Tertekan dan sedih

Assalam ibu2. Sy first time mommy due 31/10 ni (now 39week). Beberapa hari ni sy rasa sgt2 stress dan sedih. Sy pjj dgn suami. Saat2 menunggu kelahiran anak pertama ni sy tinggal sorang2 dirumah takde support mental n physical dari sesiapa. Semua perkara sy lakukan sendiri. Suami tk pernah teman check up setiap bulan. Sy warded dua kali sbb bleeding pn suami tk pernah ada. Sy sgt2 mentally tertekan. Keluarga sy dduk diseberang laut. Xboleh dtg buat masa ni. Sy kerap menangis setiap mlam. Sy nak sgt suami ada disisi saat2 akhir ni. Tapi suami xboleh brcuti selagi sy tk bersalin. Sejak dari hari pertama perkahwinan lgi kami pjj. Kami brjumpa cuma sebulan 2 3 kali shj. Tlong berikan kata2 positive buat sy mommies . Sy trlalu sensitive dan rapuh skrg 😢😔

34 Balas

ya Allah.. hmpir2 dkt due ni.. sikiiiit lagi.. x lama lagi. kalau cuma tinggal sendirian, baik sis teruskan menjaga diri dn baby dlm kndungn. n paling penting demi ketenangan minda dn diri sndiri,, hubungan dgn Allah. kdg2 tu kalau sy tmpt sis, mmg takut dgn Allah.. apalagi bila btl2 bila dh tk tahu bt apa d rumah. cuma diri sndri n Allah. saat yg tidak ada benda melalaikan diri sprti keinginan menonton tv berterusan atau apa2 shja.. jadi sis mmprbaiki ibadah. dan sis ambil masa bljr teknik meneran. mmbiasakan yg betul, mmbetulkan yg biasa. nurse sy slalu ckp, meneran tu mcm teran tahi paling keras. x boleh angkt punggung. kalau sis sudah tahu ini, sis boleh yakinkan diri dan jamin masa melahirkan anak tu selamat. sy cuma tolong yg penting. sbb sy risau kalau sis stres, ianya btl2 mndorong kelahiran lebih cepat berlalu. jadi, demi lebih mengelakkan rasa sensitif semakin mngganggu sis, sis ambil peluang berbincang dgn suami mlalui tlfon.. ckp prkra yg benar2 sdg brlku pda diri. bincang tu solusi trbaik. lepaskan yg trpendam. slps itu, ambil pluang siapkan benda penting jika ada masa. byk2kan berehat. rehatkn fikiran. baca doa utk ketenangan diri. inshaaAllah semuanya akan dipermudahkan.. aamiin

saya xtahu nak cakap apa yg dapat bntu awak. saya pon stress masa pregnant ritu dengan suami. saya x pjj, tapi stress sampai banyak sangat pendam huhuhu situasi saya, saya lagi rela checkup kk sorang2 dari suami mengikut 🤦‍♀️ ada prob ape2 pon, saya pergi hosp sendiri, kalau kena warded pon, saya minta izin doc dekat ward balik kejap ambil barang. saya mcm ni sebab, pregnant kali ni, saya banyak terasa dengan suami sampai saya malas nak minta tolong dia. last2 somik kena marah dengan doc sebab saya datang semua sendiri, even dah sarat pon saya sendiri. tapi sebenar benarnya, saya malas dia teman sebab saya suka merayau lepas checkup 😂 hilang stress gi jalan2 😂😂😂 percayalah sis, even suami awak jauh, dia sendiri pon rasa mcm tu, terkilan nak teman awak bagai. awak berdua jauh, lain la saya. dekat ni memang tahu dah perangai somik sendiri 😂🤣 pjj ni lain dia punya rasa. positif ok

Sis jgn stress2 ye. Saye pun pjj dgn suami. Dulu pun check up sndiri je. Sekali je suami pernah teman. Jumpe pun sebulan dua kali tp selalu contact dgn suami dan share tntg prkmbgn baby dlm perut. Tmpat keje saya jauh dlm 40 minit, terpaksa drive kreta sorg2, waktu pregnant pun sye tgh smbg belajar smbil kerja. Mmg kdg2 kite emosi tibe-tibe. Tp saya cuba sibukkan diri dgn semua perkara, kerja, study dan keep positif sbb fikir pasal baby je. Xmau baby sedih sekali. Alhamdulillah Nak dekat2 bersalin suami sempat balik. Skrg tgh pantang 17 hari, suami masih di perak sbb selangor KPPB. Alahmdulillah baby sihat, urusan bersalin semua mudah. Insha Allah sis bnyakkn buat aktiviti utk sibukkan diri jgn terlalu fikir sgt. Dan jgn lupe bnyakkn dekatkan diri dgn Allah, smbil2 tu boleh baca surah2 yg sesuai utk baby dlm perut. Smg sis dan anak dipermudahkan sgl urusan.

