Berat badan dalam 5 minggu

Assalam smua nak tanya . Masa 8w buat buku pink berat badan 54kg, pastu 13w checkup berat 55.5kg. Naik 1.5kg dalam 5 minggu. Nurse tegur naik bnyak. Korang rasa bnyak ke? Seram pulak dngar🤣

18 Balas

kita sama minggu sis. max yg perlu naik pun dalam 1.2kg and yes sis dah terlebih drpd tahap maksimum. risau sekiranya naik mendadak kena minum air gula more than twice and gdm. better jaga pemakanan from now onwards. ☺️

awak naik berat sya pula dlm msa sbulan trun bnyk. dr 77 p 75 kg😅😅. doktor nurse suruh tmbah berat tp takut sbb mmg sdia obes dn ada kncing mnis. sbaiknya awk kwl dr naik mndadak nnt tak psl² kna mnum air gula.

Saya masa booking 85.5, second checkup turun berat, third turun 3kilo, 4th checkup lepas raya haritu naik 3kilo balik hahah tapi nurse tak bising sebab berat sama time booking. Fuhh shelamat telinga.

Setiap org lain2 sis klau naik bnyk pun kna tgur trun pun sma juga 😂 nurse ckp mcm tu mybe sbb tinggi sis kot dn umur , sy msa 1w 56kg 8w 48kg tinggi 165 umur 19 kna bebel time tu 🤣 skng dh 61kg 34w

1y ago

Taktau la sbab tinggi 165cm . Bmi masa booking normal 20. 🤣 kalau tengo dlam buku pink tu if bmi normal dlam trimester first max berat naik 2.0kg. Ntah la 🤣

Mcm normal jee. Kalau untuk berat normal. Sbb masa pergi talk pemakann ibu hamil, dr kata yg berat normal boleh naik 0.35-0.5 kg seminggu. So kalau 5 minggu max boleh naik 2.5 kg lah kan?

1y ago

Haha taktau la. Kalau tengo dlam buku pink tu max trimester 1 blh naik max 2kg untuk yg bmi normal. Tp tu la pelik juga kena tegur 🤣 sbab saya tinggi. Masa booking tu bmi 20

Depends on bmi awak. Minggu raya haritu saya naik bnyk, tp sbb bmi saya underweight, nurse ok je tu pun dia suruh naik kn lg cuma jgn naik mendadak je nnt kena cek bp hari2 🤣

1y ago

Bmi normal. Masa booking tu bmi 20 je. Kalau tengo buku pink ade tulis kalau bmi normal untuk trimester 1 max blh naik pun 2kg. Tu la pelik juga bila kena tegur🤣

masa saya cek sebulan sekali naik 1kg nurse diam je lepastu cek lagi sekali naik 3 kg nurse kata kalau naik mendadak lagi kena minum air gula aduhh

normal je tu. seminggu naik 300grm. tapi saya tak ada pengalaman naik berat badan. dari mula pregnant and sekarang dah 8 bulan saya naik 500grm je.

Yes, banyak. Nurse atau doktor pernah terangkan kat awak tak tentang kenaikan berat yang ideal sepanjang kehamilan?

1y ago

Pada kita normal tapi setiap ibu kan lain lain. Tak boleh nak samakan. Apa apa pun kena sentiasa rajin bertanya pada doktor/nurse😊

Tak banyak sis. Saya 2 minggu naik 4kg. Tiap hari kena amik bp n air kencing. Ni 5 minggu naik 1.5kg je okay lahtu. Apolah nurse ni

1y ago

ohhhh bkn berbuih ek..nurse kata maybe sy kencing speed laju..could be ..tl tetap risau sbb ada trbaca org share psl kncing berbuig