I'm so stress..

Sy sgt sgt stress ttg penyakit diabetes sy ini... First trimester sy mengambil novarapid dr clinic pakar utk mengawal kandungan gula dlm badan and it's really works... Masuk trimester Dua ini sy mula mengambil insulin Dr gov Sbb insulin dr pakar ini sgt Mahal... Now insulin gov ini langsung X membantu Sy utk mengawal kandungan gula... Makanan semua sy dh control... If idam utk makan apa apa pun sy X makan takut sgt gula naik.. What should I do... ? Sy dah puas menangis Sbb kandungan gula ini.. Sy Dh Mcm X enjoy lagi dgn pregnancy... Rasa mcm sy Menyusahkan anak sy dlm kandungan. ??

22 Balas

1- positive thinking sis.bila kita stress nak buat ape pun xboleh, mula la kita akan jadi stress rasa tntg kandungan bby,surrounding kita pn kita nak marah. 2- mtk panduan pemakanan,jadual pemakanan yg btl. Sy gdm on metformin, pemakanan mmg kene jaga btl2. Senang cita mcm org berdiet la. Mkn dia suku(nasi beras perang,suku(protein)separuh(sayuran). Buah2an pun kene tgk jugak sis. 😊 in shaa allah dipermudahkan urusan sis jgn stress2 ye nanti darah tinggi lak.

5y ago

Yes akk... Tq for ur support akk

Saya ank ke4 nie trkena kencing manis,, saya dberi doc mkn ubat metformin 850mg 2kali sehari,, lepastu saya amalkan minum air almanac gum,, bacaan gula saya dah stabil skrg.. Buah buahan kena mkn juga utk baby spt buah jambu, limau sunkist.. Jgn mkn buah yg doc sudah bagitahu.. Masalah saya timbang tak naik2 baby pun kecik je..

5y ago

Prebiotik almanac gum sis boleh google ataupun sis pegi ke fb shahida mohd ramli saya beli dgn dr dia..

Hai sis...sy pun sma jg tiada lg kna bg ubat trus ja bg jrum insulin..demi bb kita sabar ja ya..memang sedih nak nangis jg msa tu kna bg insulin...tiap mlm jam10 kna jrum sdiri...lma2 rsa mcm sakit pun ada tu perut...tp ingat tu bb di dlm sabar dan byk doa agar mami sma bb sihat ya..

5y ago

kita sabar ja ya mami2 demi kita punya bb jg...

Sy sangkut gdm masa 28 minggu.. last scan haritu 35 minggu, berat baby dah 3.3kg and doc ckp besar baby dah mcm 40minggu.. stress tak stress la pikir mcm mana nak bersalin.. berat mmg dah naik lebih 13kg skrg.

5y ago

Bulan Lepas Berat baby Sy dlm 300g.. Jumaat ini nak scan lagi

pengunaan insulin pada awal mmg xda kesan dy akn ambik masa naikan dos insulin ckt2 lma2 akn ok. sabar jgn stress lg awak stress lg ksian pd bby. sy 2x prgnt 2x guna insulin. insyalh smua akna baik2 sja.

5y ago

Mostly insulin untk ibu mngndung sbb ape ye? Sbb biase kite dgr mkn ubt kan huhu entah la sis

Sama la lps disahkn ada diabetic lps mnum air gula 2 ari menangis..mood ke laut..nk mkn control..nangis kena kwl mkn..sblm mkan fkir dlu ok ke x..baby dlm perut lapar..badan ibu rsa xbertenaga dh..

5y ago

Betul akk

sy dlu on ubat. sy berjaya kawal paras gula dgn mkn epal setiap hari. beras tukar jd beras panjang yg kurg kanji tu. banyakkan mnum air masak. tu je cara sy. sy still jugak mkn biskut2 manis. hehe

5y ago

Boleh jugak meena try style akk

Sbr sis..sy pon bru kne insulin ni ha..bcaan gula x tggi sgt,5.9..tp doc soh amek insulin jgk..mmg stress..😭..hrp2 Ada kebaikan utk kte dn ank....

5y ago

itu lah..lps kne insulin mkin naik2 pulak unit nya...smpi tkot nk mkn ape2..tkot bcaan gula naik...lps tu timbang berat x naik pulak..stresss...asik mnurun

Sama jugk saya kurang kn gula..bnykkn mkn epal hijau n beras kncing manis kdng2 klaw xambik gula langsung sy blh nk pitam..tp sy cuba kawal ttng pmknn ni

5y ago

Awk bnyk sabar n kna kuat demi bby

Akk Shahidah...meena kena awal pregnant akk dgn doc pakar O & G....