PENCERAHAN UNTUK GDM DAN BSP

Hye mommies. .td sy sangkut minum gula. .mggu dpn kna bsp. . Adakah sy dikire kencing manis? Klo bacaan bsp ok maksud nye bebas gdm ke?

4 Balas

nope .. dh sangkut air gula mmg positive kencing manis walaupun bsp okay .. bsp tuu just untuk tgk gula terlalu tinggi ke tak .. klau bacaan normal mksdnya kawalan gula okay .. nanti lepas 6 minggu bersalin, ada kena minum lagi skli air gula, yg ni untuk confirm kan sis ada kencing manis atau bebas kencing manis .. sbb ada ibu2 kencing manis tu time pregnant je, lepas pregnant xde pun kencing manis tuu .. mcm sy, week 14 dah detect gdm, jdi terpaksa la hadap bsp setiap 2minggu smpai bersalin .. n lepas 6mggu repeat air gula, alhamdulillah xsgkut kencing manis 🥰

2mo ago

yups kk sy setiap 2minggu bsp .. klau result xlawa, 3hari skli bsp .. sy skli je sis minum air gula sbb confirm dh sgkut .. nnti lepas beranak pulak minum lgi skli utk tgk betul ada kencing manis atau x sbb kdang kencing manis ni timw pregnant je .. lpas pregnant xde dah

walaupun BSP okay, tetap lah kena monitor sampai ke akhir 🙂‍↕️ #teamGDMonDiet sbb kadang2 kita rasa mcm dh okay tp sbb org pregnant ni kadang gula dia boleh spike tiba2 tu yang risau...takut ap2 jd kt bby... sbb dah set dlm kepala bebas gdm...trus makan ikut suka 😅 (ckp kt diri sendiri jgk ni) tiap2 kali bsp review doktor bising kurg amik mknan sayur2 n buah...wpon bacaan cantik... 😶‍🌫️

nope still lekat gdm kalau bsp okey . nnti akan ambik 2miggu skli. kalau bacaan gula okey akan jadi sebulan skli je . kalau dah minum skali lepastu sakut gdm . tak minum air gula dah lepas tu

kalau bsp ok sekali pun kene kawal sampai nak bersalin