Notis 24 jam

Hye assalam maaf nk tnye something yg xde kne mengene dgn pregnancy...klau hantar notis berhenti kerja 24 jam akan dibayar gaji tak?sbb husband sye dh x tahan keje yg skrg slalu gaji dpt x cukup nk cuti pun susah smpai sye dh bersalin pun husband terpaksa cuti emergency diorg mrh ii..bln ii potong epf socso tpi x nmpk byg un...so nak xnk kne berhenti jgk untuk cri keje yg lebih baik memandangkan skrg dh ade baby..klau tak susah la asyik x cukup je duit nk byr bil sewa ape semua lagi smpai kdg ii x mkn duit minyak moto pun xde takkan dh ade baby pun nk kne ikat perut jgk kan? Tpi tula rse ii diorg akn byr tak gaji husband? bln ni die keje 14 hari walaupun skit tpi syg la klau x dpt gaji penat lelah die kerja...klau x dpt hmmm terpaksa la redho dan ikat perut lagi bln ni🙂#seriusnanya #ingintahu

15 Balas

Kalau majikan ada budi bicara, diaorang akan bagi. Kalau tetap. Tapi ada majikan takan bayar sbb 14 hari je. Kira mcm free je kerja and tak tetap lagi. Saya dulu kerja fnb. Dah tetap. Saya berhenti sbb nak berpindah. Saya bagi notis 2 mggu kalau ikotkan mmg langgar contract. Jadi boss saya potong yg 2 mggu tu. Ada satu kerjaan saya tp in contract lagi. Saya benti sbb pregnant. dia bayar half month saya kerja tu. Then the last one saya bagi notis sebulan tp dia kira half month je. Yang ini tetap dah. Kalau ikotkan mostly ikot majikan and surat tawaran. Tapi kalau bulan2 epf socso tak masuk tu boleh buat aduan kt pej buruh. Cuba try tnya majikan. Kot dia ada budi bicara. Tak boleh nak predict sgt. Lain company lain cara.

Kena tengok contract macam mana. What is the terms and condition masa company bagi offer letter. Takboleh behenti sesuka hati. Sebab ada sesetrngah company letak terms kena habiskan 1-2bulan utk handover kerja ke. Ada yang terms kalau resign 24hours kena bayar gaji sebulan. So apa pun kena tengok balik offer letter tu. kalau resign and cabut macamtu je, kalau takde benda2 macqm i mention tadi stated dalam pffer letter tu, takpe. Kalau ada, tapi resign 24hr cabut macamtu je, company ada hak untuk report dekat Jabatan Buruh. Nanti macam2 la akan jadi kes mahkamah dll. Apa pun, semoga dipermudahkan urusan you and suami ya. Tgk dlu offer letter and cuba bincang elok2 dgn majikan

hmm.. ikut budi bicara.. kalau majikan takde bicara mmg ikut apa yg trtulis pada Surat kontrak.. 1.gaji mmg tak dpt 2.dorg boleh saman mcm sy dulu Sbb alahan teruk . kt highway pun muntah2 tengok kreta banyak bila jem. Bos xbg brhenti.. Sbb kontrak 3 Bulan. last2 sy hantar Surat resign by email je. dah bnyk kali sbelum Tu jumpa Bos bagi resign letter by hand ditolak. dah bagi reason pun Bos suruh stay.. gaji spnjg sy kerja Tu mmg xdpt ..yg ni mmg sedia tahu..tp Bos Sy tak Saman pun.. sy tunggu juga Surat Saman.. Jdi kesimpulannya bergantung pada pihak majikan .. kalau suami sis notis 24jam dlm tempoh kontrak ..dua point kt atas Tu boleh Jadi..

Ape yg tertulis dekat surat tawaran husband awak masa dia accept kerja tu? Kena tgk part resignation and notice tu. Berapa lama notice kena bagi. Nanti tk silap husband awak yg kena bayar balik kepada company sbb dh langgar TnC from LO. Ade setengah company boleh bagi notice 2 minggu, ade yg sebulan, 3 bulan pun ade. Company saya dulu 3 bulan notis ye. Meaning saya kena stay jugak kerja selama 3 bulan lepas hantar surat resign. Kalau nk keluar awal, kena bayar amount 3 bulan gaji dekat company. Bab yg company tak bayar suami awak, tak carum socso epf semua ni.. boleh la highlight ke pejabat buruh.

8mo ago

Haaaa?? Payslip bulan bulan tak dpt ke?? Sebelum terima tawaran kerja tu, suami awak ade sign surat offer tak? Mesti ade kan? Should be ade lah. Masa tu, company selalu akan buat 2 copy. Satu company simpan, and another one should be husband awak simpan. Dia ade tak lagi salinan surat tu? Ke husband awak bekerja tanpa sign ape ape surat tawaran ni?? Kalau mcm tu lagi susah nk fight…

Hi puan kena refer offer letter suami dulu.. tengok termination dia mcm mana kalau tak ada tulis dalam offer letter dia akan rujuk kat akta kerja kalau kerja kurang 2 tahun 4 minggu notis, 2-5 tahun 6 minggu notis dan 5 tahun keatas 8 minggu notis… kalau bg notis berhenti 24 majikan berhak tahan gaji sebab itu boleh jadi gaji ganti notis terhadap majikan …. Apa2 rujuk offer letter… kalau susah emel/ call pejabat buruh as rujukan…

Based on apa awak ckp ni mmg nampak red flag betul company. Company potong epf socso tp tak nampak bayang which dah nampak mmg salah & ambil kesempatan. Patutnya report awal2. Saya takut kalau husband awak resign dorang mmg taknak bayar dah, yelah sedangkan potongan wajib pun dorang tak buat kan. Teruskan report je sis, kalau ada bukti & rajin follow up sekejap je pejabat buruh ambil tindakan.

buat la report di jabatan buruh..notis tu,awk kne tgk surt offer letter dia,kalau offer letter kata notis 1 bulan,so awk kne bg notis 1 bulan la...kalau awk x ikut,pihak syarikt berhak u x byr gaji sbb menyebabkan syarikat kne cri org bru tiba2..kalau dia xde mention blh je..tp kalau dia ckp ikut akta pekerja kne hntr notis 1 bln

ble gaji masuk? lps dpt gaji bhenti la..klu lari mcm nie make sure jgn mintak keje ngn company nie lg sbb nme da blacklist.. jgn bhenti tgh2 bln nant gaji x dpt ( ade ssetengah company mcm tu).. seelok2 nya bg notis bhenti keje mcm yg tertakluk pada kontrak.. klu 2 bln notis then 2 bln sblum bhenti..

8mo ago

bab cuti tu sis kne bce kontrak blek.. slalunye permanent dpt dlm 14 hri cuti tahunan (ikut company).. klu bru masuk keje beberapa bln memg x dpt cuti lme2 lagi tgh probation.. kdg sbulan dpt 2 hri cuti (ikut company)..

Kalau company husband tu sekali je pembayaran gaji, trylah lepas dapat gaji tu. Husband awak cau terus. Melainkan kalau dia tu dapat gaji dua kali sebulan. kalau yang tu nak taknak kena buat lah notis sebulan. At least gaji akan tetap dibayar cuma kena tahan seksa tu untuk sebulan lagilah.

sis kt fb ad group human resource management malaysia (hrm) cuba tnye dekat situ utk jawapan & tindakan yg lebih jelas.