Kencing manis Gdm

Assalam. Hi ibu2.. Bacaan bsp berapa kena cucuk insulin? Boleh bagi tips makanan org kencing manis ketika hamil ? Buah apa yg ok . Brpa byk blh mkn sehari. Nasi berpa kali shari. Sy belum jumpa pakar pemakanan lg buat msa skrg. Tgh tgu appoiment bln dpn ..

2 Balas

bsp penting bacaan yg pagii. jgn lebih 5.3 buah - 1slice per meal lunch and dinner. jgn buat as snacking, google je buah yg tinggi gula, elakkan. nasi boleh mkn mcm biasa. cuma kena jaga portion. lebih kn sayur and protein, ayam ikan daging telur seafood. boleh je mnum air manis xde mslh. mkn manis pon bolehh. tapiii jgn amek berlebihan. ingt bdn kita still lagi perlukn gulaa. jgn cut terus. nnti jdi hypo. boleh sebab kan pengsan n bahaya dkt bby. elakkn mnum susu mengandung. boleh mnum susu tepung atau hl. yg original flavor. kalau bacaan bsp tinggi, tulis dkt remarks, mkn ape. bpe jam lps mkn amek ape sume. yg paling penting tolong jgn amek supplement atau jus2 mengarut yg x diiktiraf.

2y ago

baik sis terima kasih atas info😊

wslm. makan nasi 2x sehari,suku separuh. nasi sesenduk,lebihkan sayur hijau dan ikan@ayam seketul. buah sy hanya makan epal hijau dan jambu batu sahaja. utk sayur tu,elakkan labu,nangka dsb yg ada kandungan karbo. sy ada jumpa dietician,bila dia tengok hasil bsp sy,dia tak komen banyak. cuma dia ckp tahniah sbb pandai jaga makan. dietician suruh tambah nasi 2 senduk utk lunch sja,sebab sy masih boleh kawal diet. air manis tu elakkan kalau boleh. sy dah 4x bsp Alhamdulillah bacaan ok. cuma bsp pertama sangkut sblh pagi sbb masa tu sy blm tahu lg. lepas bsp pertama sy buat strict diet,dan menjadi. kena banyakkan bacaan utk tahu pasal gdm ni