first preggy , first baby

Assalam . Nak tanya , baru preggy 6minggu . Boleh ke mandi manda dekat air terjun ? Menjejaskan baby dalam perut tak ? Ad effect pape tak kalau mandi air terjun ?

10 Balas

Nasihat dari org tua sy,seri 1st baby menembus 7lapik perut kte (mahluk halus dpt tw kte preggy),be alert ok,,mula2 sy kurang percaya ,,tp masa sy ngandungkn anak 1st mmg sy terkena,pkul 11mlm duduk ramai2 dgn fmly dpn rmh je,,si kunti mengilai trus mak ckp sbb dye dgr bau bby #tu kan lg mandi manda kt air terjun

Seeloknya elakkan dulu sis. Selalu kat tempat air terjun ni, risau ada kencing tikus lepas tu makluk halus banyak, suka dekat ibu mengandung. Saya yang tak mandi air terjun pun ada orang bagitahu ada benda ikut sebab benda tu bau saya ada baby dalam perut.

Seeloknya awal2 kehamilan ni elakkan dulu. Bersuka ria kawasan air terjun ni ada yg tak eloknya sis. Kadang2 takot ada yang berkenan, kawasan hutan kn. Faktor keselamatan pun iye. Musim hujan ni bahaya, wabak2 bawaan air pun ada. Batu2 licin pun ye.

Wslm 6 minggu baby masih fragile, kalau sy mmg sy elak p air terjun sebab nk kne berjalan jauh dengan batu2 tu bahaya sis, takut terjatuh ke apa kan.. mandi tu xde mslah pn cume tempt tu kurang sesuai. Tapi kalau dh tunggu masa bgus sgt la berenang ni..

5y ago

Awal lg.. Rehat je la drmh jln pun jgn bnyak sgt.

Wassalam. Masa awl preggy, sy ade mandi kt langat.. setakat basah2 kaki je. Tp malam tu, sy mimpi ade bende mtk baby.sy terus terjaga. Ya Allah.. syukur xde ape. ALLAH melindungi segalanye... Apa2 pun cuba elakkn pape yg patut ye.

boleh je pergi .. dengan niat pikir yang elok2 je .. insyaallah semua nye ok ... saye pun selalu pergi mandi manda dari awal mngandung lagi smpai hujung2 nak bersalin .. alhamdulilahh tak ada apa pun .. bby pun skrg dh 1bulan 9hari ...

Saye mase 6 week pon dah gi mandi manda air terjun Alhamdulillah sekarang dah 19 week baby okey sihat . yang penting berhati -ii and selalu pikir positif jer sis 😊

Saya alhamdulillah masa awal2 preggy ada pergi time tu dah , 15w mcm tu now alhamdulillah baby dah 27w .. mommy yg nk mandi2 ke boleh je janji beringat okay ..

sy hritu mndi air laut 😅 in Shaa Allah pkir positif . Mintak perlindungan-Nya

Klau bleh awl2 nie elakkan mndi dekat tmpat2 mcm tue..1. takut trgrlincir ke apa. 2. Kawasan air trjun biasa hutan & pndlaman kan? Klu org hamil bau kuat org kata,tkut ad makhluk2 yg suka..sy pn pnh pergi air trjun tp dah 5bln,duk tepi je xmandi pn..sy usap perut & banyak baca ayatul qursi..moga Allah lndung