3 trimester

assalam semua,saya dah 28 minggu and trimester ketiga..bila masuk trimester ketiga,emosi makin kerap x stabil and sy perasan suami mcm endah2 x endah keadaan diri saya,berbanding masa 1st and 2nd trimester.yang paling sy terkesan,die minta sy drive dalam keadaan sy 7 bulan sedangkan sy dh explain sy x berani nak drive dlm keadaan skrg,and ajak sy backpacking naik train.bila sy bagi tahu condition sy dh 3 trimester die mcm paham x paham then merajuk.sy jadi stress and makin x stabil emosi sy..sy cuba utk tahan diri supaya x effect pada baby tapi sy dh hilang idea utk bagi suami sy paham..anh mommies yang pernah ada situasi mcm ni?

25 Balas

Jgn di layan sangat emosi tu..kita jgk yg merana..akk nk ckp byk pun x pndai..alhamdulilah..dh nk msk ank ke 7..suami still pandai jaga hati & perasaan akk..ada jgk lah kadang2 sndr rasa mcm di sisih..akk buang perasaan tu jauh2 ..x pe lah ckit2 tu..yg penting dia masih ada jgk bntu lain2 hal..org preggy ni klu blh 24jam nk di manja..tp situasi tertentu kita x blh nk 24jam mnje..maksudnya di layan..kadang2 kita x thu suami ada masalah lain yg dia pendam x nk cita pd kita..tkt kita stress..so pandai2 lah kita bw diri..bersyukur kita ada suami ..sbb ada jgk luar sana preggy tanpa suami..suami meniggal sebelum smpt isteri lahirkan ank..byk kan berdoa semoga hati kita kuat n doa jgk semoga ikatan kasih sayang suami terhadap kita di kuatkan..doa org preggy ni biasanya mudah di makbulkan..semoga sis kuat & tabah..

Jgn diikut or dilayan sangat emosi. Saya dlu dh term 38mgu masih lagi drive sorg sbb keja di ulu. Sdhlh jln bbatu tanah merah. Saya cuma dpt ambil cuti bsalin awal 1 mgu. Sdhlh last day saya nak blt cuti jambatan kayu tu nak roboh. Siap saya minta tlg driver lori tlg drive keta saya limpas jambatan. Saya jln kaki sja redah jambatan kayu tu. Sampai pasar ambil laki dkt airport. Pas tu barulah xda lg pegang stereng sampai branak. Husband plak takut tgk, kata perut tu besar sangat sampai stereng. Itu pengalaman saya mgandung time keja di pendalaman. Jadi sis jgn stress sgt. Spy sis tenang. Stp kali dlm keta doa smoga xda blaku yg buruk blaku dlm perjalanan. Yg second pregnancy ni pun masih lagi drive sorg sbb tmpt keja x sehaluan. Pike dri kuat utk baby dlm perut. Spy emosi baby pun kuat bila dia lahir nanti.

Sabr laa puan, sy ni dri awl pregnt smpai dh nk msuk 20week, blh kire ngn jari jer suami hntr ambil g kije,skit demn, chkup klinik semua sy uat sdri, dia cuma ckp hti2,sdngkn trmester ptma msa tu kite perlukan kn suamikn.. Sbb msa tu alhan tgh brmhal rja rela, tp alhamdullillah Allah mudhkn semu urusan sy, sy xpnh da alahan n sbr jer wlau xdpt suami yg sntiasa ambil tw hal sy, kdng2 menangis nk kn suami mcn org lain tp Allah lbih tw apa yg baik utk kita, rmai lg yg da suami truk n xda suami kt luar, pdang yg bwah dri kite jgn yg ats dri kite insyallah nti da yg baik2..sy dlu pom stress tp lma2 sy dh cuba trima keadaan ni, sy xnk ank sy trikut2 yg buruk nti..🥰Semoga sis kuat 💪🏻

Suami i mmg xbenarkan i drive or too active mse dh msuk 3rd trimester.. Lgpun i bnyk sakit situ sini..so that dia akn suruh i rehat je.. Kalau msk pon skali skala je sbb dia tahu wife penat balik keje.. Msuk 3rd trimester boleh kira dgn jari brpa kali je i masak..benda ni kena express.. Jgn jadi gila buat backpacking sesama.. Ajak la dia buat aktiviti ringan like berpicnic kt PD ke..set up khemah ke..kalau nak sngt aktiviti luar...apa2 bwk berbincang.. Sbb yg menangung nya awk..bkn suami.. Suami jenis emo cmni elok la heret skali dlm LR.. Biar dia trauma sket nk bg bini bersalin sokmo.. Hahahahaha.. Chill sis.. Jgn emosi sngt..bincang dlu ok..

bg saya takda masalah kalau drive tuu sbb saya pon kerjandan blaja(pjj) memang penat drive hr2 gi kerja dan pegi kelas setiap hujung minggu. tp bab backpacker tu, saya rasa suami awk mybe nk perhatian kutt.atau nk enjoy before ada baby nanti. macam saya, saya yg ajak suami bergerak sana sini supaya mudah bersalin. as long dia ada dgn saya, saya tak risau sbb saya yakin suami boleh jaga. positif jaa sis.

Sya pn mc kerja dan drive hari2 p kerja dsebabkan kerja kami suami isteri kerja mall balik 10am to 10pm..keta hanya 1 sya y bawa. Bila sya balik pkul 10pm baru ambil hsband tmpt kerja. 7batu jauhnya.. Smpai rumah hari2 11pm..penat mmg penat.. Kita kena cekal sis dgn khidupan sharian. Lain org lain ujian nya. Tawakal jak la kta Allah swt. Jgn ikutkn emociii tauu.. Kita kuat.. #1stbaby #29weeks

Sya dah 32w msih drive sndiri...htr dan ambil ank skolah...suami kerja...mls nak gngu..eheh..sya fham kja dia...tp stiap stgh jam wasap tnya...ok ke..baby ok...ank2 ok...hsbn cuti bila dah nak bsalin nti...kdng2 sdih juga..tp bila d fkirkan balik dah tgungjwb dia cri duit utk ank2

sy 20 weeks pn mcm tu... mcm dia xnk fhm emosi n apa sy lalui... tp bwk kete sy okay kot sbb masa sis suami ngandung pn, dia jenis yg tkt² bwk kete pn bwk n sy lg la jenis yg pantang dpt steering... sy pn slalu jugak kawal tp akhir² ni slalu menangis terkenang semuanya...

Lelaki xkan rasa apa isteri akan rasa...lelaki mcm tu kurang membaca dan ambil tahu...tu Bru preg..Xtau LA bila da bersalin...jaga ank smpai pg...takut smua letak kat bahu isteri...ada jenis lelaki yg mmg xambil tau...yg dia tau sedap je.huhuhuhu

Wsalam... Biasala.... Emosi masa peringkat ni memang mencabaq... Saya suka drive sendiri tapi disbbkan perut tersangkut di stereng... Memang dah tak boleh drive sendiri la.... Kemana pun kena jugak mintak tolong suami hantaq... Hrummm...banyak bersabar je la