sabar ye, saya pun dari pregnant sampai baby da 11 months jaga seorang. tambah pandemic tak bole balik terus suami. parents pun da tak ada. dari kawin la tak duduk sekali da 4 years. hahhahhahah... its okay, you enjoy do me time. read some books. sebab if husband ada pun nak pening2 masak apa, nak kena cuci baju husband. Saya sampai beranak drive sendiri hospital check up semua. puan kena cari something macam hobby ke, try la tngok k drama ke. so sebenarnya ramai yang senasib tapi you can do it!!! you are strong!!!

kuatkan semangat ye sis..sy pon pjj dgn suami..tunggu masa bersalin anak kedua.semua kena harungi sendiri. urus anak yg sulung lg. kandungan sy pula bermasalah. suami dahla jarang balik, contact pon jarang2..mmg xde tempat mengadu. kena +ve jgn down sis. fikirkan diri sis dan anak dulu. klau kita x kuat kesian anak nt. kena cari solution jgn larut dlm kesedihan.. kdg2 sy rapuh juga tapi cpt2 sebokkan diri supaya x layan perasaan sngt. be strong ye sis sbb semua kesusahan, kesedihan akan berlalu juga nt..

Saya pon jauh dgn suami sejak pkp. Suami frontliner di hosp singapore jd terpaksa stay sana. Nasib baik parents saya sempat amek saya kat rumah mertua di johor bawak balik selangor sebelum sempadan negeri tutup. Saya baru kawin nak masuk 3 bulan masa tu. Saya bunting pelamin. Saya pregnant bersalin berpantang besarkan baby tanpa suami disisi sampai sekarang. Dahlah anak first. Nasib baik family saya banyak tolong. Tipulah kalau saya tak tekanan. Dah 7 bulan lebih tak jumpa suami.

Sabr lh sis.. selagi sis mmpu bole buat sndri sis kna kuat.. sy nie lgi lh ms pkp di cerai kn.. selma sy hmil smua sy sndri yg urus.. myb bby thu kedaan mama nye alhamdulillah sy xde alahan.. xde sakit.. berkt doa dan kesabaran sy.. sy bukti kn pd smua sy mmpu laku kn tnpa dye.. hdup hrus di terus kn demi bby dlm kndugn.. sis x bole down sis kna cekal kn ati..skrg sy tnggu ms utk melahir kn bby nie.. now sy dh 36 mnggu 5 hari.. moga sis kuat dan tabh yew..

samala awak.skrg sy 28 wk 5 day.. menunggu hari. dari awal kehamilan semua buat sorg2. nampak tabah sgt tapi malam2 slalu menangis. suami keje penang sy di perak .rasanya sepanjang checkup laki dpt teman sekali je. yg lain semua buat sendiri. famly la bagi semangat. nak bersalin ni pon nk standby2 no ambulan apa semua incase sorg2. sedih tapi x sabar nak dapat baby sulung. semua ada hikmahnya. semoga dipermudahkan urusan bersalin mommy2 semua.

Be strong mumy sure you can go through the situation.. For me also nobody here am alone with my brother in law.. for checkup am going alone.. am craving for something am find alone everything am do alone and stand in my own feet. My husband stuck in spore only will be return to Johor on next year February.. My family the want always support and guide me through this pregnancy, even in law family does not bother about me and baby as well..

tabahnyaaa sis.. saya pon pjj tapii time pkp haritu sempat lari balik kampung so dapatlah duduk ngan suami.. tapiii sekarang pkpb pulakkk lembah klang. baru 2 minggu tak jumpa tapiii sedihhh dye Allahhh jeee tau.. korang semua mommies yang sangat kuat.. bertuah sebab baru baca harini. ingatkan ujian saya dah tinggi tapiii rupanya ujian korang lagi tinggi.. bertabah yeee semua mommies pjj 😢😢