trimester 3 makin tak bole control perasaan

salam semua ade tk ibu2 pernah pengalaman trimester ke 3 kuat marah, sy tahu bnde ni normal kan masa pregnant. tapi ade tk jenis suami tak faham? dia mcm tak faham kite ni marah2 sbb takleh control prasaan die pon sama naik marah smpai hari2 gaduh. sy nk control perasaan marah tu susah tapi lagi sedih kalau suami tak fham keadaan kite emosi kite. hmm dh la sy sunyi dan stress kt rumah ni hari2 nangis hari2 bergaduh suami isteri sy stress. sy dh bgtahu die mintak faham keadaan sy tapi die tk faham jugak. sini je tmpt luahan sy.

2 Balas

Minta maaf ye sis.. Kita pregnant nie bukan ticket untuk kita kata kita x boleh control marah, x boleh control perasaan tu.. Bukan suruh si suami untuk faham perasaan kita. Semua tu bukan. Kita sendiri yg kena control perasaan tu. Kita sendiri kena cari punca knape kita x boleh control marah tu. Bwk byk2 istigfar dan muhasabah diri. Kalau kita nk suami faham knape kita pun x boleh nk faham si suami.. Kalau sy org tiba2 marah sy, moody dgn sy tanpa sebab, sy pun x suka, meluat... Kita pun nk la defense diri kn knape tiba2 awak moody. lastnye jadi gaduh mcm tu lah... Lpastu yg merana sedih awak lah.. Cuba awak renung semula knape sampai x boleh control kemarahan tu.. Bw elok2 bincang dgn suami. Lebih baik dan lebih menenangkan jiwa kita.

12mo ago

Setuju ni. Macam saya tahu punca marah sbb terlalu penat/ lapar. Jd saya pastikan saya x penat / kapar. Kadang terbabas juga.

Boleh dpt kan rawatan kaunseling di KK atau talian 15555 atau LPPKN. Rawatan kaunseling ni untuk kita lebih mengenali diri yg tlh berubah perasaan dan nak tahu cara atasi yg sesuai dgn diri. Takkan nak biar diri marah2 kan? Baik kita fahami diri sendiri dulu. Nak fahamkan orang, kemudian.