm tu.

21 Balas

anak saya 9 bulan pun da start ada 1-2 langkah tanpa sokongan bila da 10bulan boleh berjalan laju tapi kene ada sokongan mcm sofa, pagar baby tu. dia 11 bulan da ada 10langkah +- kerap juga jatuh. 12 tahun da pro da. 13 bulan da ajak kita main lari lari, skrg 16bulan da reti panjat tangga kita yang penat nak kejar 🤣 dan saya tak ajar pun dia, dia nk buat sendiri. normal aje. ada lambat ada cepat. ikut baby masing masing

xd msalah pun kalau ank xmrangkak.. dlm buku ank pun takde tulis usia dan gambar mrangkak pun.. ank sy langsung xd mrangkak. Trus skip step..meniti dan berjalan. dia berjalan dulu.. lpastu Baru sendiri belajar merangkak.. kalau dia dah start meniti nak berjalan Tu,maksudnya dah boleh la Tu.. slow2 papah ajar.. lain budak lain prkembangan ..

lasak ni 🤣 jenis kuat explore.. saya ada ank buah 2 orang lahir beza sebulan je .. sorg tk smpai setahun dh berjalan tapi jarang bercakap (bahasa alien) .. sorang lgi setahun lebih baru start jalan tapi banyak borak .. ikut baby tu sndri dia nk start yg mana dulu .. 😂 abisla puan tak cukup langkah mengejar dia nnti 🤭

normal sis... baby jannah usia 10 bulan dah boleh berjalan jatuh² sebab badannye ringan otot kaki kuat...check KK diorang kata normal..kelebihan dia awal dpt kaki ❤️ now dia dah 1 tahun 5 bulan..berlari dah 😅😅 tak terkejar dibuatnye... sis kene rajin train dia je nnt cepat lah tu berjalan tu

normal. ramai je babies yg awal berjalan, jangan risau. cuma make sure dia tak skip stage merangkak, sebab nanti otot kaki dia tak kuat, boleh buat bow leg. abang saya dulu pun lebih kurang 9-10 months dah berjalan mak saya cerita.

8mo ago

haha takpe then duduk je atas lantai sebelah dia sambil dia merangkak2 tu pun boleh. cuma seeloknya jangan duduk tinggi, nanti dia nak bangun supaya meet kita punya eye level.

sis. jiran sy anak dia boleh berjalan umur 6 bulan. anak buah sy plak umur 9 bulan boleh berjalan. bg sy semua tu normal je kalau dh masuk 10 bulan.

tak cepat dh pun 10m tu mommy.. tp banyakkan aktiviti yg anak kena merangkak, merangkak penting.. yg dah berjalan berlari pun elok selalu merangkak

ank buah sy 10bln lbih dh blh jalan2. 11bln lbh cm tu parents dia bawa dh brcuti luar negeri, yelaa ank dh bole menapak laju😂org igt dh setahun.

Normal sis. Anak saya start berjalan 9m. Tp awk still kena kerapkan dia merangkak. Buat la activity apa pun. Sbb penting merangkak tu

normal sis. anak Saya 8 bulan dah start step by step . 9 bulan dah jln. depends baby. tapi anak I dpt gigi masa 12 bulan